Κόσμος|12.08.2024 16:47

Ρωσία: Εκκενώνεται το Μπέλγκοροντ μετά την ουκρανική εισβολή - 11.000 κάτοικοι μετακινήθηκαν

Newsroom

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι εκκενώνει τους κατοίκους από μια δεύτερη συνοριακή περιοχή, καθώς βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η ουκρανική εισβολή, η οποία ξεκίνησε στις 6 Αυγούστου. Περίπου 11.000 άνθρωποι στην περιοχή Μπέλγκοροντ μετακινήθηκαν, όπως μετέδωσαν τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, λόγω εχθρικών ενεργειών κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Το Μπέλγκοροντ βρίσκεται δίπλα στο Κουρσκ, όπου τα ουκρανικά στρατεύματα ξεκίνησαν την αιφνιδιαστική τους επίθεση στο ρωσικό έδαφος την περασμένη Τρίτη.

Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν από τότε προωθηθεί έως και 30 χιλιόμετρα στο εσωτερικό της Ρωσίας. Το Κίεβο από πλευρά του ισχυρίζεται ότι συμμετέχουν χιλιάδες στρατιώτες. Το πρωί της Δευτέρας, οι κάτοικοι σε περιοχές του Μπέλγκοροντ, που βρίσκεται νότια του Κουρσκ, ενημερώθηκαν ότι δεν πρέπει να πανικοβάλλονται αλλά πρέπει να εκκενώσουν την περιοχή. Ο κυβερνήτης του Μπέλγκοροντ, Βιάτσεσλαβ Γκλάντκοφ δήλωσε ότι οι άνθρωποι από την περιοχή Krasnaya Yaruga μετακινούνται λόγω «εχθρικής δραστηριότητας στα σύνορα».

Ανέφερε επίσης ότι ολόκληρη η περιοχή βρίσκεται σε πυραυλικό συναγερμό και είπε στους ανθρώπους να καταφύγουν στα υπόγειά τους. Πρόσθεσε όμως ότι είναι «βέβαιος ότι οι στρατιωτικοί μας θα κάνουν τα πάντα για να αντιμετωπίσουν την απειλή που έχει προκύψει».

Οι άνθρωποι συνέχισαν επίσης να απομακρύνονται από το Κουρσκ τη Δευτέρα, με χιλιάδες ανθρώπους να καλούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στην περιοχή Μπελόφσκι. Ο κυβερνήτης του Μπελόφσκι, Αλεξέι Σμιρνόφ εξέδωσε επίσης προειδοποίηση για πυραύλους – λέγοντας ότι οι άνθρωποι πρέπει να βρουν καταφύγιο σε δωμάτια χωρίς παράθυρα και με συμπαγείς τοίχους.

Συνεχίζετραι η κόντρα Ουκρανίας - Λευκορωσίας

Στο μεταξύ, η Ουκρανία δήλωσε σήμερα πως δεν βλέπει κάτι που να δείχνει συγκέντρωση λευκορωσικών δυνάμεων κοντά στα σύνορα αντικρούοντας δήλωση του Μινσκ ότι έστειλε περισσότερα στρατεύματα στην περιοχή.

«Τις τελευταίες ημέρες, δεν έχουμε καταγράψει οποιαδήποτε κίνηση ή ενίσχυση λευκορωσικών δυνάμεων, διαφόρων μονάδων, εξοπλισμού και προσωπικού μεταξύ άλλων και κοντά στα σύνορά μας», δήλωσε ο Αντρί Ντεμτσένκο, εκπρόσωπος της ουκρανικής υπηρεσίας φύλαξης των συνόρων.

Η Λευκορωσία, στενός σύμμαχος του Κρεμλίνου που συνορεύει με τη βόρεια Ουκρανία, δήλωσε προχθές, Σάββατο, πως στέλνει στρατεύματα για να ενισχύσει τα σύνορά της με την Ουκρανία αφού κατηγόρησε το Κίεβο ότι παραβίασε τον εναέριο χώρο της με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones).

Σε τηλεοπτικές δηλώσεις του ο Ντεμτσέκνκο ανέφερε πως η Λευκορωσία έκανε τη δήλωση για ενίσχυση των δυνάμεών της στα σύνορα για να «πάει με τα νερά της Ρωσίας» στο πλαίσιο μιας εκστρατείας πληροφοριών με σκοπό την άσκηση πίεσης στην Ουκρανία.

«Το πιο πιθανό, θα αναγκαστούν να… μετακινήσουν εξοπλισμό και προσωπικό, ίσως σε μικρούς αριθμούς, προκειμένου να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι συμβαίνει αυτό. Το πιο πιθανό, αν πρόκειται να συμβεί ή συμβαίνει, θα είναι πιο βαθιά μέσα στο λευκορωσικό έδαφος», είπε ο Ντεμιτσένκο.

ΛευκορωσίαΡωσίαΟυκρανίαπόλεμοςειδήσεις τώρα