Κόσμος | 13.08.2024 13:34

Τουρκία: Συνέλαβαν νεαρή επειδή έκανε κριτική στον Ερντογάν

Newsroom

Μια νεαρή συνελήφθη από τις τουρκικές Αρχές με τις κατηγορίες για υποκίνηση μίσους και εξύβριση του προέδρου μετά από την κριτική της σε ζωντανή μετάδοση του Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν και των ψηφοφόρων του.

«Είστε ηλίθιοι, παραδίδετε τα δικαιώματά σας σε έναν άνθρωπο»

Ειδικότερα, η νεαρή που ονομάζεται Dilbura Y. κλήθηκε από δημοσιογράφο να σχολιάσει τον αποκλεισμό από τις τουρκικές αρχές της πρόσβασης στο Instagram στις 2 Αυγούστου.

Η νεαρή γυναίκα δήλωσε, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα: «Αν αφήσουμε το κοινοβουλευτικό σύστημα στην καρδιά του 21ου αιώνα και δώσουμε ολόκληρη τη χώρα σε έναν μόνο άνθρωπο, αυτός θα τη χρησιμοποιήσει όπως ''τον στάβλο του πατέρα του''». Στη συνέντευξή της, η νεαρή γυναίκα είπε για τους ανθρώπους που υποστηρίζουν την απαγόρευση του Instagram αλλά και τη θανάτωση των αδέσποτων σκύλων: «Είστε ηλίθιοι. Παραδίδετε όλα τα δικαιώματα της ελευθερίας σας σε ένα μόνο άτομο».

Η χθεσινή σύλληψη, την οποία διέταξε τοπικό δικαστήριο στη Σμύρνη, πραγματοποιήθηκε αφού ο επικεφαλής του τουρκικού ραδιοτηλεοπτικού συμβουλίου RTUK επέκρινε συνεντεύξεις που γίνονται στο δρόμο και δημοσιοποιούνται από μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ισχυριζόμενος ότι «χειραγωγούν την κοινή γνώμη».

«Η κυβέρνηση δεν ανέχεται την κριτική»

Την ίδια ώρα, ο Δικηγορικός Σύλλογος Σμύρνης προέβη σε γραπτή δήλωση, αντιδρώντας στη σύλληψη της νεαρής γυναίκας.

«Θέλουμε μια ανεξάρτητη δικαιοσύνη», ανέφερε ο δικηγορικός σύλλογος στην ανακοίνωσή του:

«Η κυβέρνηση δεν ανέχεται την κριτική. Η ελευθερία της έκφρασης των ανθρώπων αφαιρείται και οι παράνομες τιμωρίες συνεχίζουν να ισχύουν στο καθεστώς του ενός ανδρός... Σήμερα, μια νέα προστέθηκε στις αποφάσεις "σύλληψης" που εκδίδονται ως τρόπος τιμωρίας χωρίς δίκη. Σήμερα, ένα άτομο στη Σμύρνη συνελήφθη μόνο και μόνο επειδή εξέφρασε τις σκέψεις του σε μια συνέντευξη στο δρόμο. Θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι αντίθετα με την πρακτική- η "σύλληψη" δεν είναι ποινική κύρωση, αλλά ένα μέτρο ασφαλείας που μπορεί να εφαρμοστεί με την παρουσία πολύ αυστηρών προϋποθέσεων. Βάλτε αμέσως τέλος στις δυσανάλογες, παράνομες συλλήψεις και "προφυλακίσεις" που αποσκοπούν στη φίμωση και τον εκφοβισμό των μελών της κοινωνίας. Υπακούστε στο νόμο!».

instagramΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΣμύρνηειδήσεις τώρα