Κόσμος|13.08.2024 21:00

Κουρσκ: Η εισβολή είναι τρόπος να εξαναγκάσουμε τη Ρωσία σε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, λέει το Κίεβο

Newsroom

Ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μιχαΐλο Ποντολιάκ δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία πρέπει να αναγκαστεί να συμμετάσχει σε μια ειρηνευτική σύνοδο, αφού δεν θα το έκανε οικειοθελώς.

Μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση, ο Ποντολιάκ είπε ότι μια από τις μεθόδους εξαναγκασμού είναι οι ενέργειες στο πεδίο της μάχης, αναφερόμενος στην άνευ προηγουμένου εισβολή των ουκρανικών δυνάμεων στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας. «Οι απλές εκκλήσεις προς τη Ρωσία δεν έχουν αποτέλεσμα, μόνο ένα σύνολο εργαλείων εξαναγκασμού θα έχει», πρόσθεσε. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της χώρας Βολοντιμίρ Ζελένσκι ανέφερε πως βρίσκονται υπό ρωσικό έλεγχο 74 κοινότητες.

ΗΠΑ: Δεν συμμετέχουμε στη ρωσική εισβολή

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βεντάντ Πατέλ ανέφερε πως οι ΗΠΑ δεν εμπλέκονται σε καμία πτυχή σχεδιασμού ή προετοιμασίας της ουκρανικής εισβολής στη Ρωσία.

Σκληρή απάντηση προαναγγέλλει ο Πούτιν

Σε τηλεδιάσκεψή του με κυβερνητικούς αξιωματούχους, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είπε ότι «ένας από τους προφανείς στόχους του εχθρού είναι να σπείρει διχόνοια, να εκφοβίσει τους ανθρώπους, να καταστρέψει την ενότητα και τη συνοχή της ρωσικής κοινωνίας».

«Το κύριο καθήκον είναι, φυσικά, το υπουργείο Άμυνας να απομακρύνει τον εχθρό από τα εδάφη μας» είπε, προσθέτοντας ότι το Κίεβο προσπαθούσε να ενισχύσει τη διαπραγματευτική θέση του σε πιθανές συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου και για να σταματήσει τη ρωσική επίθεση στην ανατολική Ουκρανία.

Το δίλημμα των Ουκρανών Στρατηγών

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι δεν έχει καμία πρόθεση να κρατήσει μόνιμα τα ρωσικά εδάφη που κατέλαβε την τελευταία εβδομάδα μετά την εισβολή στο Κουρσκ.

Ωστόσο, εξακολουθεί να βρίσκεται σήμερα ενώπιον μιας σκληρής επιλογής: αν θα παραμείνει στη θέση της για να αποκομίσει το μέγιστο δυνατό όφελος ή αν θα αποσυρθεί, αναφέρει το BBC σε ανάλυσή του για την εισβολή στο Κουρσκ που έπιασε τους Ρώσους εξαπίνης.

Πού θα πάει λοιπόν από εδώ και πέρα;, διερωτάται το BBC και συνεχίζει: Θα υπάρξουν εκείνοι που βρίσκονται στο πιο προσεκτικό άκρο του φάσματος που θα υποστηρίξουν ότι η Ουκρανία έχει ήδη κάνει το νόημα, ότι ο πόλεμος του Πούτιν πρέπει τώρα να φέρει κάποιο πόνο στους Ρώσους.

Ότι παρά τις πρόσφατες αποτυχίες στο πεδίο της μάχης στην περιοχή του Ντονμπάς, η Ουκρανία έχει αποδείξει ότι είναι ικανή να οργανώσει μια εξελιγμένη επίθεση με συνδυασμένα όπλα χρησιμοποιώντας όλα τα στοιχεία του σύγχρονου πολέμου.

Με άλλα λόγια, να αποσυρθεί τώρα με τιμή, έχοντας δώσει στο Κρεμλίνο ένα χτύπημα, πριν η Ρωσία φέρει αρκετές δυνάμεις για να σκοτώσει ή να αιχμαλωτίσει τους εισβολείς Ουκρανούς.

Αλλά:

  • Η αποχώρηση θα αναιρούσε δύο από τους προφανείς στόχους της εισβολής της Ουκρανίας, δηλαδή να ασκηθεί αρκετή πίεση στη Ρωσία ώστε να αναγκαστεί να εκτρέψει κάποια από τα δικά της στρατεύματα στο Ντονμπάς.
  • Και δεύτερον να κρατήσει αρκετό ρωσικό έδαφος για να το χρησιμοποιήσει ως διαπραγματευτικό χαρτί σε τυχόν μελλοντικές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πούμε αν μπορεί να επιτύχει αυτό το αποτέλεσμα, καθώς το Κρεμλίνο θα ρίξει ό,τι μπορεί σε αυτό το πρόβλημα για να απαλλάξει το έδαφός του από τους εισβολείς, αναφέρει το BBC.

Μια εβδομάδα από τότε που τα ουκρανικά στρατεύματα πέρασαν για πρώτη φορά τα σύνορα στην περιοχή του Κουρσκ, η εισβολή παραμένει η κορυφαία είδηση στη ρωσική κρατική τηλεόραση.

Βολοντιμίρ Ζελένσκιειδήσεις τώραεισβολήΟυκρανίαΒλαντίμιρ ΠούτινΡωσίαπόλεμος