Κόσμος|14.08.2024 15:27

Μέση Ανατολή: Γιατί καθυστερεί τα αντίποινα στο Ισραήλ το Ιράν; Δεν θα συμμετάσχει η Χαμάς στις διαπραγματεύσεις για τη Γάζα

Newsroom

Σε αναβρασμό βρίσκεται η Μέση Ανατολή εν αναμονή και αντιποίνων του Ιράν στη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια με ρουκέτα μέσα στην ίδια την Τεχεράνη από το Ισραήλ. Έχοντας περάσει δυο βδομάδες είναι φανερό ότι το Ιράν ή προετοιμάζει μια μεγάλη επίθεση ή περιμένει το την κατάληξη των συνομιλιών που βρίσκονται σε εξέλιξη για την εκεχειρία στη Γάζα. Μια εκεχειρία που θα έβγαζε την Τεχεράνη από την δύσκολη θέση της απάντησης.

«Ψάχνουν να βρουν έναν τρόπο για να υπάρξει μια εκτόνωση, οι διαπραγματεύσεις που αν προχωρήσουν και δώσουν κάποια αντιδρά να πει το Ιράν ότι κατάφερα να αλλάξω κάτι και να πάμε σε κατάπαυση πυρός» ανέφερε στο ΟPEN, ο στρατηγός Γιώργος Κάμπας. Όπως πρόσθεσε ότι εφόσον δεν πάμε για κατάπαυση του πυρός έστω και με αυτόν τον μεταρρυθμιστή πρόεδρο που έχουμε, να μην υπάρξει απάντηση από το Ιράν. Ο ίδιος ανέφερε ότι το Ιράν δεν θα χτυπήσει αμάχους, γιατί αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μην πολλαπλασιαστεί η αντίδραση της παγκόσμιας κοινής γνώμηςεναντίον τους, αλλά στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Ενώ κατέληξε δεν έχουν τον αριθμό των δυνατοτήτων για να επιφέρουν ένα σοβαρό πλήγμα στο Ισραήλ, σίγουρα θα ναι κάτι καταστροφικό αλλά όχι κάτι που να αλλάξει τη φορά του παιχνιδιού. 

Στο «αέρα» οι συνομιλίες για εκεχειρία - Τον Νετανιάχου κατηγορεί η Χαμάς

Πάντως, οι συνομιλίες για εκεχειρία στη Γάζα, πάνω στις οποίες οι ΗΠΑ έχουν επενδύσει διπλωματικά προκειμένου να αποφευχθεί η «απάντηση» του Ιράν στο Ισραήλ και μια ευρύτερη σύρραξη στη Μέση Ανατολή φαίνεται ότι βρίσκονται στον «αέρα».

Σύμφωνα με Αμερικανούς και άλλους αξιωματούχους, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου εισήγαγε νέους όρους που περιέπλεξαν τις διαπραγματεύσεις. Ένας εκπρόσωπος της Χαμάς στο Λίβανο δήλωσε την Τρίτη στο Sky News, ότι η ομάδα δεν θα συμμετάσχει στις προγραμματισμένες διαπραγματεύσεις αυτής της εβδομάδας στη Μέση Ανατολή. «Ο Νετανιάχου δεν ενδιαφέρεται για την επίτευξη μιας συμφωνίας που θα τερματίζει πλήρως την επιθετικότητα», δήλωσε ο εκπρόσωπος. «Αλλά μάλλον εξαπατά και υπεκφεύγει και θέλει να παρατείνει τον πόλεμο και μάλιστα να τον επεκτείνει σε περιφερειακό επίπεδο».

Κάτι που επανέλαβε στο Reuters ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χαμάς Σάμι Αμπού Ζούχρι: «Η Χαμάς είναι δεσμευμένη στην πρόταση που της παρουσιάστηκε στις 2 Ιουλίου, η οποία βασίζεται στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και στην ομιλία του Μπάιντεν και το κίνημα είναι έτοιμο να αρχίσει αμέσως συζήτηση για έναν μηχανισμό ώστε να εφαρμοστεί».

«Το να πάμε σε νέα διαπραγμάτευση επιτρέπει στην κατοχική δύναμη να επιβάλει νέους όρους και να χρησιμοποιήσει τον λαβύρινθο της διαπραγμάτευσης ώστε να διαπράξει περισσότερες σφαγές», πρόσθεσε.

«Μόνο μια εκεχειρία» θα απέτρεπε την ιρανική αντεπίθεση στο Ισραήλ

Νωρίτερα, τρεις ανώτεροι Ιρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο Reuters ότι μόνο μια απόφαση εκεχειρίας, που θα μπορούσε να προκύψει από τις πολυαναμενόμενες διαπραγματεύσεις αυτής της εβδομάδας για τη Γάζα, θα σταματούσε το Ιράν από το να επιτεθεί κατά του Ισραήλ.

Μια από τις πηγές του Reuters, ένας ανώτερος αξιωματούχος ασφαλείας, δήλωσε ότι το Ιράν και η οργάνωση Χεζπολάχ του Λιβάνου θα εξαπολύσουν επίθεση αν οι συνομιλίες στη Γάζα καταρρεύσουν ή αν το Ισραήλ επιχειρήσει να τις καθυστερήσει.

Λωρίδα της ΓάζαςΜπένιαμιν ΝετανιάχουΙσραήλειδήσεις τώρα