Κόσμος|14.08.2024 21:11

Κουρσκ: Οργή Πούτιν και αντιδράσεις στη Ρωσία μετά την ουκρανική προέλαση

Newsroom

Η Ρωσία απέσυρε ορισμένα στρατεύματα από τη νότια Ουκρανία και τα επέστρεψε στο έδαφός της για να προσπαθήσει να αποκρούσει μια κλιμακούμενη εισβολή των δυνάμεων του Κιέβου, όπως προκύπτει από ουκρανικές εκτιμήσεις τις οποίες επικαλείται το Politico.

Οργισμένος ο Πούτιν

Η συνεχιζόμενη αιφνιδιαστική επίθεση της Ουκρανίας έχει προκαλέσει αναστάτωση στη Μόσχα, όπου ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει εκφράσει την οργή του μετά την αρπαγή από το Κίεβο δεκάδων οικισμών και τεράστιων εδαφικών εκτάσεων στις περιοχές Κουρσκ και Μπέλγκοροντ της νότιας Ρωσίας.

«Η Ρωσία έχει μετεγκαταστήσει ορισμένες μονάδες της τόσο από την περιοχή Ζαπορίζια όσο και από την περιοχή Χερσώνα στα νότια της Ουκρανίας», δήλωσε στο POLITICO ο Dmytro Lykhoviy, εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού.

Το Κρεμλίνο επιτέθηκε αρχικά στις περιοχές Ζαπορίζια και Χερσώνα της νότιας Ουκρανίας κατά τις πρώτες ημέρες της πλήρους εισβολής του Πούτιν στις αρχές του 2022. Το POLITICO δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα πόσοι Ρώσοι στρατιώτες έχουν επανατοποθετηθεί πίσω στα σύνορα, αν και ο Lykhoviy δήλωσε ότι πρόκειται για «σχετικά μικρό» αριθμό μονάδων.

Για να προσπαθήσουν να αντιμετωπίσουν την ουκρανική προέλαση, τα ρωσικά στρατεύματα συνέχισαν, ωστόσο, την επίθεσή τους στο Ποκρόβσκ και σε άλλα σημεία στην περιοχή Ντονέτσκ της Ουκρανίας, σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Στρατού της Ουκρανίας, σε ένα από τα πιο καυτά σημεία του πολεμικού μετώπου όπου η Ρωσία κερδίζει έδαφος.

Ο υπουργός Άμυνας της Λιθουανίας Laurynas Kasciunas δήλωσε ότι ρωσικά στρατεύματα έχουν εντοπιστεί να εγκαταλείπουν το Καλίνινγκραντ, επίσης.

Σε μια τεταμένη συνάντηση στη Ρωσία τη Δευτέρα, οι τοπικές αρχές περιέγραψαν στον εκνευρισμένο Πούτιν πώς οι ουκρανικές δυνάμεις είχαν υπερφαλαγγίσει τις λιγοστές άμυνες στο νότο από την περασμένη εβδομάδα, προκαλώντας μαζικές εκκενώσεις σχεδόν 200.000 ανθρώπων.

Γιατί δεν κατάφεραν ακόμα να αποκρούσουν τους Ουκρανούς;

Καθώς η Ουκρανία κατέλαβε εδάφη, οι Ρώσοι διοικητές αρχικά υποβάθμισαν την επίθεση, επιμένοντας ότι ο στρατός είχε τα πράγματα υπό έλεγχο. Αλλά περισσότερο από μια εβδομάδα αργότερα, η Ουκρανία ελέγχει πλέον τουλάχιστον 1.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα ρωσικού εδάφους.

«Οι δυνάμεις μας συνεχίζουν να προελαύνουν στην περιοχή του Κουρσκ», ανέφερε ο Ζελένσκι σε βραδινή δήλωσή του. «74 κοινότητες βρίσκονται υπό ουκρανικό έλεγχο, όπου διεξάγονται επιθεωρήσεις και μέτρα σταθεροποίησης. Η ανάπτυξη ανθρωπιστικών λύσεων για τις περιοχές αυτές συνεχίζεται».

Η εισβολή έχει αναπτερώσει το ηθικό στην Ουκρανία, η οποία υποφέρει από την πλήρους κλίμακας εισβολή του Πούτιν εδώ και δυόμισι χρόνια, ενώ δίνει επίσης ώθηση στους δυτικούς συμμάχους που θέλουν να δουν το Κίεβο να γέρνει το πεδίο της μάχης υπέρ του.

Στη Μόσχα τη Δευτέρα, ένας σύμμαχος του Πούτιν έδειξε τον στρατό της Ρωσίας, με κατηγορίες ότι δεν ήταν προετοιμασμένος να αποτρέψει μια ουκρανική επίθεση και πρόσθεσε ότι τα ρωσικά συνοριακά στρατεύματα ήταν τα τελευταία που έλαβαν πληροφορίες για τη συνεχιζόμενη ουκρανική επίθεση, αφήνοντάς τους ελάχιστο χρόνο για να δράσουν.

Όμως, ενώ αποσύρουν κάποιες μονάδες για το Κουρσκ, οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν ενεργά και ξεκίνησαν μάχες σε όλο το πολεμικό μέτωπο στην Ουκρανία, μεταξύ άλλων και στο νότο από όπου αποσύρθηκαν τα στρατεύματα.

«Ωστόσο, οι Ρώσοι έχουν συσσωρεύσει μεγάλο αριθμό προσωπικού, ιδίως στην περιοχή της Ζαπορίζια, και ο αριθμός των μονάδων που μεταφέρουν είναι σχετικά μικρός», δήλωσε ο Lykhoviy στην ουκρανική τηλεόραση.

Και πράγματι ξεκίνησαν αρκετές επιθέσεις στη Χερσώνα τη νύχτα που απέσυραν κάποιες δυνάμεις. «Πρέπει ακόμη να καταλάβουμε αν πρόκειται για μια δραστηριότητα προπέτασμα καπνού», πρόσθεσε ο Lykhoviy.

Δεν αλλάζει η δυναμική του πολέμου

Ωστόσο, το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου με έδρα την Ουάσινγκτον εκτίμησε ότι η εισβολή είναι απίθανο να αλλάξει τη δυναμική του πολέμου. «Οι ρωσικές αρχές πιθανότατα θα παραμείνουν εξαιρετικά απρόθυμες να αποσύρουν τακτικές μονάδες που εμπλέκονται σε μάχη από το [Ντονέτσκ] και πιθανότατα θα συνεχίσουν να αναπτύσσουν περιορισμένο αριθμό παραστρατιωτικών στο Κουρσκ ... λόγω ανησυχιών για περαιτέρω επιβράδυνση του ρυθμού των ρωσικών επιχειρήσεων σε αυτές τις υψηλότερης προτεραιότητας κατευθύνσεις», ανέφερε την Τρίτη.

Σύμφωνα με Ρώσους στρατιωτικούς μπλόγκερ, αρκετές παράτυπες μονάδες που είχαν αναπτυχθεί για να πολεμήσουν στο Ντονέτσκ στάλθηκαν στο Κουρσκ, συμπεριλαμβανομένου του λεγόμενου Ρωσικού Σώματος Εθελοντών και μιας μονάδας μη επανδρωμένων αεροσκαφών που συνδέεται με μια ρωσική συμμορία μοτοσικλετιστών.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε την Τρίτη ότι οι εξελίξεις «δημιουργούν ένα πραγματικό δίλημμα» για τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η επιχείρηση έχει προκαλέσει τουλάχιστον αμηχανία στο Κρεμλίνο, καθώς περισσότεροι από 100.000 Ρώσοι πολίτες έχουν απομακρυνθεί. Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι η Ουκρανία δεν είχε ενημερώσει εκ των προτέρων για την εισβολή της και ότι οι ΗΠΑ δεν είχαν καμία ανάμειξη στην επιχείρηση, αν και Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν προτείνει ότι οι δυτικοί υποστηρικτές της Ουκρανίας πρέπει να γνώριζαν για την επίθεση.

πόλεμοςΡωσίαΒλαντίμιρ ΠούτινΟυκρανίαειδήσεις τώρα