Κόσμος|15.08.2024 15:11

Μέση Ανατολή: Σε εξέλιξη οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις στο Κατάρ για εκεχειρία στη Γάζα

Newsroom

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις στη Ντόχα του Κατάρ για κατάπαυση πυρός στην Γάζα: Κατάρ, Αίγυπτος και ΗΠΑ διαβουλεύονται με το Ισραήλ και τη Χαμάς, με την κατάληξη των διαβουλεύσεων να επηρεάζει και τη στάση του Ιράν αναφορικά με τα αντίποινα που έχει εξαγγείλει σε βάρος του Τελ Αβίβ για τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια.

Ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ αναμένεται να συμμετάσχει στον νέο γύρο συνομιλιών μαζί με τους εταίρους του από τις ΗΠΑ και την Αίγυπτο και τον πρωθυπουργό του Κατάρ.

Οι σημερινές συνομιλίες είναι το αποτέλεσμα μιας μεγάλης διπλωματικής προσπάθειας των μεσολαβητών του Κατάρ, της Αιγύπτου και των ΗΠΑ να πιέσουν για μια τελευταία προσπάθεια να τερματιστεί ο πόλεμος, ενώ ελλοχεύει ο κίνδυνος εξάπλωσης στη γύρω περιοχή.

Ο επείγων χαρακτήρας των συνομιλιών τονίστηκε από τους τρεις διαμεσολαβητές, οι οποίοι εξέδωσαν σπάνια κοινή δήλωση την περασμένη εβδομάδα καλώντας τα εμπόλεμα μέρη να επιστρέψουν στις διαπραγματεύσεις και πρόσφεραν αυτό που αποκαλούσαν «τελική πρόταση» για να ξεπεραστούν τα τελευταία εμπόδια. Οι λεπτομέρειες αυτής της πρότασης δεν έχουν δημοσιοποιηθεί.

Διπλωματικές πιέσεις στο Ιράν

Την ίδια ώρα, διπλωμάτες των ΗΠΑ και της Μέσης Ανατολής έχουν κινητοποιηθεί, για να αποτρέψουν το Ιράν από το να εξαπολύσει επίθεση στο Ισραήλ που θα μπορούσε να οδηγήσει σε γενικευμένο πόλεμο. Τόσο το Ιράν όσο και οι ΗΠΑ έχουν πει ότι οι γραμμές επικοινωνίας μεταξύ τους είναι ανοιχτές.

Υπό το πρίσμα ότι μια ενδεχόμενη επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ θα μπορούσε να αποτραπεί, σε περίπτωση που επιτευχθεί συμφωνία στην Ντόχα, καθιστά σαφές πόσο κρίσιμη είναι η σημερινή -ύστατη κατά πολλούς- διπλωματική προσπάθεια. Ωστόσο, η αποστολή του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη δήλωσε το Σάββατο ότι τα αντίποινα είναι «εντελώς άσχετα με την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα».

ΙσραήλΛωρίδα της ΓάζαςΚατάρΜέση Ανατολήειδήσεις τώραΙράνΧαμάς