Κόσμος|15.08.2024 21:51

«Βρυχάται» και πάλι η Αίτνα: Κλείνει το αεροδρόμιο της Κατάνια - Συγκλονιστικές εικόνες

Newsroom

Συνεχίζονται οι εκρήξεις στο ηφαίστειο της Αίτνας, με τη χθεσινή έκρηξη να πετάει στον ουρανό ηφαιστειακή λάβα και καπνό. Μεγάλες ποσότητες τέφρας κάλυψαν όλοι τη γύρω περιοχή, ενώ και το αεροδρόμιο της Κατάνια στη Σικελία αναγκάστηκε να ακυρώσει όλες του τις πτήσεις μέχρι νεωτέρας.

Επειτα από την έκρηξη αξιωματούχοι του αεροδρομίου δήλωσαν ότι σωματίδια τέφρας είχαν καλύψει τα αεροπλάνα και τους διαδρόμους προσγείωσης και απογείωσης, ενώ η τέφρα και τα αέρια λάβας που εκτοξέυθηκαν ψηλά στον ουρανό την Πέμπτη το βραδυ ανάγκασαν το κοντινό αεροδρόμιο της Κατάνια να ακυρώσει όλες τις πτήσεις από και προς το νησί. Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο αεροδιάδρομος είχε καταστεί άχρηστος. 

Η ανακοίνωση του αεροδρομίου

«Λόγω της εκρηκτικής δραστηριότητας της Αίτνας και της ταυτόχρονης εκπομπής ηφαιστειακής τέφρας στην ατμόσφαιρα, [ο] διάδρομος είναι άχρηστος λόγω της σημαντικής πτώσης ηφαιστειακής τέφρας στο αεροδρόμιο και, ως εκ τούτου, τόσο οι αφίξεις όσο και οι αναχωρήσεις έχουν ανασταλεί», ανέφεραν οι υπεύθυνοι του αεροδρομίου.

«Οι πτητικές λειτουργίες θα συνεχιστούν μόλις αποκατασταθούν οι συνθήκες υποδομής των πτήσεων», ανέφερε ανακοίνωση του αεροδρομίου, η οποία πρόσθεσε ότι δεν είναι σαφές πότε το αεροδρόμιο θα είναι και πάλι πλήρως λειτουργικό. «Ως εκ τούτου, οι επιβάτες καλούνται να μην μεταβούν στο αεροδρόμιο χωρίς να ελέγξουν πρώτα την κατάσταση της πτήσης τους με την αεροπορική εταιρεία», πρόσθεσε.

Τα σπίτια και οι δρόμοι γύρω από την Κατάνια καλύφθηκαν από σκούρα γκρίζα σκόνη με τους πολίτες να αντικρίζουν για άλλη μία φορά αυτή την εικόνα,

ηφαίστειοΚατάνιαΑίτναΣικελία