Κόσμος|15.08.2024 22:11

Μέση Ανατολή: Οι πρώτες θετικές ενδείξεις από τις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση στη Γάζα

Newsroom

Οι διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και απελευθέρωσης ισραηλινών ομήρων, που θεωρείται ως η ύστατη προσπάθεια για να αποφευχθεί η ανάφλεξη στην περιοχή, συνεχίστηκαν την Πέμπτη.

Ο διευθυντής της CIA Γούιλιαμ Μπέρνς και ο συντονιστής του Λευκού Οίκου για τη Μέση Ανατολή Brett McGurk συναντήθηκαν με Ισραηλινούς αξιωματούχους, καθώς και με διαμεσολαβητές εταίρους από την Αίγυπτο και το Κατάρ, για νέες συνομιλίες στη Ντόχα με στόχο τον τερματισμό της σύγκρουσης και την επιστροφή των ομήρων του Ισραήλ στην πατρίδα τους.

Χωρίς τη συμμετοχή της Χαμάς

Εκπρόσωποι της Χαμάς δεν συμμετείχαν, επιβεβαίωσε ο Ghazi Hamad, μέλος της διπλωματικής ομάδας της ομάδας, αφού ο επικεφαλής διαπραγματευτής της, ο Ισμαήλ Χανίγια, δολοφονήθηκε κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στην Τεχεράνη τον περασμένο μήνα. Δημοσίως, το Ισραήλ δεν έχει επιβεβαιώσει ούτε αρνηθεί τον ρόλο του στη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς - αν και ιδιωτικά δήλωσε σε Αμερικανούς αξιωματούχους στη συνέχεια ότι ήταν υπεύθυνο.

Θετικές ενδείξεις

Οι περιφερειακές εντάσεις ξεπροβάλλουν σε αυτόν τον νέο γύρο διπλωματίας, καθώς το Ιράν και η Χεζμπολάχ, η λιβανέζικη μαχητική ομάδα και πολιτικό κόμμα, έχουν ορκιστεί να πλήξουν το Ισραήλ σε αντίποινα για τη δολοφονία του Χανίγια, καθώς και του κορυφαίου διοικητή της Χεζμπολάχ Φουάντ Σουκρ. Αλλά υπήρξαν ενδείξεις την Πέμπτη ότι η επανάληψη των ειρηνευτικών συνομιλιών θα μπορούσε να καθυστερήσει νέες επιθέσεις από την άλλη πλευρά των λιβανικών συνόρων.

«Μπορούμε να πούμε ότι η Χεζμπολάχ δεν θα ξεκινήσει την επιχείρηση αντιποίνων κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στο Κατάρ, επειδή το κίνημα δεν θέλει να θεωρηθεί υπεύθυνο για την παρεμπόδιση των συνομιλιών ή μιας πιθανής συμφωνίας», δήλωσε άτομο με στενούς δεσμούς με τη Χεζμπολάχ, το οποίο μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, επειδή δεν είχε εξουσιοδότηση να ενημερώσει τα μέσα ενημέρωσης. «Τα αντίποινα μπορούν να περιμένουν- δεν είναι επείγον ή δεν έχει χρονικό όριο».

Η Χαμάς λέει ότι θα επανέλθει στις συνομιλίες αν λάβει «σαφή δέσμευση» από το Ισραήλ σχετικά με την τελευταία της πρόταση. Η ομάδα έχει ενημερώσει τους διαμεσολαβητές ότι είναι πρόθυμη να συναντηθεί μαζί τους μετά τη σύνοδο της Πέμπτης, εάν υπάρξουν εξελίξεις ή μια σοβαρή απάντηση από το Ισραήλ, σύμφωνα με αξιωματούχο που γνωρίζει τις διαπραγματεύσεις, ο οποίος, όπως και άλλοι, μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσει ευαίσθητα θέματα, σύμφωνα με τη Washington Post.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βεντάντ Πατέλ δήλωσε ότι οι διπλωμάτες του Κατάρ «μας διαβεβαίωσαν ότι θα εργαστούν ώστε να εκπροσωπηθεί η Χαμάς».

Τι συζητήθηκε την Πέμπτη

Ο εκπρόσωπος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζον Κίρμπι δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι συνομιλίες της Πέμπτης επικεντρώθηκαν στις «λεπτομέρειες της εφαρμογής» μιας πιθανής συμφωνίας. Είπε ότι «παραμένει πολλή δουλειά να γίνει» και ότι δεν είναι πιθανό να επιτευχθεί συμφωνία την Πέμπτη, ενώ οι συνομιλίες αναμένεται να συνεχιστούν την Παρασκευή. «Τα εναπομείναντα εμπόδια μπορούν να ξεπεραστούν και πρέπει να ολοκληρώσουμε αυτή τη διαδικασία», δήλωσε.

Ισραηλινός αξιωματούχος, που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσει τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις, δήλωσε την Πέμπτη ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου εμμένει αποφασιστικά στην αρχή ότι οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις παραμένουν φυσικά στον διάδρομο Φιλαδέλφειας, μια θέση στην οποία η Χαμάς έχει αντισταθεί στο παρελθόν.

«Είναι η πρότασή τους και απαιτεί συμβιβασμό και από τις δύο πλευρές», δήλωσε ο Κίρμπι στο MSNBC την Πέμπτη. «Όχι μόνο η μία πλευρά, αλλά και οι δύο πλευρές πρέπει να δείξουν κάποια ηγετική ικανότητα εδώ και να είναι πρόθυμες να καθορίσουν αυτές τις τελευταίες λεπτομέρειες. Αυτά τα κενά μπορούν να μειωθούν».

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατζ θα συναντηθεί με τους Βρετανούς και Γάλλους ομολόγους του την Παρασκευή για να συζητήσουν τις προσπάθειες να «αποτραπεί η περιφερειακή κλιμάκωση και να προωθηθεί μια συμφωνία για την απελευθέρωση των απαχθέντων», ανέφερε σε ανακοίνωσή του εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών. Η επίσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της Βρετανίας και της Γαλλίας στο Ισραήλ πραγματοποιείται καθώς το Ισραήλ προετοιμάζεται για μια πιθανή επίθεση αντιποίνων από το Ιράν.

ΙσραήλΧεζμπολάχΜέση ΑνατολήΜπένιαμιν ΝετανιάχουΛωρίδα της ΓάζαςΧαμάςειδήσεις τώρα