Η Ουκρανία κατέλαβε την Σούντζα και στριμώχνει τον Πούτιν: Πώς αλλάζουν τα δεδομένα στον πόλεμο – Τι θα γίνει με το φυσικό αέριο
NewsroomΤον πλήρη έλεγχο της ρωσικής πόλης Σούτζα από την Ουκρανία ανακοίνωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μία πόλη που αποτελεί σημαντικό κόμβο μεταφοράς του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.
Η Σούντζα, περίπου 9,6 χιλιόμετρα μέσα στο ρωσικό έδαφος, είναι ο μεγαλύτερος από τους 80 οικισμούς που η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι κατέλαβε κατά τη διάρκεια των 10 ημερών από την έναρξη της αιφνιδιαστικής εισβολής της στη Ρωσία.
«Ο στρατηγός Syrskyi ανέφερε για την ολοκλήρωση της απελευθέρωσης της πόλης Sudzha από τον ρωσικό στρατό. Εκεί εγκαθίσταται τώρα ένα γραφείο ουκρανικού στρατιωτικού διοικητή», δήλωσε ο Ζελένσκι, αφού ενημερώθηκε την Πέμπτη από τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας, Oleksandr Syrskyi.
Ο ισχυρισμός αυτός δεν μπορούσε να επαληθευτεί από ανεξάρτητη πηγή, αλλά ένα ουκρανικό τηλεοπτικό κανάλι μετέδωσε την Τετάρτη ένα ρεπορτάζ από τη Σούντζα, σύμφωνα με το οποίο η πόλη βρισκόταν υπό ουκρανικό έλεγχο.
Ενώ ορισμένοι κάτοικοι παρέμειναν, προστατευόμενοι από τις μάχες σε υπόγεια, οι περισσότεροι έχουν απομακρυνθεί. «Κρυφτήκαμε στους θάμνους», δήλωσε η Τατιάνα Ανικέγιεβα, μιλώντας στη ρωσική τηλεόραση από μια εγκατάσταση που βοηθάει τους εκκενωμένους. «Εθελοντές μοίραζαν νερό, φαγητό, ψωμί στους ανθρώπους που βρίσκονταν στο δρόμο. Ο ήχος του κανονιοβολισμού συνεχίστηκε χωρίς διακοπή. Το σπίτι έτρεμε».
Η κίνηση ματ της Ουκρανίας
Η Σούντζα φιλοξενεί σταθμό μέτρησης του ρωσικού φυσικού αερίου που φθάνει από τη δυτική Σιβηρία, το οποίο στη συνέχεια ρέει μέσω ουκρανικών αγωγών στην Ευρώπη, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 3% των ευρωπαϊκών εισαγωγών φυσικού αερίου.
«Έξυπνοι άνθρωποι στο Κίεβο υπολόγισαν ότι πρέπει να καταλάβουν αυτόν τον κόμβο, ώστε ο ρωσικός στρατός να αναγκαστεί να τον καταστρέψει, για να τον πάρει πίσω», δήλωσε ο Αντρέι Φεντόροφ, πρώην αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, σε εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης. «Αυτό σημαίνει ότι οι παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα σταματήσουν, εξαιτίας των ενεργειών της Ρωσίας, όχι της Ουκρανίας. Παρεμπιπτόντως, αυτό θα πλήξει πολύ σκληρά την Ουγγαρία και τη Σλοβακία», πρόσθεσε. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει καμία ένδειξη για διακοπή της ροής φυσικού αερίου.
Η μάχη στην περιοχή του Κουρσκ
Τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία ισχυρίστηκαν ότι την Πέμπτη σημειώθηκαν προόδους σε άλλα σημεία της περιοχής του Κουρσκ. Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε ότι οι δυνάμεις της συνεχίζουν να «αποκρούουν την απόπειρα εισβολής των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων» και έχουν αποκαταστήσει τον έλεγχο του οικισμού Κρούπετς.
Την ίδια στιγμή, ο εκτελών χρέη κυβερνήτη της περιοχής του Κουρσκ, Αλεξέι Σμιρνόφ, διέταξε την εκκένωση της περιοχής Γκλούσκοβο, 28 μίλια βορειοδυτικά της Σούντζα, υποδηλώνοντας τον φόβο ότι η προέλαση της Ουκρανίας θα συνεχιστεί. Περισσότεροι από 120.000 κάτοικοι της περιοχής έχουν ήδη εκκενωθεί, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.
Τα άρματα μάχης Challenger 2 που δώρισε η Βρετανία στην Ουκρανία έχουν χρησιμοποιηθεί σε ενεργή μάχη στο ρωσικό έδαφος, μετέδωσε την Πέμπτη το Sky News. Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας δεν σχολίασε τον ισχυρισμό, αλλά δήλωσε ότι οι «επιχειρήσεις στο εσωτερικό της Ρωσίας» αποτελούν επιτρεπόμενη χρήση των αρμάτων μάχης και άλλων όπλων που παραχωρήθηκαν στην Ουκρανία.
Το Κίεβο έχει δηλώσει ότι μέρος του στόχου της επιχείρησης είναι η δημιουργία μιας «νεκρής ζώνης» που θα εμποδίσει τις ρωσικές δυνάμεις να επιτεθούν στην Ουκρανία, αλλά δεν είναι σαφές πόσο μεγάλο είναι το έδαφος που αφορά και για πόσο καιρό θα επιχειρήσει να κρατήσει.
Βίντεο με Ρώσους στρατιώτες να παραδίδονται και να κουνούν λευκές σημαίες
Επίσης, την Πέμπτη, οι υπηρεσίες ασφαλείας SBU της Ουκρανίας δημοσίευσαν ένα βίντεο που, όπως ισχυρίστηκε, παρουσίαζε δεκάδες Ρώσους στρατιώτες που είχαν παραδοθεί και είχαν συλληφθεί.
«Έχουμε μια νέα αναπλήρωση του «ταμείου ανταλλαγής» μας», δήλωσε ο Ζελένσκι, σχολιάζοντας τους νέους αιχμαλώτους πολέμου. Χιλιάδες Ουκρανοί παραμένουν σε ρωσική αιχμαλωσία και το Κίεβο ελπίζει να αναζωογονήσει μια βαλτωμένη διαδικασία ανταλλαγής αιχμαλώτων. Ο Διαμεσολαβητής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ουκρανίας, Ντμίτρο Λούμπινετς, δήλωσε την Πέμπτη ότι είχε μια «προληπτική συζήτηση» με τον Ρώσο ομόλογό του για το ενδεχόμενο οργάνωσης μιας νέας ανταλλαγής.
Πολλοί Ρώσοι αξιωματούχοι προσπάθησαν να υποβαθμίσουν την ουκρανική επίθεση, την πρώτη φορά που τμήματα του ρωσικού εδάφους καταλήφθηκαν από ξένο στρατό μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν απέφυγε να την αποκαλέσει «εισβολή» και αντ' αυτού ανακοίνωσε μια «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» στην περιοχή.
«Τρελή και απερίσκεπτη επιχείρηση»
Μιλώντας στα Ηνωμένα Έθνη την Τετάρτη, ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Ρωσίας στον οργανισμό, Ντμίτρι Πολιανσκι, χαρακτήρισε την ουκρανική επίθεση στο Κουρσκ «τρελή και απερίσκεπτη επιχείρηση» και δήλωσε ότι η Ρωσία θα αποκαταστήσει σύντομα τον έλεγχο. «Αυτό που συμβαίνει στο Κουρσκ είναι η εισβολή τρομοκρατικών ομάδων δολιοφθοράς, οπότε δεν υπάρχει μέτωπο ως τέτοιο... Υπάρχει εισβολή επειδή υπάρχουν δάση που είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθούν», δήλωσε ο Polyansky.
Όσο περισσότερο συνεχίζεται η ουκρανική προέλαση, τόσο πιο δύσκολο είναι να την ξεπεράσει κανείς ως μια μικρή οπισθοδρόμηση. Στην κρατική τηλεόραση ο Φεντόροφ άσκησε σπάνια κριτική στα επίσημα ρωσικά μηνύματα, εκφράζοντας θλίψη για τα «συνεχή ψέματα που προέρχονται από τη δική μας πλευρά σχετικά με την αδυναμία του ουκρανικού στρατού». Είπε ότι ήρθε η ώρα να παραδεχτούμε ότι η ουκρανική προέλαση ήταν σοβαρή και θα απαιτούσε συνεχή προσπάθεια για να αποκρουστεί.
- Τι δείχνουν οι τελευταίες κινήσεις Ερντογάν και πώς απαντά η Αθήνα: Πως διαμορφώνεται το τοπίο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις
- Σεισμός 6,9 Ρίχτερ στο Θιβέτ: Αναφορές για δεκάδες νεκρούς - Κατέρρευσαν κτίρια
- Έλον Μασκ: Μπορεί να γίνει ο μεσάζων Κίνας-Τραμπ σε πιθανό παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο;
- Απογοητευτικός ο προϋπολογισμός του προγράμματος για την ανακαίνιση διατηρητέων: Τι λένε οι ιδιοκτήτες