Κόσμος|16.08.2024 16:52

Κουρσκ: Στόχος της ουκρανικής εισβολής είναι να πειστεί η Ρωσία για δίκαιες συνομιλίες, λέει το Κίεβο

Newsroom

Σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου δήλωσε σήμερα ότι η διασυνοριακή εισβολή του Κιέβου στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας ήταν αναγκαία για να πείσει τη Μόσχα να αρχίσει «δίκαιες, ειρηνευτικές» συνομιλίες.

Ο Μιχαήλο Ποντολιάκ είπε ότι η Ουκρανία δεν ενδιαφέρεται να καταλάβει το Κουρσκ, αλλά πρέπει να αναγκάσει τη Ρωσία να αρχίσει συνομιλίες με τους όρους του Κιέβου.

«Πρέπει να προκαλέσουμε σημαντικές τακτικές ήττες στην Ρωσία», έγραψε ο Ποντολιάκ σε ανάρτηση του στην εφαρμογή Telegram. «Στην περιοχή του Κουρσκ, βλέπουμε καθαρά πως το στρατιωτικό εργαλείο χρησιμοποιείται αντικειμενικά για να πείσει τη Ρωσική Ομοσπονδία να μπει μέσα σε μια δίκαιη διαπραγματευτική διαδικασία»

Η Ουκρανία εξαπέλυσε μια διασυνοριακή επίθεση στην Ρωσία την περασμένη εβδομάδα και κατέλαβε τμήμα της περιοχής Κούρσκ.

Ανώτεροι Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας πρέπει να γίνουν πλήρως σεβαστές σε οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία.

Η μάχη στην περιοχή του Κουρσκ

Τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία ισχυρίστηκαν ότι την Πέμπτη σημειώθηκαν προόδους σε άλλα σημεία της περιοχής του Κουρσκ. Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε ότι οι δυνάμεις της συνεχίζουν να «αποκρούουν την απόπειρα εισβολής των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων» και έχουν αποκαταστήσει τον έλεγχο του οικισμού Κρούπετς.

Την ίδια στιγμή, ο εκτελών χρέη κυβερνήτη της περιοχής του Κουρσκ, Αλεξέι Σμιρνόφ, διέταξε την εκκένωση της περιοχής Γκλούσκοβο, 28 μίλια βορειοδυτικά της Σούντζα, υποδηλώνοντας τον φόβο ότι η προέλαση της Ουκρανίας θα συνεχιστεί. Περισσότεροι από 120.000 κάτοικοι της περιοχής έχουν ήδη εκκενωθεί, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Τα άρματα μάχης Challenger 2 που δώρισε η Βρετανία στην Ουκρανία έχουν χρησιμοποιηθεί σε ενεργή μάχη στο ρωσικό έδαφος, μετέδωσε την Πέμπτη το Sky News. Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας δεν σχολίασε τον ισχυρισμό, αλλά δήλωσε ότι οι «επιχειρήσεις στο εσωτερικό της Ρωσίας» αποτελούν επιτρεπόμενη χρήση των αρμάτων μάχης και άλλων όπλων που παραχωρήθηκαν στην Ουκρανία.

Το Κίεβο έχει δηλώσει ότι μέρος του στόχου της επιχείρησης είναι η δημιουργία μιας «νεκρής ζώνης» που θα εμποδίσει τις ρωσικές δυνάμεις να επιτεθούν στην Ουκρανία, αλλά δεν είναι σαφές πόσο μεγάλο είναι το έδαφος που αφορά και για πόσο καιρό θα επιχειρήσει να κρατήσει.

Βίντεο με Ρώσους στρατιώτες να παραδίδονται και να κουνούν λευκές σημαίες 

Επίσης, την Πέμπτη, οι υπηρεσίες ασφαλείας SBU της Ουκρανίας δημοσίευσαν ένα βίντεο που, όπως ισχυρίστηκε, παρουσίαζε δεκάδες Ρώσους στρατιώτες που είχαν παραδοθεί και είχαν συλληφθεί.

«Έχουμε μια νέα αναπλήρωση του «ταμείου ανταλλαγής» μας», δήλωσε ο Ζελένσκι, σχολιάζοντας τους νέους αιχμαλώτους πολέμου. Χιλιάδες Ουκρανοί παραμένουν σε ρωσική αιχμαλωσία και το Κίεβο ελπίζει να αναζωογονήσει μια βαλτωμένη διαδικασία ανταλλαγής αιχμαλώτων. Ο Διαμεσολαβητής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ουκρανίας, Ντμίτρο Λούμπινετς, δήλωσε την Πέμπτη ότι είχε μια «προληπτική συζήτηση» με τον Ρώσο ομόλογό του για το ενδεχόμενο οργάνωσης μιας νέας ανταλλαγής.

Πολλοί Ρώσοι αξιωματούχοι προσπάθησαν να υποβαθμίσουν την ουκρανική επίθεση, την πρώτη φορά που τμήματα του ρωσικού εδάφους καταλήφθηκαν από ξένο στρατό μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν απέφυγε να την αποκαλέσει «εισβολή» και αντ' αυτού ανακοίνωσε μια «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» στην περιοχή.

«Τρελή και απερίσκεπτη επιχείρηση»

Μιλώντας στα Ηνωμένα Έθνη την Τετάρτη, ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Ρωσίας στον οργανισμό, Ντμίτρι Πολιανσκι, χαρακτήρισε την ουκρανική επίθεση στο Κουρσκ «τρελή και απερίσκεπτη επιχείρηση» και δήλωσε ότι η Ρωσία θα αποκαταστήσει σύντομα τον έλεγχο. «Αυτό που συμβαίνει στο Κουρσκ είναι η εισβολή τρομοκρατικών ομάδων δολιοφθοράς, οπότε δεν υπάρχει μέτωπο ως τέτοιο... Υπάρχει εισβολή επειδή υπάρχουν δάση που είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθούν», δήλωσε.

εισβολήΡωσίαΟυκρανίαειδήσεις τώραπόλεμος