Κόσμος|16.08.2024 22:15

Μέση Ανατολή: Σε τελικό στάδιο οι διαπραγματεύσεις για κατάπαυση στη Γάζα – Μεταθέτει το Ιράν τα αντίποινα στο Ισραήλ

Newsroom

Ακόμη ένας διπλωματικός μαραθώνιος ξεκινά από το Σάββατο, ώστε να επέλθει η πολυπόθητη συμφωνία για κατάπαυση πυρός στη Γάζα και ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ, η οποία εκτιμάται πως θα εκτονώσει την ένταση στην περιοχή και θα αποτρέψει τα αντίποινα του Ιράν για τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια.

«Στο τελικό στάδιο η διαδικασία»

Ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν δήλωσε την Παρασκευή ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ συνομίλησε με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αλ Σίσι και τον πρωθυπουργό του Κατάρ Αλ Θάνι και ότι «υπήρξε συναίνεση και μεταξύ των τριών ηγετών ότι αυτή η διαδικασία βρίσκεται πλέον στο τελικό στάδιο».

«Ήταν κοινή θέση όλων των συμμετεχόντων εδώ κατά τη διάρκεια των τελευταίων 48 ωρών ότι υπάρχει πραγματικά ένα νέο πνεύμα εδώ για να οδηγηθούμε σε μια κατάληξη», δήλωσε ο αξιωματούχος, λίγες ώρες αφότου οι ΗΠΑ δήλωσαν σε μια δήλωση μαζί με τις άλλες χώρες που μεσολαβούν ότι έθεσαν μια νέα πρόταση στο τραπέζι που θα αντιμετώπιζε ορισμένα κενά μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών.

«[Οι] τρεις μας συλλογικά πιστεύουμε ότι η πρόταση γεφυρώνει σχεδόν όλα τα εναπομείναντα κενά που συζητούνται τις τελευταίες έξι εβδομάδες», είπε.

Στο μικροσκόπιο τα «ψιλά» γράμματα της συμφωνίας

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι τις επόμενες ημέρες θα συγκληθούν ομάδες εργασίας για να συζητήσουν θέματα όπως ο κατάλογος των ομήρων και η αλληλουχία απελευθέρωσης, ο κατάλογος των Παλαιστινίων κρατουμένων και οι ανθρωπιστικές διατάξεις. Περαιτέρω συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν τόσο στη Ντόχα όσο και στο Κάιρο.

«Υπάρχουν στοιχεία της συμφωνίας που είναι δυσάρεστα, όπως κάθε τέτοια συμφωνία. Απέχει πολύ από το να είναι τέλεια, αλλά πιστεύουμε ότι αυτό που έχουμε εδώ κάτω τώρα αντικατοπτρίζει σε μεγάλο βαθμό τις αρχές που έθεσε ο Πρόεδρος, τις οποίες ενέκρινε πλήρως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Και τώρα, με τις πρόσθετες διευκρινίσεις και ορισμένα κενά που έχουν καλυφθεί, πιστεύουμε ότι το πακέτο είναι βασικά έτοιμο και έτσι θα το επεξεργαστούμε καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας», κατέληξε ο αξιωματούχος.

Λίγη ώρα νωρίτερα, ο Τζο Μπάιντεν, είχε εμφανιστεί αισιόδοξος, εκτιμώντας πως πως «είμαστε πιο κοντά από ποτέ» σε μια κατάπαυση του πυρός στη Γάζα «αλλά δεν είμαστε ακόμη εκεί». «Δεν θέλω να το γρουσουζέψω... μπορεί να έχουμε κάτι. Αλλά δεν είμαστε ακόμα εκεί», τόνισε ο Μπάιντεν σε δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου. «Είμαστε πολύ, πολύ πιο κοντά από ό,τι πριν από τρεις μέρες. Γι' αυτό, κάντε το σταυρό σας», συμπλήρωσε.

Στο Ισραήλ ο Μπλίνκεν

Και σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν θα μεταβεί αύριο στο Ισραήλ για να συνεχίσει τις διπλωματικές προσπάθειες. Ο Μπλίνκεν θα αναχωρήσει αύριο και θα επιδιώξει «να καταλήξει σε μια συμφωνία» με βάση την πρόταση που παρουσίασαν νωρίτερα σήμερα οι ΗΠΑ στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στην Ντόχα.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίες αναμένεται ότι θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου την Δευτέρα, σύμφωνα με έναν Ισραηλινό αξιωματούχο. Η ίδια πηγή είπε ότι η ισραηλινή αντιπροσωπεία στην Ντόχα θα επιστρέψει απόψε στο Ισραήλ.

Σχολιάζοντας τις σημερινές διαπραγματεύσεις, ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς, ο Σαμί Αμπού Ζούχι, μιλώντας στο Reuters, κατηγόρησε την αμερικανική κυβέρνηση ότι προσπαθεί να δημιουργήσει μια «εσφαλμένη θετική ατμόσφαιρα», αλλά δεν έχει καμία πραγματική πρόθεση να σταματήσει τον πόλεμο στη Γάζα και προσπαθεί μόνο να κερδίσει χρόνο.

Από την πλευρά του το Ισραήλ τόνισε ότι η πίεση από διεθνείς μεσολαβητές και τις ΗΠΑ θα οδηγήσουν την Χαμάς να αποδεχθεί την κατάπαυση του πυρός για τη συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων που προτάθηκε στις 27 Μαΐου, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Το Ισραήλ εκτιμά τις προσπάθειες των ΗΠΑ και των μεσολαβητών να αποτρέψουν τη Χαμάς από την άρνησή της να αποδεχθεί μια συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Μεταθέτει τα αντίποινα το Ιράν

Όλα αυτά έρχονται την ώρα που οι New York Times επικαλούμενοι ισραηλινούς, αμερικανούς και ιρανούς αξιωματούχους, μετέδωσαν πως το Ιράν θα καθυστερήσει την επίθεση αντιποίνων του προκειμένου να δοθεί χρόνος στους διαμεσολαβητές να «πιέσουν με μεγάλο ρίσκο για μια κατάπαυση του πυρός ώστε να τερματιστεί ο πόλεμος στη Γάζα».

Προειδοποιήσεις Κατάρ σε Ιράν

Νωρίτερα, αξιωματούχοι εξοικειωμένοι με τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του πρωθυπουργού του Κατάρ και της ιρανικής ηγεσίας δήλωσαν ότι το Κατάρ προειδοποίησε το Ιράν να μην επιτεθεί στο Ισραήλ και να θέσει σε κίνδυνο τις τρέχουσες διπλωματικές προσπάθειες για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, ανέφερε η Washington Post.

ΧαμάςΙσραήλΗΠΑΤζο ΜπάιντενΠαλαιστίνιοιειδήσεις τώραΙράνΛωρίδα της Γάζας