Κόσμος|17.08.2024 11:40

Σφίγγουν τον κλοιό οι Ουκρανοί στο Κουρσκ: «Δεν ξέρουμε τι γίνεται» λένε οι κάτοικοι - Οι Ρώσοι προελαύνουν σε πόλη - «κλειδί»

Newsroom

Σφίγγουν τον κλοιό όσο περισσότερο μπορούν οι ουκρανικές δυνάμεις στη ρωσική περιφέρεια του Κουρσκ μετά την επίθεση που εξαπέλυσε το Κίεβο στις 6 Αυγούστου, προκειμένου να διακόψουν τις επικοινωνίες, αλλά και τις γραμμές ανεφοδιασμού της Μόσχας.

Σύμφωνα με το Politico, το Κίεβο φέρεται να έχει καταστρέψει «γέφυρα- κλειδί» στον ποταμό Σεΐμ του Κουρσκ, συνεχίζοντας την προέλαση  στο ρωσικό έδαφος. Ως αποτέλεσμα του χτυπήματος από την ουκρανική πλευρά, καταστράφηκε μια οδική γέφυρα στον ποταμό Σεΐμ στην περιοχή Γκλουσκόφσκι», δήλωσε ο Αλεξέι Σμιρνόφ, που εκτελεί χρέη κυβερνήτη στο Κουρσκ, στο Telegram.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως η Ουκρανία χρησιμοποίησε δυτικούς πυραύλους, πιθανόν αμερικανικής κατασκευής HIMARS, για να καταστρέψει τη γέφυρα, σκοτώνοντας εθελοντές που προσπαθούσαν να απομακρύνουν αμάχους.

Προελαύνουν σε πόλη - κλειδί οι Ρώσοι 

Την ίδια ώρα οι αρχές στην πόλη Ποκρόβσκ της ανατολικής Ουκρανίας κάλεσαν τους πολίτες να την εκκενώσουν καθώς οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν ταχύτατα, σε αυτό που αποτελούσε έναν από τους βασικούς στόχους της Μόσχας εδώ και μήνες.

Το Ποκρόβσκ είναι ένα από τα κύρια αμυντικά προπύργια της Ουκρανίας και βασικός κόμβος εφοδιασμού στην ανατολική περιοχή του Ντονέτσκ. Η κατάληψή του θα έθετε σε κίνδυνο τις αμυντικές ικανότητες και τις οδούς ανεφοδιασμού της Ουκρανίας και θα έφερνε τη Ρωσία πιο κοντά στον στόχο της να καταλάβει ολόκληρη την περιοχή.

Όπως τονίζει ο Guardian αστραπιαία επίθεση της Ουκρανίας σε διάφορες ρωσικές συνοριακές περιοχές έχει σχεδιαστεί για να πείσει τη Μόσχα να συμμετάσχει σε «δίκαιες» συνομιλίες για τον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε την Παρασκευή ένας σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Πρέπει να προκαλέσουμε σημαντικές τακτικές ήττες στη Ρωσία», έγραψε στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram ο Ποντόλιακ. «Στην περιοχή του Κουρσκ, βλέπουμε καθαρά πώς το στρατιωτικό εργαλείο χρησιμοποιείται αντικειμενικά για να πείσουμε τη Ρωσική Ομοσπονδία να μπει σε μια δίκαιη διαδικασία διαπραγματεύσεων».

«Δεν ξέρουμε τι γίνεται» λένε οι κάτοικοι της Σούντζα

Το CNN βρέθηκε στην πόλη Σούντζα το διοικητικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής της επαρχίας Κουρσκ και μίλησε με τους κατοίκους που ζουν πλέον τρομαγμένοι στα καταφύγια με ξέροντας τι συμβαίνει.

Στην είσοδο του καταφυγίου ο Στάνισλαβ λέει: «Βλέπετε, αυτή δεν είναι ζωή. Είναι η ύπαρξη. Δεν είναι ζωή». Μια ηλικιωμένη γυναίκα, ψελλίζει: «Και τώρα δεν ξέρω πώς θα τελειώσει. Τουλάχιστον μια ανακωχή για να μπορέσουμε να ζήσουμε ειρηνικά. Δεν χρειαζόμαστε τίποτα. Είναι το δεκανίκι μου, δεν μπορώ να περπατήσω. Είναι πολύ δύσκολο».

Στο διπλανό δωμάτιο, το φως τρεμόπαιζε σε μια εξαμελή οικογένεια. Ο άντρας τόνισε: «Μια εβδομάδα. Κανένα νέο. Δεν ξέρουμε τι συμβαίνει γύρω μας». Ο γιος του κάθεται σιωπηλός δίπλα του, με το λευκό του πρόσωπο πέτρινο.

Στον δρόμο έξω από το σπίτι βρίσκεται η Νίνα, 74 ετών, που ψάχνει για τα φάρμακά της. Τα καταστήματα είναι κατεστραμμένα και τα φαρμακεία κλειστά. Επιμένει ότι δεν θέλει να φύγει, υπερασπιζόμενη με το ίδιο πάθος το δικαίωμά της να ζει εκεί που ζούσε πάντα. 

«Αν ήθελα, θα το έκανα. Γιατί να φύγω από εκεί που ζούσα 50 χρόνια; Η κόρη μου και η μητέρα μου είναι στο νεκροταφείο και ο γιος μου γεννήθηκε (εδώ), τα εγγόνια μου... Ζω στη γη μου. Δεν ξέρω πού ζω. Δεν ξέρω ποιανού είναι αυτή η γη, δεν καταλαβαίνω τίποτα».

ΟυκρανίαΡωσίαΚίεβοειδήσεις τώρα