Κόσμος|18.08.2024 07:53

Μέση Ανατολή: Πιέσεις Μπλίνκεν σε Ισραηλινούς για εκεχειρία στη Γάζα - Στους δρόμους κατά του Νετανιάχου οι συγγενείς ομήρων

Newsroom

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντοντι Μπλίνκεν θα βρίσκεται σήμερα, Κυριακή, στο Τελ Αβίβ και θα έχει συναντήσεις με Ισραηλινούς αξιωματούχους, ασκώντας πιέσεις να επιτευχτεί συμφωνία με τη Χαμάς για εκεχειρία στην αιματοκυλισμένη Λωρίδα της Γάζας. 

Πρόκειται για το ένατο ταξίδι του Μπλίνκεν στη Μέση Ανατολή μετά την επίθεση της ισλαμιστικής παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Το ταξίδι αυτό, για το οποίο ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ανέβαλε τις διακοπές του, πραγματοποιείται έπειτα από δύο ημέρες διαπραγματεύσεων στην Ντόχα με στόχο την επίτευξη μιας εκεχειρίας, όπως έχει ζητήσει ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστήριξαν πως πραγματοποιήθηκαν πρόοδοι στις συνομιλίες μετά την υποβολή, την Παρασκευή, μιας νέας συμβιβαστικής πρότασης, η οποία υποστηρίζεται από την Αίγυπτο και το Κατάρ.

Μπάιντεν: «Είναι κοντά σε συμφωνία» - Διαψεύδει η Χαμάς

Ο Μπάιντεν είπε την Παρασκευή ότι μια «συμφωνία» είναι κοντά, όμως η Χαμάς απάντησε κάνοντας λόγο για «αυταπάτη» και καταγγέλλοντας χθες, Σάββατο, «τις αμερικανικές υπαγορεύσεις».

Η Χαμάς απορρίπτει κάθε τροποποιημένη πρόταση συμβιβασμού και ζητάει την εφαμρογή του σχεδίου που ανακοινώθηκε από τον Μπάιντεν στα τέλη Μαΐου.

Αμερικανός αξιωματούχος παραδέχθηκε πως η διαδικασία δεν βρίσκεται «στην τελική φάση» της και ανέφερε πως διπλωμάτες ετοιμάζουν αυτή τη στιγμή ένα «πυρήνα εφαρμογής» ώστε να εφαρμοσθούν γρήγορα οι όροι ενδεχόμενης συμφωνίας.

Οργή λαού κατά του Νετανιάχου

Την ίδια ώρα, στον απόηχο των πρόσφατων διαπραγματεύσεων στη Ντόχα και ενόψει του νέου γύρου που θα διεξαχθεί στο Κάιρο, χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν χθες Σάββατο στους δρόμους ισραηλινών μεγαλουπόλεων ζητώντας την επίτευξη συμφωνίας για την επιστροφή των ομήρων από τη Λωρίδα της Γάζας.

Η μητέρα ενός εκ των ομήρων της Χαμάς κάλεσε την ηγεσία των ισραηλινών υπηρεσιών ασφαλείας να μην επιτρέψει στον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να τορπιλίσει τη συμφωνία, όπως μεταδίδει η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz.

«Ακόμη κι αν αυτή δεν είναι η ιδανική συμφωνία, είναι η μόνη που υπάρχει», επεσήμανε ο πατέρας ενός ομήρου.

Οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις έγιναν στο Τελ Αβίβ και στη Χάιφα, ενώ κινητοποιήσεις διοργανώθηκαν και σε άλλες περιοχές της ισραηλινής επικράτειας.

Πολλοί διαδηλωτές κατηγορούν τον Νετανιάχου ότι σαμποτάρει τη συμφωνία, υποκύπτοντας στις απαιτήσεις ακροδεξιών εταίρων του – από τους οποίους εξαρτάται η πολιτική του επιβίωση.

Οι διαδηλωτές ζήτησαν για ακόμη μια φορά την παραίτηση της κυβέρνησης και την προκήρυξη εκλογών. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο Νετανιάχου ενδέχεται να μην μπορέσει να επιστρέψει στην πρωθυπουργία του Ισραήλ και να βρεθεί αντιμέτωπος με δίωξη, κατηγορούμενος για διαφθορά.

Μέση ΑνατολήΛωρίδα της ΓάζαςΙσραήλειδήσεις τώραΧαμάςεκεχειρία