Κόσμος|18.08.2024 20:03

Φουάντ Σουκρ: Η μυστική ζωή, η αεροπειρατεία στην Αθήνα και ο φόνος που έφερε τη Μέση Ανατολή στο χείλος του πολέμου

Newsroom

Το πτώμα του στρατιωτικού διοικητή της Χεζμπολάχ Φουάντ Σουκρ βρέθηκε στα συντρίμμια κτιρίου που βομβαρδίστηκε πριν από δυο εβδομάδες, στα νότια προάστια της Βηρυτού με τον ισραηλινό στρατό να ανακοινώνει ότι «εξόντωσε» τον ηγέτη, τον οποίο θεωρούσε υπεύθυνο για την επίθεση, από την οποία σκοτώθηκαν 12 παιδιά στο υψίπεδο του Γκολάν.

Λίγες μέρες αργότερα η λιβανική ένοπλη οργάνωση Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε σειρά επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους στο βόρειο Ισραήλ, αλλά προειδοποίησε ότι δεν έχει προχωρήσει ακόμα στα πολυαναμενόμενα αντίποινα για τη δολοφονία του Φουάντ Σουκρ, του Νο2 της οργάνωσης, στη Βηρυτό.

Μάλιστα πηγή της Χεζμπολάχ δήλωσε στο Reuters ότι «η απάντηση στη δολοφονία του διοικητή Φουάντ Σουκρ δεν έχει έρθει ακόμα».

Ποιος ήταν ο Φουάντ Σουκρ

Ο Φουάντ Σουκρ ήταν γνωστός μέσα στην οργάνωση ως στρατηγικός εγκέφαλος, εμπλεκόμενος σε σημαντικές επιχειρήσεις εναντίον του Ισραήλ. Το Τελ Αβίβ τον είχε θέσει ως στόχο, θεωρώντας τον ως ένα από τα πιο επικίνδυνα πρόσωπα στην ηγεσία της Χεζμπολάχ, με στενούς δεσμούς με το Ιράν.

Αναμφίβολα, η δολοφονία του αποτέλεσε βαρύ πλήγμα για τη Χεζμπολάχ, η οποία βασίζεται σε έμπειρους ηγέτες σαν και αυτόν για τον συντονισμό των στρατιωτικών της επιχειρήσεων. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα γύρω από την προσωπικότητα και τη δράση του Σουκρ, μερικά εκ των οποίων παραθέτει σε εκτενές ρεπορτάζ της η Wall Street Journal. Ανάμεσά τους, ξεχωρίζει και μια ιστορία με ελληνικό ενδιαφέρον, μια αεροπειρατεία που διαδραματίστηκε το 1985, στην Αθήνα.

Η αεροπειρατεία στην Αθήνα

Ήταν 14 Ιουνίου 1985 όταν μια ομάδα αεροπειρατών κατέλαβε την πτήση TWA 847 μετά την απογείωσή της από την Αθήνα και κράτησε το αεροπλάνο μεταξύ Βηρυτού και Αλγερίου για τρεις ημέρες, απαιτώντας την απελευθέρωση 700 κρατουμένων από το Ισραήλ. Σύμφωνα με την Wall Street Journal ο Σουκρ βοήθησε στον σχεδιασμό της επιχείρησης.

Η πτήση είχε προορισμό τη Ρώμη όταν καταλήφθηκε από αντάρτες της Χεζμπολάχ οι οποίοι είχαν επιβιβαστεί στο αεροδρόμιο του Ελληνικού και ήταν οπλισμένοι με χειροβομβίδες και πιστόλια. Τη στιγμή εκείνη μέσα στο αεροσκάφος βρίσκονταν 153 επιβάτες και μέλη του πληρώματος. Οι αεροπειρατές ζήτησαν την απελευθέρωση των κρατουμένων από τις ισραηλινές φυλακές, οδηγώντας σε μια πτήση 17 ημερών που περιλάμβανε συνεχείς πτήσεις μεταξύ Βηρυτού και Αλγερίου.

Για δυο εβδομάδες πολλοί επιβάτες κρατήθηκαν όμηροι μέχρι να απελευθερωθούν από τους απαγωγείς τους, αφού ικανοποιήθηκαν ορισμένα από τα αιτήματά τους. Εν τέλει, χάρη στην προσωπική διαβεβαίωση του προέδρου της Συρίας Άσαντ, ότι το Ισραήλ θα αφήσει σύντομα ελεύθερους τους αιχμαλώτους κάτι που πραγματοποιήθηκε τελικά το φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς δόθηκε αίσιο τέλος στην αεροπειρατεία που έγινε στην Αθήνα το 1985.

Οι δολοφονίες στενών συνεργατών του Σουκρ

Το 2008, ένας από τους πιο στενούς φίλους του Σουκρ και ανώτατος διοικητής της Χεζμπολάχ, Ιμάντ Μουγνίγιε, δολοφονήθηκε από βόμβα. Το 2016 ο Μουσταφά Μπαντρεντίν, δολοφονήθηκε από έκρηξη στη Δαμασκό, την πρωτεύουσα της Συρίας. Παρά την δολοφονία των δυο στενών συνεργατών και φίλων του, ο Σουκρ φαινόταν χαλαρός. Ωστόσο, βρέθηκε στο στόχαστρο του Ισραήλ μετά την πτώση ενός πυραύλου σε γήπεδο ποδοσφαίρου στο Ματζντάλ Σαμς στα υπό ισραηλινή κατοχή Υψίπεδα του Γκολάν στα τέλη Ιουλίου, που σκότωσε δώδεκα νέους ανθρώπους.

«Ήταν σαν φάντασμα»

Την ημέρα που δολοφονήθηκε ο Σουκρ, η Χεζμπολάχ διέταξε την διασπορά υψηλόβαθμων διοικητών σε διάφορα σημεία. Μετά την ισραηλινή επίθεση, δεν ήταν αμέσως σαφές εάν είχε σκοτωθεί. Κάποιοι στη Χεζμπολάχ πίστευαν ότι ίσως να είχε υπακούσει στις εντολές εκκένωσης και να είχε διαφύγει, όπως ανέφερε ο αξιωματούχος. Χρειάστηκε χρόνος για να βρεθεί το σώμα του, το οποίο είχε εκτιναχθεί σε ένα γειτονικό κτίριο και να συνειδητοποιήσουν όλοι ότι τελικά είναι νεκρός.

Ετάφη σε δημόσιο νεκροταφείο στη Βηρυτό, δίπλα σε έναν νεαρό άνδρα που είχε σκοτωθεί πολεμώντας στη Συρία. «Είχαμε ακούσει το όνομά του, αλλά ποτέ δεν τον είδαμε», είπε ένας νεαρός γείτονας που καθόταν στο πεζοδρόμιο κοντά στο κτίριο όπου σκοτώθηκε ο Σουκρ. «Ήταν σαν φάντασμα» πρόσθεσε.

ΙσραήλΜέση ΑνατολήΧεζμπολάχειδήσεις τώραειδήσεις