Κόσμος|19.08.2024 09:51

Κουρσκ: Ο Ζελένσκι αποκαλύπτει τον αντικειμενικό σκοπό της ουκρανικής εισβολής

Newsroom

Η στρατιωτική εισβολή της Ουκρανίας στο Κουρσκ αποσκοπεί στη δημιουργία μιας «νεκρής ζώνης» για την αποτροπή διασυνοριακών επιθέσεων από τις δυνάμεις της Μόσχας, ανέφερε την Κυριακή ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς τα στρατεύματά του ανατίναξαν μια δεύτερη γέφυρα στη ρωσική συνοριακή περιοχή.

Ο αντικειμενικός σκοπός της επιχείρησης στο Κουρσκ

Οι ουκρανικές δυνάμεις προωθούνται στο Κουρσκ εν μέσω μαχών μετά την έναρξη της αιφνιδιαστικής στρατιωτικής τους επιχείρησης εκεί πριν από σχεδόν δύο εβδομάδες. Αλλά η Ουκρανία παραμένει επίσης υπό πίεση στα κατεχόμενα ανατολικά της, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν προς ένα βασικό στρατιωτικό κόμβο.

Η επίθεση στο Κουρσκ ανάγκασε τη Ρωσία να ενισχύσει το δικό της έδαφος. Το Κίεβο φαίνεται να έχει πολλαπλούς στόχους με την επίθεση, από την τόνωση του ηθικού μέχρικ και το «ροκάνισμα» των πόρων της Ρωσίας. Ένας Ουκρανός προεδρικός σύμβουλος δήλωσε ότι η εισβολή αποσκοπεί στη διασφάλιση μιας «δίκαιης» διαπραγματευτικής διαδικασίας.

Για πρώτη φορά, ο Ζελένσκι δήλωσε την Κυριακή τις στρατηγικές φιλοδοξίες της επιχείρησης, λέγοντας: «Είναι πλέον το πρωταρχικό μας καθήκον στις αμυντικές επιχειρήσεις συνολικά: να καταστρέψουμε όσο το δυνατόν περισσότερο ρωσικό πολεμικό δυναμικό και να διεξάγουμε τις μέγιστες δυνατές αντεπιθέσεις».

Αυτές περιλαμβάνουν «τη δημιουργία μιας ζώνης στο έδαφος του επιτιθέμενου», είπε ο πρόεδρος στην τελευταία του ομιλία. «Κάθε τι που προκαλεί απώλειες στον ρωσικό στρατό, το ρωσικό κράτος, το στρατιωτικο-βιομηχανικό τους σύμπλεγμα και την οικονομία τους συμβάλλει στην αποτροπή της επέκτασης του πολέμου και μας φέρνει πιο κοντά σε ένα δίκαιο τέλος αυτής της επίθεσης», δήλωσε ο Ζελένσκι.

Τα ερείσματα του Κιέβου στο Κουρσκ «ισχυροποιούνται» με τα στρατεύματα να ενισχύουν τις θέσεις τους, σύμφωνα με τον Ζελένσκι. Το Κίεβο λέει ότι ελέγχει σχεδόν 1.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα (περίπου 621 τετραγωνικά μίλια) ρωσικού εδάφους και τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία έχουν καλέσει τους κατοίκους να απομακρυνθούν από περιοχές όπου διεξάγονται σφοδρές μάχες.

Στο πλαίσιο των προσπαθειών να ακρωτηριάσουν τις υλικοτεχνικές δυνατότητες της Μόσχας και να διακόψουν τους δρόμους ανεφοδιασμού, οι ουκρανικές δυνάμεις δήλωσαν την Κυριακή ότι ανατίναξαν άλλη μια γέφυρα πάνω από τον ποταμό Σέιμ στην περιοχή του Κουρσκ, με «αεροπορικές επιδρομές ακριβείας».

«Η αεροπορία συνεχίζει να στερεί από τον εχθρό τις υλικοτεχνικές δυνατότητες με αεροπορικές επιδρομές ακριβείας, γεγονός που επηρεάζει σημαντικά την πορεία των πολεμικών επιχειρήσεων», ανέφερε ο διοικητής της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας αντιστράτηγος Μίκολα Ολεστσούκ σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η οποία περιλάμβανε ένα βίντεο που δείχνει σύννεφα καπνού να καταπίνουν τμήματα της γέφυρας.

Η επίθεση έρχεται δύο ημέρες αφότου οι ουκρανικές δυνάμεις κατέστρεψαν μια πρώτη γέφυρα πάνω από το Σέιμ. Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας δήλωσε ότι η Ουκρανία χρησιμοποίησε δυτικούς πυραύλους για να πραγματοποιήσει εκείνη την επίθεση, οι οποίοι ήταν πιθανότατα αμερικανικής κατασκευής HIMARS.

Τα HIMARS, ή αλλιώς το Σύστημα Πυραύλων Πυροβολικού Υψηλής Κινητικότητας, ήταν ίσως ισχυρό κομμάτι του οπλισμού στον αγώνα του Κιέβου και από τότε που έφτασαν βοήθησαν την Ουκρανία να ανακτήσει σημαντικές εκτάσεις εδάφους από τη Ρωσία.

Η ουκρανική ομάδα παρακολούθησης DeepState δήλωσε την Κυριακή ότι το Κίεβο σημειώνει περαιτέρω κέρδη στο Κουρσκ και μοιράστηκε μια εικόνα από ένα βίντεο, που επίσης γεωεντοπίστηκε από το CNN, με αυτό που είπε ότι ήταν ένα άρμα των Ουκρανικών Δυνάμεων Άμυνας στο χωριό Olgovka, περίπου 20 χιλιόμετρα βόρεια της πόλης Sudzha.

Την Κυριακή, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις δημοσίευσαν ένα βίντεο με τα συστήματα φλογοβόλων «Sivalka» που, όπως είπαν, «εμπλέκονται σε ενεργές πολεμικές επιχειρήσεις» στην κατεύθυνση του Κουρσκ.

Το CNN ισχυρίζεται σε αυτό το πλαίσιο πως η Ρωσία φαίνεται να έχει εκτρέψει αρκετές χιλιάδες στρατιώτες από τις μάχες της πρώτης γραμμής στην κατεχόμενη Ουκρανία για να αντιμετωπίσει την εδαφική απώλεια στο Κουρσκ. Και οι κάτοικοι που εγκατέλειψαν την περιοχή λόγω των μαχών έχουν προειδοποιηθεί να μην επιστρέψουν.

«Η επιχειρησιακή κατάσταση στο έδαφος της περιφέρειάς μας παραμένει περίπλοκη. Ορισμένοι πολίτες δεν εγκαταλείπουν τις προσπάθειές τους να επιστρέψουν στα σπίτια τους, εμποδίζοντας έτσι το έργο του στρατού μας», δήλωσε την Κυριακή η επικεφαλής της περιφέρειας Korenevsky του Κουρσκ, Μαρίνα Ντεγκτιάρεβα. «Η επιστροφή στην περιοχή μέχρι στιγμής είναι αδύνατη για τους κατοίκους της περιοχής και μερικές φορές οδηγεί σε τρομερές τραγωδίες».

Οι αρχές θα ενημερώσουν τους κατοίκους όταν είναι ασφαλές να επιστρέψουν, πρόσθεσε. «Απευθύνω έκκληση σε όλους τους κατοίκους της περιοχής Korenevsky, ας κάνουμε υπομονή και ας αφήσουμε τον στρατό μας να αντιμετωπίσει τον εχθρό, ας μην παρεμβαίνουμε στους υπερασπιστές μας», είπε.

Οι Ρώσοι φτάνουν στα περίχωρα της πόλης-κλειδί

Παρά την περαιτέρω προώθηση του Κιέβου προς το Κουρσκ, οι ρωσικές δυνάμεις προωθούνται επίσης στην ανατολική Ουκρανία.

Ο ρωσικός στρατός έχει πλησιάσει περισσότερο στην πόλη Ποκρόβσκ στην περιοχή του Ντονέτσκ, η οποία χρησιμεύει ως κόμβος-κλειδί για τον ουκρανικό στρατό λόγω της εύκολης πρόσβασής της στην πόλη Κοσταντινιέβκα, ένα άλλο στρατιωτικό κέντρο. Η Ουκρανία χρησιμοποιεί τον δρόμο που συνδέει τα δύο κέντρα για τον ανεφοδιασμό των γραμμών του μετώπου και την εκκένωση των θυμάτων.

«Οι Ρώσοι είναι κοντά, έως και 11 χιλιόμετρα από τα περίχωρα της πόλης. Η πόλη ετοιμάζεται», δήλωσε την Κυριακή ο Serhii Dobriak, επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της πόλης Pokrovsk.

«Σε κάθε πόλη στην περιοχή του Ντονέτσκ έχει οριστεί μια μονάδα μάχης και έχουν αναπτυχθεί σχέδια άμυνας. Συνεργαζόμαστε με τον στρατό για την κατασκευή οχυρώσεων. Πρόκειται για μια συνεχή διαδικασία».

Ο Ζελένσκι δήλωσε την Κυριακή ότι οι ουκρανικές μονάδες «κάνουν τα πάντα για να κρατήσουν τις θέσεις» εν μέσω δεκάδων επιθέσεων στις γραμμές του μετώπου στο Ντονέτσκ.

Η εκκένωση των αμάχων από το Ποκρόβσκ έχει επιταχυνθεί λόγω της προσέγγισης των ρωσικών στρατευμάτων. Σχεδόν 1.800 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από την πόλη μόνο την τελευταία εβδομάδα- μέχρι πρόσφατα απομακρύνονταν 450-500 κάτοικοι κάθε μήνα.

«Οι Ρώσοι καταστρέφουν τις πόλεις και τα χωριά μας, σκοτώνοντας αμάχους, οπότε πρέπει να σκεφτούμε την ασφάλειά μας και να εκκενώσουμε», δήλωσε ο Dobriak. «Επί του παρόντος, η πόλη πλήττεται από πυραύλους, MLRS και έχουν γίνει αρκετές κατευθυνόμενες αεροπορικές βομβιστικές επιθέσεις».

Βολοντιμίρ ΖελένσκιπόλεμοςΟυκρανίαΡωσίαειδήσεις τώρα