Κόσμος|14.04.2019 15:46

Έλληνες του Μονάχου: «Γκρεµίζεται» το όνειρο για το πρώτο ιδιόκτητο σχολείο

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Ξεσηκωμός επικρατεί µεταξύ των Ελλήνων του Μονάχου, αφού εκτός συγκλονιστικού απροόπτου µπαίνει «ταφόπλακα» σε ένα όνειρο πολλών δεκαετιών. Πρόκειται για το πρώτο ιδιόκτητο σχολείο και συνάµα κέντρο πολιτισµού που θα αποκτούσε η Ελληνική Κοινότητα Μονάχου, η κατασκευή του οποίου φαίνεται να ναυαγεί οριστικά έπειτα από αγώνες δεκαετιών και σειρά πιέσεων προς τις γερµανικές και τις ελληνικές κυβερνήσεις.

Το οικόπεδο που αγοράστηκε µε χρήµατα των Ελλήνων το 2001 πλέον έχει περάσει στον ∆ήµο Μονάχου, αφού η Ελλάδα (που είχε την υποχρέωση βάσει συµφωνίας να κατασκευάσει το σχολείο) δεν στάθηκε συνεπής στις υποχρεώσεις της να ολοκληρώσει τις εργασίες εντός των προθεσµιών που είχαν τεθεί. Και αυτό παρόλο που η γερµανική κυβέρνηση έδειξε χαρακτηριστική ανοχή για αρκετά χρόνια.

Κέντρο πολιτισμού

Πλέον το συγκεκριµένο οικόπεδο φαίνεται να έχει χαθεί οριστικά, αφού ο Δήµος Μονάχου δεν κάνει πίσω και είναι αποφασισµένος να γκρεµίσει το µισοχτισµένο κτίριο που προοριζόταν να γίνει ελληνικό σχολείο και κέντρο πολιτισµού, παρά την προσπάθεια της οµοσπονδιακής κυβέρνησης της χώρας να βρεθεί συµβιβαστική λύση.

Ωστόσο, σύµφωνα µε τον πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Μονάχου, Σπύρο Ξενάκη, µπορεί µεν το οικόπεδο µε το µισοχτισµένο κτίριο να περνά στους Γερµανούς, όµως οι τελευταίοι θα πρέπει να αποζηµιώσουν γι’ αυτό την Ελλάδα µε περίπου 10 εκατοµµύρια ευρώ. «Είναι κοινό αίτηµα των µελών της κοινότητάς µας, όλων των σχολικών επιτροπών, αλλά και όλων των Ελλήνων του Μονάχου, τα χρήµατα αυτά να µην πέσουν στη “µαύρη τρύπα” του κρατικού κορβανά, αλλά να δοθούν για την απόκτηση άλλου οικοπέδου ή για την αγορά έτοιµου κτιρίου το οποίο θα µετασκευάσουµε. Είναι κρίµα να µην αποκτήσουν οι Ελληνες του Μονάχου το µοναδικό ιδιόκτητο σχολείο τους και πνευµατικό κέντρο, ιδίως από τη στιγµή που θα µας δώσουν πίσω οι Γερµανοί, µε βάση την ισχύουσα νοµοθεσία, το 70% των εξόδων, µόλις ολοκληρωθεί το κτίριο.

Είναι κρίµα να πάνε χαµένοι αγώνες δεκαετιών και να µας παίρνουν πίσω µισοτελειωµένο κτίριο. Στο Μόναχο υπάρχει ξεσηκωµός των Ελλήνων. ∆εν θα αφήσουµε το όνειρό µας να σβήσει» τόνισε στο «Εθνος της Κυριακής» ο κ. Ξενάκης. Οι ενέργειες για την απόκτηση οικοπέδου, ώστε να κατασκευαστεί το πρώτο ιδιόκτητο σχολείο αλλά και κέντρο πολιτισµού των Ελλήνων του Μονάχου, ξεκίνησαν το 1991.

Δέκα χρόνια µετά αγοράστηκε το οικόπεδο και δηµιουργήθηκε ίδρυµα από τους Ελληνες του Μονάχου, ώστε να λειτουργήσει στο κτίριο και κέντρο πολιτισµού, µε χώρους για εκθέσεις και παραστάσεις. Ο όρος που τέθηκε από τη γερµανική πλευρά ήταν να χτιστεί το σχολείο σε διάστηµα τεσσάρων χρόνων από την ηµέρα έκδοσης της άδειας, αλλά η υπόθεση καθυστέρησε και εξαιτίας του γεγονότος ότι περίοικοι προσέφυγαν στη ∆ικαιοσύνη διότι θεώρησαν ότι θα τους ενοχλούσε η λειτουργία σχολείου στην περιοχή τους. Τελικά η άδεια για να γίνει σχολείο εκδόθηκε το 2008, αλλά λίγο πριν εκπνεύσει η τετραετία δεν είχε ξεκινήσει η κατασκευή. Το 2012 επισκέφθηκε την περιοχή ως πρωθυπουργός ο Αντώνης Σαµαράς. Οι Έλληνες τού ανέφεραν το πρόβληµα και τον ∆εκέµβριο του ίδιου χρόνου µπήκαν τα πρώτα χρήµατα στον προϋπολογισµό της Ελλάδας για να γίνει το σχολείο.

Προσφυγή στη Δικαιοσύνη 

Η κατασκευή, όµως, του σχολείου δεν ξεκίνησε, και η γερµανική πλευρά προσέφυγε στη Δικαιοσύνη για να της επιστραφεί το οικόπεδο. Η Δικαιοσύνη τούς δικαίωσε µεν, αλλά ζήτησε να βρεθεί µια λύση γιατί επρόκειτο για διακρατική συµφωνία, κάτι που δέχθηκε και η γερµανική κυβέρνηση. «Εµείς συνεχίσαµε την πίεση. Καθαρίσαµε το οικόπεδο και ανοίξαµε λάκκους. Οµως η γραφειοκρατία ήταν απίστευτη και φτάσαµε στο 2015 χωρίς να έχει γίνει τίποτα» λέει ο κ. Ξενάκης. Τελικά, τον Αύγουστο του 2015 επήλθε η συµφωνία, µέχρι το καλοκαίρι του επόµενου έτους να έχει κατασκευαστεί ο σκελετός του κτιρίου, για να µη χαθεί το οικόπεδο.

Τον Μάρτιο του 2016 δόθηκαν από την ελληνική πλευρά τα πρώτα χρήµατα και ξεκίνησε η κατασκευή. Ωστόσο, ήταν αδύνατο το κτίριο να ολοκληρωθεί εντός των προθεσµιών. «Τότε οι Γερµανοί µάς είπαν ότι αργήσατε πολύ και παίρνουµε πίσω το οικόπεδο. Ασκήθηκαν νέες πιέσεις από εµάς, ωστόσο ο ∆ήµος της Βαυαρίας δεν έκανε πίσω ούτε όταν η οµοσπονδιακή κυβέρνηση του πρότεινε να του παραχωρήσει ως αντάλλαγµα ένα στρατιωτικό οικόπεδο. Εκείνη τη χρονιά έγινε σε συµβολαιογράφο η µετεγγραφή του οικοπέδου στον τοπικό δήµο.

Αποφασίσαµε να κινηθούµε δικαστικά, να φτάσουµε και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, αλλά η γερµανική κυβέρνηση µας συνέστησε να το αποφύγουµε» τονίζει ο πρόεδρος των Ελλήνων του Μονάχου. Τελικά, στις 31 Μαρτίου 2019 το οικόπεδο µε το µισοχτισµένο κτίριο πέρασε στα χέρια του ∆ήµου Μονάχου, µε την υποχρέωση, όπως λέει ο κ. Ξενάκης, να δοθούν στην Ελλάδα ως αποζηµίωση δέκα εκατοµµύρια ευρώ

Ελληνική Κοινότητα ΜονάχουΜόναχοσχολείο