Mike Lynch: Ο μεγιστάνας αγνοείται μετά τη βύθιση του γιοτ του - Η πώληση των 11 δισ. και οι κατηγορίες για απάτη
NewsroomΑγωνία επικρατεί έπειτα από το ναυάγιο του ιστιοφόρου γιοτ Bayesian, μήκους 56 μέτρων, που μετέφερε 22 ανθρώπους και βυθίστηκε τα ξημερώματα ανοικτά του Παλέρμο της Σικελίας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες υπάρχουν ένας νεκρός και πέντε αγνοούμενοι.
Ανάμεσα σε αυτούς που αγνοούνται, είναι και ο Mike Lynch, ένας από τους ισχυρότερους και πλουσιότερους άντρες στη βιομηχανία της τεχνολογίας. Σύμφωνα με τα βρετανικά ΜΜΕ αποτελεί ένα από τα ελάχιστα παραδείγματα επιχειρηματιών στο Ηνωμένο Βασίλειο που δημιούργησε μια παγκόσμια εταιρεία τεχνολογίας με αποτέλεσμα να χαρακτηρίζεται ως «Ο Βρετανός Μπιλ Γκέιτς». Ωστόσο, στην πραγματικότητα, η ιστορία του διαφέρει πολύ από αυτή του ιδρυτή της Microsoft.
Πριν από λιγότερο από τρεις μήνες, ο 59χρονος απαλλάχθηκε από 15 κατηγορίες απάτης που είχε αντιμετωπίσει στις ΗΠΑ σχετικά με την αγορά 11,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων της εταιρείας του, Autonomy, από τον γίγαντα της Silicon Valley Hewlett-Packard το 2011, μια υπόθεση που φοβόταν ότι θα τελείωνε με τον θάνατο του στη φυλακή λόγω πάθησης των πνευμόνων.
«Έχω διάφορα ιατρικά θέματα που θα έκαναν πολύ δύσκολο το να επιβιώσω», είπε ο Lynch στους Sunday Times τον περασμένο μήνα. «Αν αυτό είχε πάει με λάθος τρόπο, θα ήταν το τέλος της ζωής, όπως το ήξερα με οποιαδήποτε έννοια», πρόσθεσε.
Ποιος είναι ο Mike Lynch
Γεννημένος στην Ιρλανδία, ο Lynch μεγάλωσε κοντά στο Chelmsford στο Essex, όπου η μητέρα του ήταν νοσοκόμα και ο πατέρας του πυροσβέστης. Σπούδασε φυσική, μαθηματικά και βιοχημεία στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και τελικά ειδικεύτηκε στην προσαρμοστική αναγνώριση προτύπων. Η διδακτορική του διατριβή φέρεται να είναι ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα ερευνητικά κομμάτια στην πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη.
Αφού εγκαινίασε μερικές νεοσύστατες εταιρείες πρώιμης τεχνολογίας – συμπεριλαμβανομένης μιας που ειδικευόταν σε λογισμικό αυτόματης πινακίδας κυκλοφορίας, δακτυλικών αποτυπωμάτων και αναγνώρισης προσώπου για την αστυνομία – δημιούργησε το Autonomy το 1996. Το λογισμικό του χρησιμοποιήθηκε από εταιρείες για να αναλύσει τεράστιες βάσεις δεδομένων και εν μέρει οφείλει την αποτελεσματικότητά του σε μια στατιστική θεωρία που επινοήθηκε από τον στατιστικολόγο, φιλόσοφο και πρεσβυτεριανό υπουργό Thomas Bayes τον 18ο αιώνα. Το σούπερ γιοτ που βυθίστηκε στα ανοιχτά της Σικελίας κατά τη διάρκεια μιας βίαιης καταιγίδας τα ξημερώματα της Δευτέρας ονομάστηκε Bayesian.
Η Autonomy ήταν μια άμεση επιχειρηματική επιτυχία. Η εταιρεία εισήχθη στο χρηματιστήριο των Βρυξελλών το 1998, και η ταχεία ανάπτυξη σε συνδυασμό με την έκρηξη των dotcom θα οδηγούσε στη μετάβαση στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, όπου η Autonomy εντάχθηκε ανάμεσα στις 100 κορυφαίες εταιρείες που είναι εισηγμένες στο Ηνωμένο Βασίλειο.
«Είδα μπλουζάκια να επιπλέουν στο νερό»
Ένας ψαράς της περιοχής, ο Giuseppe, διηγήθηκε στους δημοσιογράφους τη σκηνή που είδε να εκτυλίσσεται σήμερα το πρωί στο Porticello. «Βρισκόμουν στο μηχανοκίνητο σκάφος «Francesca» όταν είδα ψάθες και μπλουζάκια να επιπλέουν στη θάλασσα», λέει στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, προσθέτοντας ότι είδε ανθρώπους να διασώζονται με φουσκωτό σκάφος.
Ένας άλλος μάρτυρας, ο Fabio Cefalu, καπετάνιος μικρού σκάφους ανέφερε ότι ήταν έτοιμος να βγει για ψάρεμα όταν είδε αστραπές και έτσι έμεινε στο λιμάνι. «Περίπου στις 4:15 π.μ. είδαμε μια φωτοβολίδα στη θάλασσα», αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων EVN. «Περιμέναμε να περάσει αυτή η νεροποντή», ανέφερε ο Cefalu.
«Μετά από δέκα λεπτά βγήκαμε στη θάλασσα και είδαμε τα μαξιλάρια και όλα τα υπόλοιπα του σκάφους [που είχε βυθιστεί], καθώς και ό,τι βρισκόταν στο κατάστρωμα, στη θάλασσα. Ωστόσο, δεν είδαμε κανέναν άνθρωπο στη θάλασσα», πρόσθεσε.
- Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
- Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
- Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
- Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό