Κόσμος|21.08.2024 08:00

Ναυάγιο στη Σικελία: Κορυφώνεται η αγωνία για τους αγνοούμενους – Άκαρπες οι έρευνες

Newsroom

Bayesian, που βυθίστηκε έπειτα από θαλασσοταραχή στο Πορτιτσέλο της Σικελίας, λίγα χιλιόμετρα από το Παλέρμο. Ανάμεσα στους επιβαίνοντες ήταν ο μεγαλοεπιχειρηματίας που δραστηριοποιούνταν στο χώρο της τεχνολογίας, Μαικ Λιντς και η 18χρονη κόρη του.

Ανάμεσα στους έξι αγνοούμενους είναι και ο πρόεδρος της τράπεζας «Morgan Stanley International», Τζόναθαν Μπλούμερ, η σύζυγός του και ο δικηγόρος της «Clifford Chance», Κρις Μορβίλο. Οι έρευνες συνεχίζονται αδιάκοπα, όμως μέχρι τώρα αποβαίνουν άκαρπες, καθώς σχεδόν δύο 24ωρα μετά η μοίρα των έξι επιβατών είναι άγνωστη. 

Οι δυσμενείς συνθήκες έρευνας

Το απόγευμα της Τρίτης (20/8), οι εκπαιδευμένοι δύτες κατάφεραν να ανοίξουν ένα πέρασμα στο κήτος του ιστιοφόρου, παρακάμπτοντας τα αντικείμενα που εμποδίζουν την είσοδο στους στενούς χώρους στο εσωτερικό του γιοτ. Οι συνθήκες ήταν δυσμενείς, λόγω του μεγάλου βάθους, του σκοταδιού και ένα ουσιαστικά άθικτο σκάφος πεσμένο στο πλάι, με αποτέλεσμα η κάθε κατάδυση των εξειδικευμένων σπηλαιοδυτών να διαρκεί το μέγιστο μόνο 12 λεπτά.

Το βράδυ της Δευτέρας (19/8), πυροσβέστες με εκπαίδευση σε καταδύσεις σε μεγάλα βάθη έφθασαν στο σημείο με σκοπό να εντοπίσουν και να περισυλλέξουν τους έξι αγνοούμενους που πιθανώς παραμένουν εγκλωβισμένοι στο ναυάγιο. Οι δύτες δεν κατάφεραν να εισέλθουν αμέσως στο εσωτερικό του ναυαγίου, που βρίσκεται σε βάθος 49 μέτρων, «εξαιτίας της παρουσίας επίπλων που εμπόδιζαν την είσοδο», εξήγησαν οι πυροσβέστες στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter).

«Οι χώροι είναι πολύ περιορισμένοι και εάν συναντάς ένα εμπόδιο, είναι πολύ δύσκολο να προχωρήσεις και να βρεις εναλλακτικούς δρόμους», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος Τύπου των πυροσβεστών, Λούκα Κάρι. Η τραγωδία ήταν τόσο αιφνιδιαστική όσο και απρόβλεπτη.

Σοκάρει το βίντεο της τραγωδίας

Εν τω μεταξύ σοκ προκαλούν τα πλάνα από νέο βίντεο κάμερας που δείχνει καρέ - καρέ πώς η καταιγίδα «κατάπιε» το πολυτελές γιοτ του μεγιστάνα, Μάικ Λιντς. Το βίντεο αποτυπώνει τη στιγμή που το Bayesian καταποντίζεται από την ανήλεη καταιγίδα που το βύθισε «σε 60 δευτερόλεπτα».

«Δε μπορούσε να γίνει τίποτα για το σκάφος»

Τα πλάνα κατέγραψε κάμερα κλειστού κυκλώματος σε μια βίλα μόλις 200 μέτρα από το σημείο που βυθίστηκε το σκάφος, που φαίνεται αγκυροβολημένο σε απόσταση, με τα φώτα του να αναβοσβήνουν μέσα στην καταρρακτώδη βροχή.

Ο ιδιοκτήτης του σπιτιού δήλωσε στην τοπική εφημερίδα: «Σε μόλις εξήντα δευτερόλεπτα μπορείτε να δείτε το πλοίο να εξαφανίζεται. Κατά τύχη, μετά τον θόρυβο των ειδήσεων, κοίταξα τις κάμερες. Τα παιδιά μου μου το είπαν. Από τις περίπου είκοσι κάμερες που είναι εγκατεστημένες στο σπίτι, μόνο μία δεν ενοχλήθηκε από τον άνεμο και τη βροχή. Μπορείτε να δείτε καθαρά τι συμβαίνει. Δεν μπορούσε να γίνει τίποτα για το σκάφος. Εξαφανίστηκε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα», είπε ο ιδιοκτήτης του σπιτιού.

Η στιγμή της βύθισης

Δεύτερο βίντεο, το οποίο όμως δεν έχει δημοσιευθεί, δείχνει το σκάφος να βυθίζεται. Την ίδια ώρα οι διασώστες που ψάχνουν εναγωνίως για παγιδευμένους επιζώντες προειδοποίησαν ότι οι επόμενες 24 ώρες είναι «κρίσιμες», αν πρόκειται να υπάρξει ελπίδα να βρεθεί κάποιος ζωντανός μέσα σε κάποιον θύλακα αέρα, αν υπάρχει, στο βυθισμένο σκάφος, όπως γράφει η MailOnline.

ΣικελίαΠαλέρμοναυάγιοειδήσεις τώρα