Κόσμος|21.08.2024 19:50

Ρωσία: Πώς το τραγικό λάθος ενός στρατηγού άφησε απροστάτευτα τα σύνορα

Newsroom

Η επιπόλαια ανοιξιάτικη απόφαση ενός στρατιωτικού διοικητή της Ρωσίας να διαλύσει ένα στρατιωτικό συμβούλιο, το οποίο εργαζόταν για την προστασία των συνόρων της χώρας φαίνεται πως είναι ο λόγος της ουκρανικής εισβολής στο Κουρσκ. Ο μοιραίος Αλεξάντερ Λάπιν υποστήριξε ότι ο στρατός είχε τη δύναμη και τους πόρους για να προστατεύσει τα σύνορα της Ρωσίας, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας που επικαλείται η Wall Street Journal και πήρε την εν λόγω απόφαση.

Αυτή η εξέλιξη προσέθεσε μια «τρύπα» στην αδύναμη άμυνα στα σύνορα της Ρωσίας, η οποία κατέρρευσε νωρίτερα αυτό το μήνα όταν τα ουκρανικά στρατεύματα εκτέλεσαν μια αστραπιαία επίθεση πέρα από τα σύνορα προς το Κουρσκ. Τα ουκρανικά στρατεύματα που πέρασαν τα σύνορα βρήκαν τα ρωσικά στρατεύματα σε αταξία.

Σίγουρα, δεν ήταν ο Λάπιν μόνος υπεύθυνος για την πρώτη ξένη εισβολή στο ρωσικό έδαφος μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο καθώς βρέθηκε αντιμέτωπος με κρίσιμη έλλειψη ανδρών. Αλλά το λάθος του είναι χαρακτηριστικό του τρόπου λειτουργίας των Ρώσων, γράφει η WSJ.

Από την έναρξη του πολέμου, η συγκεντρωτική, από πάνω προς τα κάτω λειτουργία της Ρωσίας, ένα από τα καθοριστικά χαρακτηριστικά της χώρας υπό τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, υπήρξε καθοριστική στην εξέλιξη των μαχών. Δεν είναι σαφές εάν το διυπηρεσιακό συμβούλιο που διαλύθηκε από τον Λάπιν, ένα όργανο που συνδύαζε στρατιωτικούς με τοπικούς και περιφερειακούς αξιωματούχους ασφαλείας, θα είχε βοηθήσει να οργανωθεί μια συνεκτική απάντηση από τη Μόσχα. Αλλά χωρίς ένα κεντρικό όργανο υπεύθυνο για την απάντηση της Ρωσίας, οι προσπάθειες της Μόσχας να εκδιώξει τις δυνάμεις του Κιέβου υπήρξαν σε πρώτη φάση τουλάχιστον χαοτικές και αναποτελεσματικές.

Αυτό άφησε τις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας, όπως το Υπουργείο Εσωτερικών και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας, οι οποίες είναι αρμόδιες για την εσωτερική ασφάλεια, και το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, που είναι υπεύθυνο για τις μάχες εντός της Ουκρανίας, να αντιμάχονται για να ηγηθούν της απάντησης.

Τα αναπάντητα γιατί και η εσωτερική διαμάχη

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό. Δεν έχει εκδώσει δημόσια εξήγηση για το πώς επέτρεψε στις ουκρανικές δυνάμεις να περάσουν στο ρωσικό έδαφος. Ώρες μετά την εισβολή της Ουκρανίας, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου της Ρωσίας, στρατηγός Βάλερι Γερασίμοφ, είπε ότι οι δυνάμεις και οι συνοριοφύλακες του Λάπιν εργάζονταν «για να καταστρέψουν τον εχθρό σε περιοχές ακριβώς δίπλα στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα». Ο Γερασίμοφ δεν έχει κάνει καμία άλλη δημόσια εμφάνιση μετά την εισβολή.

Τις ημέρες πριν από την εισβολή της Ουκρανίας, είπαν οι στρατιωτικοί ανταποκριτές της Ρωσίας, η διοίκηση του Λάπιν είχε στείλει αναφορές στη Μόσχα προειδοποιώντας ότι ουκρανικές δυνάμεις συγκεντρώνονται στην πρώτη γραμμή. Αλλά το τέχνασμα είχε χρησιμοποιηθεί και από τις δύο πλευρές στο παρελθόν ως τακτική ψυχολογικού πολέμου, είπαν πηγές που γνωρίζουν τους ελιγμούς στα σύνορα, και η Μόσχα απέρριψε τις προειδοποιήσεις.

Ανεξάρτητα από τις πληροφορίες σχετικά με τις στρατιωτικές κινήσεις, τα στρατεύματα υπό τη διοίκηση του Λάπιν δεν κατάφεραν να δράσουν δημιουργώντας αμυντικές γραμμές ή βάζοντας νάρκες όπως έκαναν οι Ρώσοι στρατιώτες πέρυσι για να εμποδίσουν μια μεγάλη ουκρανική αντεπίθεση. Οταν οι Ουκρανοί στρατιώτες μπήκαν στη Ρωσία, η πρώτη ένοπλη αντίστασή που αντιμετώπισαν, γράφει η WSJ, ήταν από μια μονάδα που αποτελείται σχεδόν εξ ολοκλήρου από στρατεύσιμους, οι οποίοι σύμφωνα με τη ρωσική πολιτική δεν πρέπει να πολεμούν εντός της Ουκρανίας.

Υπό κανονικές συνθήκες, θα είχε περίπου 120 τεθωρακισμένα οχήματα, συμπεριλαμβανομένων τανκς και τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού. Στην πρώτη τους ένοπλη συνάντηση, οι στρατεύσιμοι πιθανότατα είχαν μεταξύ 10 και 20, λένε πηγές. Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο κακός προγραμματισμός και η έλλειψη ανδρών συγκεντρώθηκαν υπό τις διαταγές του Λάπιν.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου 2022, οι ουκρανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν αιφνιδιαστική επίθεση στη βορειοανατολική Ουκρανία. Χωρίς οι Ρώσοι να έχουν οχυρώσει επαρκώς τις "λεπτές" θέσεις τους στην πρώτη γραμμή, οι Ουκρανοί τους προσπέρασαν. Η άμυνα της Ρωσίας κατέρρευσε και η Ουκρανία κατάφερε να ανακτήσει χιλιάδες τετραγωνικά μίλια στη βορειοανατολική Ουκρανία.

Μετά την καταστροφή, ο ισχυρός ηγέτης της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ ζήτησε την παραίτησή του: «Θα υποβίβαζα τον Λάπιν σε στρατιώτη, θα του αφαιρούσα τα μετάλλια και θα τον έστελνα στην πρώτη γραμμή με ένα πολυβόλο».

Μερικοί από τους φωνητικούς στρατιωτικούς ανταποκριτές της Ρωσίας θεώρησαν ότι η κριτική ήταν άδικη καθώς ο Λάπιν είχε μόλις πρόσφατα μεταφερθεί στην περιοχή όπου κατέρρευσαν οι ρωσικές γραμμές. Ωστόσο, ο αξιωματικός απομακρύνθηκε σύντομα από τη θέση του και αργότερα διορίστηκε εκ νέου ως αναπληρωτής διοικητής των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία.

ΟυκρανίαπόλεμοςΡωσία