Κόσμος|21.08.2024 21:32

Τουρκία: Γίνεται διακομιστής μηνυμάτων των ΗΠΑ στη Χαμάς

Μαρία Ζαχαράκη

Μετά από τις συναντήσεις του στο Ισραήλ και τις συνομιλίες του με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν επικοινώνησε με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν.

Η τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Αμερικανού και του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, αποκαλύπτει πολλά για τη στρατηγική της Ουάσιγκτον στην περιοχή.

Η Άγκυρα γίνεται διακομιστής μηνυμάτων στην Χαμάς

Η κίνηση αυτή δείχνει ότι η Τουρκία ενδέχεται να διαδραματίζει έναν κρίσιμο ρόλο ως διακομιστής μηνυμάτων στη Χαμάς ή ακόμα και στο Ιράν.

Αξιοσημείωτο επίσης είναι το γεγονός ότι η επικοινωνία αυτή πραγματοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος της αμερικανικής πλευράς, σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Ίσως σε αυτή τη συγκυρία η Ουάσιγκτον να επιδιώκει τη συνεργασία της Τουρκίας σε κρίσιμα ζητήματα, παρά τις περίπλοκες σχέσεις που συχνά χαρακτηρίζουν τη συνεργασία των δύο χωρών.

Η κίνηση αυτή ερμηνεύεται -από την Άγκυρα τουλάχιστον- ως αναγνώριση του ρόλου της Τουρκίας ως έναν δυνατό παίχτη στον ευρύτερο γεωπολιτικό χώρο της Μέσης Ανατολής. Η Άγκυρα θέλει να δείξει ότι είναι η μόνη από τις χώρες της Δύσης, που διατηρεί διαύλους επικοινωνίας με τη Χαμάς, για να ενισχύσει τη θέση της στις ΗΠΑ λέγοντας ουσιαστικά ότι «σας είμαι χρήσιμη».

ΤουρκίαΙσραήλΧαμάςΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΗΠΑειδήσεις τώρα