Κόσμος|22.08.2024 09:35

Πέθανε ο Σφεν: Ο πιγκουίνος, που μαζί με τον σύντροφό του, έγιναν σύμβολο ισότητας

Newsroom

Ο Σφεν, ένας πιγκουίνος που ανήκει στο έιδος gentoo και είχε γίνει παγκόσμιο σύμβολο για την ισότητα, πέθανε από φυσικά αίτια σε ηλικία 11 ετών, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη το ενυδρείο στο Σίδνεϊ όπου διέμενε.

Ο Σφεν έγινε παγκοσμίως διάσημος το 2018 όταν έγινε σύντροφος με τον αρσενικό πιγκουίνο του ίδιου είδους Μάτζικ.Οι δυο τους είχαν εντοπιστεί να κάνουν βόλτες και να κολυμπούν μαζί πριν από την περίοδο αναπαραγωγής. Το ζευγάρι έγινε γνωστό ως«Sphengic» και ενέπνευσε εκατομμύρια ανθρώπων με τον ακλόνητο δεσμό του και τη συγκινητική οικογένεια που δημιούργησαν καθώς μαζί μεγάλωσαν δύο νεοσσούς: την 6χρονη Λάρα και την 4χρονη Κλάνσι.

Προκειμένου ο 8χρονος σύντροφος του Μάτζικ να αντιληφθεί την απώλεια του Σφεν, το προσωπικό του ενυδρείου τον πήγε να δει το νεκρό ταίρι του «ώστε να καταλάβει γιατί ο σύντροφός του δεν θα επέστρεφε», όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Sea Life Sydney Aquarium. «Άρχισε αμέσως να τραγουδάει, κάτι στο οποίο ανταποκρίθηκε υπέροχα η αποικία».

Ο Ρίτσαρντ Ντίλι, γενικός διευθυντής του ενυδρείου δήλωσε: «Η απώλεια του Σφεν είναι αποκαρδιωτική για την αποικία των πιγκουίνων, την ομάδα και όλους όσους έχουν εμπνευστεί ή επηρεαστεί θετικά από την ιστορία του Σφεν και του Μάτζικ. Θέλουμε να εκμεταλλευτούμε αυτή την ευκαιρία για να αναλογιστούμε και να γιορτάσουμε τη ζωή του Σφεν, να θυμηθούμε τι είδωλο ήταν».

Εζησε μία ευτυχισμένη ζωή

Ο Σφεν έζησε μια πλήρη ζωή για έναν πιγκουίνο του είδους gentoo. Ενα είδος που έχει μέση διάρκεια ζωής περίπου 12 έως 13 χρόνια. Αυτός και ο Μάτζικ μοιράζονταν έναν άρρηκτο δεσμό και τους έβλεπαν συχνά μαζί εκτός της περιόδου αναπαραγωγής, πράγμα σπάνιο για το είδος τους. «Η εστίαση της ομάδας είναι τώρα στον Μάτζικ, ο οποίος σύντομα θα προετοιμαστεί για την πρώτη του περίοδο αναπαραγωγής χωρίς τον Σφεν», είπε ο Ντίλι.

Σημειώνεται ότι ο Σφεν και ο Μάτζικ δεν είναι το μόνο ζευγάρι πιγκουίνων του ίδιου φύλου που εκκόλαψε με επιτυχία ένα αυγό. Γονείς έχουν γίνει και ζευγάρια στη Νέα Υόρκη και την Ισπανία.

Σίδνεϊισότητα των φύλωνπιγκουίνοι