Κόσμος|22.08.2024 19:50

Σικελία: Οι σχέσεις του Μάικ Λιντς με μυστικές υπηρεσίες και η σύμπτωση με τον θάνατο στενού συνεργάτη – Βόμβα από Politico

Newsroom

Ο θάνατος του Βρετανού μεγιστάνα της τεχνολογίας Μάικ Λιντς στα ανοιχτά της Σικελίας καθίσταται αυτομάτως «περίεργος» από το γεγονός ότι δύο μέρες νωρίτερα, ο συνεργάτης του Στίβεν Τσάμπερλεν τραυματίστηκε θανάσιμα σε τροχαίο.

Ωστόσο το Politico στέκεται στις διασυνδέσεις που φέρεται να είχε ο δισεκατομμυριούχος Μάικ Λιντς, με αμερικανικές και βρετανικές μυστικές υπηρεσίες.

Και ενώ δεν υπάρχει καμία υπόνοια ότι πρόκειται για εγκληματική ενέργεια και οι κλιματολόγοι μιλούν για κακοκαιρία που οδήγησε στο ναυάγιο του Bayesian, ο θάνατος του συνεταίρου του Μάικ Λιντς, Στίβεν Τσάμπερλεϊν σε τροχαίο περιπλέκει ακόμα περισσότερο την υπόθεση, δημιουργώντας το ερώτημα αν κρύβεται κάτι περισσότερο πίσω από μια «απλή σύμπτωση».

Πρώην αξιωματούχοι μυστικών υπηρεσιών στην εταιρίεα του Λιντς

Ο Λίντς ίδρυσε την Darktrace σε συνεργασία με πρώην αξιωματούχους των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών το 2013, αφού είχε πουλήσει την εταιρεία λογισμικού Autonomy το 2011. Ένας από τους συνιδρυτές ήταν ο Στίβεν Χάξτερ, υψηλόβαθμο στέλεχος της ομάδας κυβερνοάμυνας της MI5, ο οποίος έγινε διευθύνων σύμβουλος της Darktrace. Στη συνέχεια σύμφωνα με το Politico, προσέλαβε τον επί 30 χρόνια βετεράνο της μυστικής υπηρεσίας GCHQ (το βρετανικό Αρχηγείο Επικοινωνιών της κυβέρνησης), Άντριου Φρανς, ως διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας - που αργότερα εντάχθηκε στο διοικητικό συμβούλιο. Άλλοι πρώην κατάσκοποι της εταιρείας ήταν ο διευθυντής τεχνολογίας Ντέιβ Πάλμερ, ο οποίος στο παρελθόν εργάστηκε στην MI5 και την GCHQ, αλλά και ο διευθυντής ασφαλείας Τζόν Ρίτσαρντσον.

Συνεργασία Λιντς με μυστικές υπηρεσίες

Οι διασυνδέσεις του Λιντς με μυστικές υπηρεσίες φαίνεται πως υπήρχαν πριν την ίδρυση της Darktrace. Η πρώτη του εταιρεία Cambridge Neurodynamics είχε συμβόλαια με τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες, αναφέρει το Politico.

Ο Λιντς έβγαλε την Autonomy από τη Neurodynamics το 1996 η οποία κέρδισε διαγωνισμούς υψηλού προφίλ από κυβερνητικές υπηρεσίες του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης μιας σύμβασης για την παροχή υποδομής στο Γραφείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ για την ανάλυση πληροφοριών στο πλαίσιο του πολέμου κατά της τρομοκρατίας μετά την 11η Σεπτεμβρίου.

Η εταιρεία φέρεται να κατείχε και άλλα συμβόλαια με κυβερνητικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, όπως ο στρατός, η NASA και οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Κατηγορούμενος για απάτη

Το όνομα του Λιντς μπλέχθηκε σε μια υπόθεση απάτης, ωστόσο σύμφωνα με το Sky News, στις 15 Ιουνίου απαλλάχθηκε από αμερικανικό δικαστήριο από όλες τις κατηγορίες που αφορούσαν την πώληση της εταιρείας Autonomy στην Hewlett-Packard το 2011.

Ο Λιντς κατηγορήθηκε από την HP για τεχνητή διόγκωση της αξίας της Autonomy, μιας επιχείρησης που ίδρυσε και διηύθυνε, πριν εξαγοραστεί από την αμερικανική εταιρεία τεχνολογίας. Ο ίδιος αρνιόταν κάθε αδίκημα. Ο Στίβεν Τσάμπερλεϊν ήταν επίσης κατηγορούμενος για τα ίδια αδικήματα.  

ναυάγιοειδήσειςειδήσεις τώραΣικελία