Κόσμος|22.08.2024 18:20

Ισπανία: Εισαγγελέας ζητά να απαγορεύεται η πρόσβαση στο διαδίκτυο για εκστρατείες μίσους

Newsroom

Φρένο στη διασπορά ψευδών ειδήσεων ή αναφορών σε εκστρατείες μίσους επιχειρεί να βάλει Εισαγγελέας στην Ισπανία.

Αφορμή στάθηκε η δολοφονία του εντεκάχρονου Ματέο στην πόλη Μοθεχόν του Τολέδο που έγινε η αφορμή για ορισμένους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για να συνδέσουν –χωρίς στοιχεία– το βίαιο έγκλημα με τους ανήλικους μετανάστες που βρίσκονται στην Ισπανία χωρίς τις οικογένειές τους.

Οι ψευδείς ειδήσεις που δημοσιοποιήθηκαν μετά την δολοφονία μιλούσαν για «συμμορίες νέων» για «τζιχαντιστικό κίνητρο» στο θάνατο του Ματέο και το μένος εκδηλώθηκε ιδιαίτερα κατά των ανηλίκων αλλοδαπών μεταναστών που φιλοξενούνται στην Ισπανία.

Η παρέμβαση του Εισαγγελέα

Ωστόσο παρενέβη η Εισαγγελία της χώρας προτείνοντας την τροποποίηση του Ποινικού κώδικα ώστε να απαγορευτεί η πρόσβαση στο Διαδίκτυο ή στα κοινωνικά δίκτυα για όσους έχουν χρησιμοποιήσει αυτά τα κανάλια για να διαπράξουν εγκλήματα μίσους.

Ο εισαγγελέας του Τμήματος κατά των Εγκλημάτων Μίσους και Διακρίσεων, Miguel Angel Aguilar πρότεινε την τροποποίηση στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο και ήδη ερευνάται εάν υπάρχει έγκλημα στις «ψευδείς ειδήσεις», που διαδόθηκαν τις τελευταίες ημέρες μέσω κοινωνικών δικτύων, στα οποία «γενικά ποινικοποιούνται» ανήλικοι μετανάστες ως αποτέλεσμα της δολοφονίας ενός παιδιού.

Μετά την έναρξη έρευνας από την Εισαγγελία, ορισμένοι από αυτούς τους χρήστες έσπευσαν να κλείσουν τους λογαριασμούς τους στα κοινωνικά δίκτυα.

εισαγγελέαςΙσπανίαειδήσειςειδήσεις τώρα