Κόσμος|23.08.2024 12:33

Μπανγκλαντές: 13 νεκροί από τις καταστροφικές πλημμύρες - Συγκλονιστικές εικόνες

Newsroom

Τουλάχιστον 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 4,5 εκατομμύρια άλλοι επηρεάστηκαν από τις πλημμύρες στο Μπανγκλαντές, τις οποίες προκάλεσαν οι καταρρακτώδεις βροχές, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές.

«Τεσσεράμισι εκατομμύρια άνθρωποι επηρεάστηκαν και 13 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε όλη τη χώρα», ανέφερε σε μια ανακοίνωση το υπουργείο που είναι αρμόδιο για τη διαχείριση καταστροφών και διασώσεων.

Σχεδόν 190.000 πληγέντες φιλοξενούνται σε έκτακτα καταφύγια, πρόσθεσε το υπουργείο. Το Μπανγκλαντές, μία χώρα 170 εκατομμυρίων κατοίκων την οποία διαρρέουν εκατοντάδες ποταμοί, πλήττεται συχνά από καταστροφικές πλημμύρες. Ένα μεγάλο μέρος του εδάφους του αποτελείται από δέλτα όπου οι μεγάλοι ποταμοί των Ιμαλαΐων, ο Γάγγης και ο Βραχμαπούτρας, χύνονται στη θάλασσα αφού διασχίσουν την Ινδία.

Ανήκει στις χώρες που είναι πιο ευάλωτες σε καταστροφές που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή. Οι βροχές των μουσώνων προκαλούν κάθε χρόνο σημαντικές ζημιές, όμως η κλιματική αλλαγή αυξάνει το εύρος και τη συχνότητά τους. Οι πιο πρόσφατες πλημμύρες επηρεάζουν 11 από τις 64 επαρχίες της χώρας, σύμφωνα με το υπουργείο, με την πόλη Φένι, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, να έχει πληγεί περισσότερο.

«Η κατάσταση είναι καταστροφική εδώ», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ζαχέντ Χοσάιν Μπουίγια, 35 ετών, εθελοντής διασώστης στη Φένι. «Προσπαθούμε να διασώσουμε όσους περισσότερους ανθρώπους μπορούμε».

Η καταστροφή αυτή πλήττει το Μπανγκλαντές έπειτα από εβδομάδες πολιτικής αναταραχής. Τουλάχιστον 450 άνθρωποι, εκ των οποίων περίπου 40 μέλη των δυνάμεων της τάξης, έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια αντικυβερνητικών συγκεντρώσεων που οδήγησαν στην πτώση και τη διαφυγή προς την Ινδία της πρωθυπουργού Σέιχ Χασίνα στις 5 Αυγούστου.

Η Ινδία αρνείται οποιαδήποτε ευθύνη για τις καταστροφές

Κάτοικοι του Μπαγκλαντές μιλώντας στο CNN επέρριψαν στην Ινδία την ευθύνη για τις πλημμύρες καθώς η χώρα τους είναι διάσπαρτη με δέλτα ποταμών που κατεβαίνουν από τα Ιμαλάια, όπως ο Γάγγης και ο Βραχμαπούτρα και μέσω της Ινδίας περνούν στο Μπανγκλαντές και εκβάλλουν στη θάλασσα.

«Αυτή η πλημμύρα ήρθε από την Ινδία, επειδή άνοιξε το φράγμα», είπε ένας εξ’ αυτών.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ινδίας απέρριψε τις αιτιάσεις ότι η πλημμύρα προκλήθηκε επειδή άνοιξε σκόπιμα φράγμα στον ποταμό Γκούμτι , που μέσω του κρατιδίου Τριπούρα περνά στο Μπαγκλαντές. Σημείωσε ότι οι πλημμύρες προκλήθηκε «από τις σφοδρότερες φετινές βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών».

Οι ινδικές Αρχές λένε ότι η απελευθέρωση υδάτων από το φράγμα έγινε «αυτόματα» καθώς έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε όταν υπερβαίνουν μια συγκεκριμένη στάθμη τα νερά, να απελευθερώνονται.

θάνατοςπλημμύρεςΙνδίαΜπαγκλαντές