Κόσμος|23.08.2024 15:36

Η Ευρώπη στέλνει πρόσκληση στην Τουρκία έπειτα από 5 χρόνια - Ευκαιρία «βλέπει» η Άγκυρα

Μαρία Ζαχαράκη

Με την Τουρκία να επανέρχεται στο προσκήνιο της ευρωπαϊκής διπλωματίας, η πρόσκληση προς συμμετοχή της στην Άτυπη Συνάντηση Υπουργών Εξωτερικών (Gymnich) της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί στις 29 Αυγούστου στις Βρυξέλλες, έχει ενθουσιάσει την Άγκυρα.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Οντζού Κετσελί, επιβεβαίωσε, στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Αναντολού, την πρόσκληση και χαρακτήρισε το βήμα αυτό ως ένδειξη θετικής προσέγγισης από την πλευρά της ΕΕ. Η Τουρκία βλέπει αυτή την κίνηση ως ευκαιρία να προετοιμάσει το έδαφος για μια αναθεώρηση των αποφάσεων του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ το 2019, οι οποίες είχαν οδηγήσει σε αδιέξοδο στις σχέσεις των δύο πλευρών, εκτίμησε.

«Ελπίζουμε ότι το βήμα αυτό θα προετοιμάσει, το επόμενο διάστημα, το έδαφος για την τροποποίηση των αποφάσεων του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ της 15ης Ιουλίου 2019, οι οποίες είχαν θέσει τις σχέσεις μας σε αδιέξοδο. Η πρόσκληση αυτή αποτελεί επίσης μια ένδειξη ότι η ΕΕ αναγνωρίζει την ανάγκη της βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ ενόψει των περιφερειακών και παγκόσμιων προκλήσεων».

Επισημαίνοντας ότι η εν λόγω θετική προσέγγιση δεν θα πρέπει να περιορίζεται μόνο στις συνεδριάσεις του Gymnich, ο Κετσελί συνέχισε: «Προκειμένου να σημειωθεί πρόοδος στις σχέσεις, είναι απαραίτητο η συνεργασία και ο διάλογος μας με την ΕΕ σε κάθε τομέα να καθιερωθεί σε συνεχή και συστηματική βάση και να ενισχυθεί με βιώσιμο και προβλέψιμο τρόπο».

Ο Κετσελί επεσήμανε πως θα πρέπει να γίνουν απτά βήματα σε μείζονα ζητήματα, όπως στην επείγουσα έναρξη των διαπραγματεύσεων για την επικαιροποίηση της Τελωνειακής Ένωσης, στη διαδικασία απελευθέρωσης των θεωρήσεων, στην αναζωογόνηση των μηχανισμών διαρθρωτικού διαλόγου και στην επαναλειτουργία των διαλόγων σε ανώτατο επίπεδο, ιδίως σε τομείς που απαιτούν στενή συνεργασία, όπως η πολιτική, η οικονομία, οι μεταφορές και η ενέργεια.

«Η Τουρκία είναι απαραίτητη!»

Ωστόσο, η πρόσκληση έρχεται μετά από πέντε χρόνια απουσίας, γεγονός που ενδέχεται να αποκαλύπτει περισσότερο τις ανάγκες της ΕΕ παρά την πραγματική επιθυμία για ενδυνάμωση των σχέσεων με την Τουρκία. Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Μιλιέτ, σχολιάζει την κίνηση αυτή ως ένδειξη αναγνώρισης της στρατηγικής σημασίας της Τουρκίας για την ΕΕ, ιδιαίτερα σε κρίσιμες περιοχές, όπως η Γάζα, η Αφρική και η ανατολική Μεσόγειος.

Θέμα παράτασης της Κουεγιάρ

Η ατζέντα της συνάντησης περιλαμβάνει επίσης την παράταση της θητείας της Ειδικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο, καθώς και συζητήσεις για την επικαιροποίηση της Τελωνειακής Ένωσης και την αναγκαία βελτίωση των σχέσεων για τη διευθέτηση των διακυβερνητικών ζητημάτων.

Τα ποσοστά απορρίψεων βίζας πλησίασαν το 50%

Η πρόσκληση της ΕΕ δημιούργησε επίσης ελπίδες για το πρόβλημα των απορρίψεων στις βίζες, που άρχισε να μεγαλώνει αλματωδώς από το 2023 έως σήμερα. Το ποσοστό «απορρίψεων» για τις αιτήσεις θεώρησης Shengen από την Τουρκία βρίσκεται σε άνοδο από τις αρχές του 2023. Δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη τα επίσημα στοιχεία για το 2024, αλλά σύμφωνα με αξιωματούχους του τουριστικού τομέα, τα ποσοστά απορρίψεων, που ήταν στο 16,1% το 2023, έχουν πλησιάσει το 50%. Φέτος, έχει καταστεί σχεδόν αδύνατο ακόμα και να κλείσει κανείς ραντεβού για βίζα στις περισσότερες διπλωματικές αποστολές των χωρών της ΕΕ στον χώρο Σένγκεν στην Τουρκία, σχολιάζει η Μιλιέτ.

Οι συναντήσεις του Gymnich

Οι συναντήσεις Gymnich, όπου προσκλήθηκε η Τουρκία μετά από 5 χρόνια, έχουν ως στόχο να παρέχουν στους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ ένα ανεπίσημο περιβάλλον για την ελεύθερη ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τα επίκαιρα διεθνή ζητήματα. Οι συναντήσεις Gymnich διασφαλίζουν τον συντονισμό της εξωτερικής πολιτικής και των στρατηγικών ασφάλειας της ΕΕ και συμβάλλουν στην ανάπτυξη κοινών απόψεων και στρατηγικών μεταξύ των κρατών μελών. Οι συναντήσεις αποτελούν κρίσιμη πλατφόρμα για τον καθορισμό και την υλοποίηση των κοινών στόχων της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ.

ΤουρκίαΚύπροςΚυπριακόΕΕειδήσεις τώρα