Κόσμος|23.08.2024 16:23

«Δεν είναι κυνήγι αλλά σφαγή»: Πάνω από 150 αρκούδες σκοτώθηκαν σε δύο ημέρες στη Σουηδία

Newsroom

Περισσότερες από 150 αρκούδες σκοτώθηκαν κατά τις δύο πρώτες ημέρες του ετήσιου κυνηγιού αρκούδας στη Σουηδία.
Η σουηδική κυβέρνηση εξέδωσε φέτος 486 άδειες κυνηγιού, αριθμός που αντιστοιχεί σε περίπου 20% του εναπομείναντος πληθυσμού καφέ αρκούδων. Το μέγεθος του οικολογικού προβλήματος είναι τεράστιο αν υπολογίσει κανείς πως και στο περσυνό κυνήγι σκοτώθηκαν συνολικά 722 αρκούδες.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος της Σουηδίας, μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης - τη δεύτερη ημέρα του κυνηγιού - είχαν ήδη σκοτωθεί 152 αρκούδες.

Το ετήσιο κυνήγι αρκούδας έχει γίνει όλο και πιο αμφιλεγόμενο τα τελευταία χρόνια, διχάζοντας τους Σουηδούς πολίτες. Μάλιστα, λόγω των αυξημένων διαμαρτυριών, για πρώτη φορά φέτος η αστυνομία συνόδευσε τους κυνηγούς στα δάση. 

«Είναι καθαρή σφαγή»

Ο Magnus Orrebrant, πρόεδρος της Σουηδικής Ένωσης Σαρκοφάγων, μιας ομάδας υπεράσπισης της άγριας ζωής, τόνισε, μιλώντας στον Guardian πως «οι σύγχρονες μέθοδοι κυνηγιού καθιστούν εξαιρετικά εύκολη τη θανάτωση μιας αρκούδας - θα μπορούσε κανείς να το παρομοιάσει με καθαρή σφαγή».

Αστυνομικοί περιπολούν στα δάση πεζή, ενώ drones σκανάρουν την περιοχή για να αποφεχθούν οι εντάσεις. «Κρίναμε απαραίτητο να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρξει καμία ενόχληση στους κυνηγούς που κάνουν τη δουλειά τους κατά τη διάρκεια του φετινού κυνηγιού αρκούδας», δήλωσε ο Joacim Lundqvist, αστυνομικός και συντονιστής άγριας ζωής για τη βόρεια Σουηδία. 

Οι αρκούδες στη Σουηδία έφτασαν κοντά στην εξαφάνιση τον περασμένο αιώνα λόγω του κυνηγιού, αλλά ο πληθυσμός τους ανέκαμψε, αγγίζοντας τις 3.300 το 2008. Τα χρόνια που ακολούθησαν μειώθηκε κατά 40%, πέφτοντας στο 2.400.  Αν συνεχιστεί το κυνήγι με τον ίδιο ρυθμό, ο αριθμός των αρκούδων θα πέσει στις 1.400 το 2025, που θεωρείται βιώσιμος από τη σουηδική κυβέρνηση.

αρκούδαΣουηδίακυνήγιειδήσεις τώρα