Κόσμος|24.08.2024 07:43

Δύσκολες οι σχέσεις Τουρκίας - Χαμάς υπό τη νέα ηγεσία - Ο διπλός στόχος της Άγκυρας

Μαρία Ζαχαράκη

Καταλυτική φαίνεται να αποδεικνύεται η αλλαγή στην ηγεσία της Χαμάς όσον αφορά τις σχέσεις της με την Τουρκία, προοιωνίζοντας νέα δεδομένα και άλλου τύπου επαφές με την παλαιστινιακή ένοπλη οργάνωση.

H δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια ήρθε ως «σοκ» στην Άγκυρα και, όπως γράφει ο Howard Eissenstat, αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Μέσης Ανατολής, «ο Χανίγια είχε καλές σχέσεις με τον εσωτερικό κύκλο του ΑΚΡ, πέρασε αρκετό χρόνο στην Τουρκία και μάλιστα φημολογείται ότι του δόθηκε τουρκική υπηκοότητα».

Προβληματισμός στην Άγκυρα για τον νέο ηγέτη της Χαμάς

Στον απόηχο της δολοφονίας του Ισμαήλ Χανίγια, η ανάδειξη του Γιαχιά Σινουάρ ως νέου ηγέτη της Χαμάς δημιούργησε προβληματισμό στην Άγκυρα. Έχοντας διαπρέψει στο ρόλο του ένθερμου υποστηρικτή της Χαμάς, η τουρκική κυβέρνηση τώρα αντιμετωπίζει το δίλημμα της προσαρμογής της πολιτικής της στην νέα πραγματικότητα, καθώς η έντονη σκληροπυρηνική κατεύθυνση του Σινουάρ και η στενή του σύνδεση με το Ιράν, ενδέχεται να κλονίσει τη μέχρι τώρα ισορροπία που η Τουρκία επιδιώκει να διατηρήσει στη Μέση Ανατολή.

Ο διπλός στόχος της Άγκυρας

Ο απώτερος στόχος της Άγκυρας είναι διπλός:

  1. να απογαλακτίσει τη Χαμάς από την επιρροή του Ιράν
  2. και να εξασφαλίσει εκείνη μια διπλωματική λύση στο ζήτημα Ισραήλ-Παλαιστίνης.

Σύμφωνα με τον Τούρκο αναλυτή Μπαρίν Καγιάογλου, ενώ η εγγύτητα του Σινουάρ με το Ιράν δεν είναι καλή είδηση για την Τουρκία, η Άγκυρα είναι απίθανο να μειώσει την υποστήριξή της στη Χαμάς, «αν και οι συνδέσεις θα είναι λιγότερο προσωπικές», συμπληρώνει ο Howard Eissenstat. Ο δημοσιογράφος Λεβέντ Κεμάλ επισημαίνει ότι η σχέση της Τουρκίας με τη Χαμάς είναι κυρίως φιλική και ανθρωπιστική και τίποτα παραπάνω, αλλά ενδέχεται να προχωρήσει σε μια επανεκτίμηση των σχέσεων μαζί της και να γίνει πιο επιφυλακτική, λόγω της πιο ριζοσπαστικής στάσης του Σινουάρ, σε σχέση με τον Χανίγια, και των σχέσεών του με το Ιράν και τη Χεζμπολάχ.

ΤουρκίαΧαμάςειδήσεις τώραΙσμαήλ Χανίγια