Κόσμος|24.08.2024 09:37

Delivery με drones στο Σινικό Τείχος: Κινεζικός κολοσσός ανέπτυξε υπηρεσία για σνακ, ποτά και φάρμακα

Newsroom

Οι πεινασμένοι τουρίστες που περπατούν στο Σινικό Τείχος της Κίνας μπορούν τώρα να παραλαμβάνουν το γεύμα τους από…αέρος. Ο κινεζικός γίγαντας διανομής τροφίμων Meituan ισχυρίζεται ότι η νέα υπηρεσία drone, που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα, θα προμηθεύει τους πελάτες του με φαγητό, ποτά και άλλα αγαθά, όπως ιατρικές προμήθειες.

Πρόκειται για την πρώτη υπηρεσία drone, η οποία προστίθεται σε μια ταχέως αναπτυσσόμενη επιχείρηση παράδοσης με drone σε ολόκληρη την Κίνα. Η εταιρεία που τα κατασκευάζει είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής και εξαγωγέας μη στρατιωτικών καταναλωτικών drone στον κόσμο.

Η εν λόγω υπηρεσία delivery μάλιστα έχει φέρει μία νέου τύπου ευκολία στους ανθρώπους που ζουν τόσο στις πόλεις όσο και στις δυσπρόσιτες αγροτικές περιοχές.

Η διαδρομή μέχρι το Σινικό Τείχος

Η διαδρομή από τις εγκαταστάσεις της εταιρείας έως το Σινικό Τείχος με drone ξεκινά από την οροφή ενός κοντινού ξενοδοχείου και ολοκληρώνεται σε ένα παρατηρητήριο στη νότια προέκταση του τείχους ονόματι Μπανταλίνγκ, που είναι το πιο δημοφιλές τμήμα των τεράστιων οχυρώσεων που διασχίζουν τη βόρεια Κίνα.

Η επέκταση που έχει διατηρήσει την απαρχαιωμένη κατάσταση των προμαχώνων του τείχους, αντιμετωπίζει συνήθως καύσωνα το καλοκαίρι και δεν διαθέτει εμπορικές εγκαταστάσεις.

Σε αυτό το σημείο μπορούν να βοηθήσουν τα drones, σύμφωνα με τον Yan Yan, διευθυντή δημοσίων σχέσεων της επιχείρησης drone της Meituan.

«Μέσω των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, μπορούμε να κάνουμε διαδρομές που διαρκούν 50 λεπτά με τα πόδια σε πέντε λεπτά και να παραδώσουμε είδη για ανακούφιση από τη ζέστη και προμήθειες έκτακτης ανάγκης στους επισκέπτες», δήλωσε στο κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του CNN, τα drones μπορούν να πετάξουν σε μέτριο άνεμο και βροχή και να μεταφέρουν έως και 2,3 κιλά (περίπου 5 κιλά) ανά ταξίδι, υποστηρίζει η εταιρεία Meituan.

Πόσο κοστίζει η υπηρεσία

Το κόστος παράδοσης με drone είναι μόλις 4 γουάν (56 λεπτά), το ίδιο με τις κανονικές παραδόσεις της Meituan, ανέφερε η κρατική εφημερίδα Beijing Youth Daily. Η υπηρεσία θα δέχεται παραγγελίες από τις 10 π.μ. έως τις 4 μ.μ., μετά την οποία τα drones θα αναλάβουν να μεταφέρουν σκουπίδια σε σταθμούς ανακύκλωσης, ανέφερε το δημοσίευμα.

Χρειάζεται ανθρώπινη συνδρομή

Πάντως τα drones εξακολουθούν να χρειάζονται ανθρώπινη βοήθεια. Μόλις παραληφθεί μια παραγγελία, ένας εργαζόμενος της Meituan θα την παραλάβει από ένα κοντινό κατάστημα και θα τη μεταφέρει στην ταράτσα του ξενοδοχείου, όπου θα ζυγιστεί και θα συσκευαστεί.

Στη συνέχεια, ένας χειριστής συνδέει το πακέτο στο drone, το οποίο θα πετάξει με αυτόματο πιλότο προς το παρατηρητήριο του τείχος, όπου ένας άλλος εργαζόμενος περιμένει να το παραλάβει.

Οι χρήστες της εφαρμογής μπορούν στη συνέχεια να παραλάβουν το πακέτο τους από τον εργαζόμενο και να συνεχίσουν την βόλτα τους στο Σινικό Τείχος.

Ιπτάμενη επιχείρηση

Οι υπηρεσίες παράδοσης με drone έχουν επεκταθεί ραγδαία στην Κίνα τα τελευταία χρόνια.

Το 2016, ο γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου (JD) ξεκίνησε την πρώτη δοκιμή μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV) για παραδόσεις στην ύπαιθρο. Μεταφέροντας έως και 15 κιλά σε μέγιστη απόσταση 20 χιλιομέτρων (περίπου 12 μίλια), τα εν λόγω μη επανδρωμένα αεροσκάφη μείωσαν τους χρόνους παράδοσης από τέσσερις ώρες με αυτοκίνητο σε δαιδαλώδεις ορεινούς δρόμους σε μόλις 20 λεπτά.

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη χρησιμοποιούνται επίσης όλο και περισσότερο για να φέρνουν γρήγορα φαγητό για τους ανθρώπους που ζουν στις μητροπόλεις της Κίνας.

Η Meituan ολοκλήρωσε την πρώτη παράδοση με drone στο νότιο κέντρο της Shenzhen το 2021. Τώρα λειτουργεί περισσότερες από 30 διαδρομές με drone σε πολλές πόλεις, οι οποίες έχουν διεκπεραιώσει περισσότερες από 300.000 παραγγελίες, συμπεριλαμβανομένου του οικονομικού κέντρου της Σαγκάης.

Για να περιηγηθούν στους πυκνούς αστικούς χώρους, τα drones ακολουθούν προκαθορισμένες διαδρομές από τις τοποθεσίες εκτόξευσης - συνήθως στέγες - σε σημεία παραλαβής. Αντί να αιωρούνται έξω από παράθυρα διαμερισμάτων ή γραφείων, αφήνουν τις παραδόσεις σε περίπτερα κοντά σε κτίρια κατοικιών και γραφείων, όπου οι πελάτες μπορούν να παραλάβουν τις παραγγελίες τους.

Από πέρυσι, η Meituan έχει επίσης δημιουργήσει σημεία παραλαβής για παραδόσεις με drone σε δημόσια πάρκα στη Σαγκάη και τη Σενζέν.

Η επέκταση των υπηρεσιών παράδοσης με drone έρχεται εν μέσω μιας κυβερνητικής ώθησης για την ανάπτυξη της λεγόμενης «οικονομίας χαμηλού υψομέτρου», που αναφέρεται σε ένα ευρύ φάσμα επιχειρήσεων που επικεντρώνονται γύρω από επανδρωμένα και μη επανδρωμένα πολιτικά αεροσκάφη σε υψόμετρο κάτω από 1.000 μέτρα (3.281 πόδια).

Η «οικονομία χαμηλού υψομέτρου» χαρακτηρίστηκε για πρώτη φορά ως νέος μοχλός ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας στην έκθεση εργασίας της κεντρικής κυβέρνησης τον Μάρτιο.

ΚίναdeliveryΣινικό Τείχοςειδήσεις τώρα