Κόσμος|24.08.2024 09:55

ΗΠΑ: Ο Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ στηρίζει Τραμπ - Ανέστειλε την προεκλογική εκστρατεία του

Newsroom

O Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ, πρώην ανεξάρτητος υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ, ανακοίνωσε το Σάββατο (24/08) από την Αριζόνα πως αναστέλλει την προεκλογική εκστρατεία του, στηρίζοντας μάλιστα τον Ρεπουμπλικάνο Ντόναλντ Τραμπ απέναντι στη Δημοκρατική Κάμαλα Χάρις στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου. Μάλιστα, ο Κένεντι έκανε την πρώτη του εμφάνιση σε συγκέντρωση με τον πρώην πρόεδρο και εκ νέου υποψήφιο.

Ο 70χρονος γόνος της πολιτικής δυναστείας των Κένεντι χαρακτηρίστηκε «απίστευτος πρωταθλητής» για τις αμερικανικές αξίες και «υψηλά σεβαστό» και «εξαιρετικό πρόσωπο» από τον Τραμπ, ο οποίος παρουσίασε τον Κένεντι ως καλεσμένο έκπληξη στο Desert Diamond Arena στο Γκλέντεϊλ στην Αριζόνα.

Από πλευράς του, ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ επαίνεσε τον πρώην πρόεδρο, τονίζοντας ότι συμμερίζεται τις απόψεις του για την εξωτερική πολιτική, την κυβερνητική λογοκρισία και τον «τερματισμό της επιδημίας χρόνιων ασθενειών». Όπως είπε, συναντήθηκε με τον Ντόναλντ Τραμπ μετά την απόπειρα δολοφονίας του τελευταίου, τον περασμένο μήνα. Μερικές εβδομάδες αργότερα, οι δύο άντρες συναντήθηκαν εκ νέου στη Φλόριντα, όπου και συζήτησαν για τις κοινές τους αξίες. «Μιλήσαμε όχι για τις αξίες που μας χωρίζουν, γιατί δεν συμφωνούμε σε όλα, αλλά για τις αξίες και τα θέματα που μας ενώνουν. Ένα από τα θέματα για τα οποία μίλησε ήταν η ασφαλής διατροφή και ο τερματισμός της επιδημίας χρόνιων ασθενειών», σημείωσε ο Κένεντι και, στη συνέχεια, πρόσθεσε: «Δε θέλετε έναν πρόεδρο που θα κάνει την Αμερική υγιή ξανά;».

«Ο RFK Jr. υποστηρίζει τον Τραμπ»

Ο Τραμπ, πριν καλέσει τον Κένεντι στη σκήνη, είπε στο κοινό πως σκοπεύει να του ζητήσει να εργαστεί σε μια επιτροπή που θα διερευνήσει «την επί δεκαετίες αύξηση των χρόνιων προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένων των αυτοάνοσων διαταραχών, του αυτισμού, της παχυσαρκίας, της στειρότητας και πολλά άλλα». Από πλευράς του, ο Κένεντι υπογράμμισε ότι θέλει να μειώσει την κλίμακα της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στο εξωτερικό ενώ τελείωσε τις παρατηρήσεις του χωρίς να δηλώσει ρητά ότι υποστηρίζει τον Τραμπ. Όταν, όμως, ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του, γραφικά και πανό εμφανίζονταν γύρω από την αρένα που έγραφαν «Ο RFK Jr. υποστηρίζει τον Τραμπ». Νωρίτερα ο Κένεντι, όταν ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τον αγώνα για τις εκλογές και στηρίζει τον Τραμπ, είχε δηλώσει ότι «δεν τερματίζω την εκστρατεία μου, απλώς την αναστέλλω» και εξήγησε ότι «το όνομά μου θα παραμείνει στο ψηφοδέλτιο στις περισσότερες πολιτείες».

Γιος του πρώην εισαγγελέα Μπόμπι Κένεντι, ο οποίος δολοφονήθηκε το 1968, και ανιψιός του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Τζον Φ. Κένεντι, ο οποίος δολοφονήθηκε το 1963, ο RFK Jr συγκέντρωνε προ ημερών γύρω στο 8,7% σε δημοσκοπήσεις. Μιλώντας στο Φοίνιξ της Αριζόνας, ο Ρόμπερτ Φ. Κένεντι ο νεότερος καταλόγισε στο Δημοκρατικό Κόμμα την ευθύνη για την προσωπική του απόφαση να θέσει υποψηφιότητα ως ανεξάρτητος και πλέον να στηρίζει την υποψηφιότητα Τραμπ.

Αφού αποφάσισε να μην κατέβει στην εσωκομματική διαδικασία των Δημοκρατικών, ο Ρόμπερτ Φ. Κένεντι είχε εξετάσει το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα με το Κόμμα των Φιλελεύθερων, προτού τελικά αποφασίσει να κατέβει ως ανεξάρτητος. Σε ό,τι αφορά τους λόγους για τους οποίους στήριξε τον Τραμπ είπε ότι «ήταν η ελευθερία του λόγου, ο πόλεμος στην Ουκρανία και ο πόλεμος κατά των παιδιών μας».

ΗΠΑΝτόναλντ ΤραμπΡεπουμπλικάνοιΡόμπερτ Κένεντιεκλογές ΗΠΑειδήσεις τώρα