Κόσμος|24.08.2024 11:38

Ναυάγιο στη Σικελία: «Πιθανή ανθρωποκτονία» λέει ο εισαγγελέας - Τι είπε για την τραγωδία

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Ερευνες για το ναυάγιο στη Σικελία (AP)

Συνέντευξη Τύπου εδωαν οι ιταλικές Αρχές το πρωί του Σαββάτου για το ναυάγιο στα ανοιχτά της Σικελίας με τον επικεφαλής εισαγγελέα Ambrogio Cartosio, να εξηγεί όσα συνέβησαν και να κάνει σαφές πως η έρευνα για πιθανή ανθρωποκτοωνία είναι σε εξέλιξη.

Ο εισαγγελές μιλώντας για το συμβλαν ανέφερε πως η ακτοφυλακή κλήθηκε στις 04:38 τοπική ώρα στα ανοιχτά της Σικελίας, αλλά όταν έφτασε, το σκάφος είχε ήδη βυθιστεί αλλά υπήρχαν ορισμένοι επιζώντες, οι περισσότεροι από τους οποίους διασώθηκαν από ένα κοντινό σκάφος.

Επιβεβαίωσε τα ονόματα των θυμάτων του ναυαγίου

Ο Cartosio επιβεβαίωσε τα ονόματα των θυμάτων. Το πρώτο πτώμα που ανασύρθηκε ήταν αυτό του σεφ του σκάφους, Ρεκάλντο Τόμας, και έγινε αμέσως σαφές ότι η ανεύρεση ζωντανού οποιουδήποτε από τους έξι αγνοούμενους θα ήταν πολύ δύσκολη.

Τέσσερα από τα θύματα ανασύρθηκαν στις 21 Αυγούστου: Ο Jonathan William Bloomer και η σύζυγός του, και ο Christopher Morvillo και η σύζυγός του.

Όλοι τους βρέθηκαν μέσα στο σκάφος από τις ομάδες κατάδυσης. Ένα ακόμη θύμα, ο Μάικ Λιντς, ανασύρθηκε στις 22 Αυγούστου. Το πτώμα της κόρης του, Χάνα, ανασύρθηκε στις 23 Αυγούστου, γεγονός που συγκίνησε βαθιά την ομάδα διάσωσης, προκαλώντας αυθόρμητα χειροκροτήματα.

Πιθανή ανθρωποκτονία ερευνάται για το ναυάγιο

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ερευνητές εξετάζουν αυτή την ώρα το ενδεχόμενο ανθρωποκτονίας από αμέλεια, καθώς προσπαθούν να ανακαλύψουν τι προκάλεσε τη βύθιση του superyacht Bayesian, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν επτά άτομα

Πάντως έκανε σαφές πως προς το παρόν οι Αρχές δεν ερευνούν κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο καθώς θα χρειαστεί χρόνος. Τόνισε πως οι εισαγγελικοί λειτουργοί  βρίσκονται σε πολύ πρώιμο στάδιο της έρευνας και, ως εκ τούτου, δεν αποκλείουν τίποτα προς το παρόν.

«Οι πιο θερμές μας ευχαριστίες στους δύτες»

«Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή τραγωδία», τόνισε ο Καρτόσιο, προσθέτοντας ότι κλήθηκαν έμπειροι δύτες, οι οποίοι «πραγματοποίησαν μια πραγματικά πολύ δύσκολη αποστολή».

«Ευχαριστούμε από καρδιάς αυτούς τους διασώστες, αυτούς τους δύτες», ανέφερε , προσθέτοντας την ευγνωμοσύνη του προς την ακτοφυλακή που συνεργάζεται συνεχώς με τις Αρχές. Χαρακτήρισε μάλιστα το έργο τους ως «εξαιρετική προσπάθεια».

Πώς περιγράφει δύτης την επιχείρηση

Ένας από τους δύτες που συμμετείχαν στις προσπάθειες έρευνας και διάσωσης ανέφερε ότι εγκαταστάθηκαν κάμερες για τη συλλογή πρόσθετων πληροφοριών σχετικά με το ναυάγιο.

Κινητοποιήθηκε επίσης προσωπικό έρευνας και διάσωσης, με περίπου 70 άτομα να συμμετέχουν κάθε μέρα στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης. «Όλα αυτά καταδεικνύουν την εθνική διάσταση της πυροσβεστικής υπηρεσίας στην Ιταλία», σημείωσε.

Πραγματοποιήθηκαν πάνω από 120 καταδύσεις με τους δύτες να παραμένουν στο νερό για έως 12 λεπτά κάθε φορά. «Ήταν μια έντονη περίοδος εργασίας» και “πολύ αγχωτική”, ανέφερε. «Επιχειρούσαμε σε βάθος 50 μέτρων και ότι υπήρχε πολύ μικρή ορατότητα λόγω των καιρικών συνθηκών».

θάνατοςναυάγιοΣικελίαειδήσεις τώραΙταλία