Κόσμος|24.08.2024 13:12

Τουρκία: Σε ρόλο συντονιστή του Αφρικανικού Διαλόγου με ξεκάθαρο στόχο

Μαρία Ζαχαράκη

Επενδύοντας δυναμικά σε περιφερειακές διαμάχες, ακόμα και σε ηπείρους μακριά από τα σύνορά της, η Τουρκία ανέλαβε πρωτοβουλία την προηγούμενη εβδομάδα για τη μεσολάβηση στη σύγκρουση μεταξύ Σομαλίας και Αιθιοπίας.

Η εχθρότητα στη Σομαλία

Κορυφαίοι διπλωμάτες των δύο αφρικανικών χωρών βρέθηκαν στην Άγκυρα σε μια προσπάθεια να βρουν κοινό έδαφος και να τερματίσουν τις εχθρότητες. Η σύγκρουση μεταξύ Αντίς Αμπέμπα και Μογκαντίσου έχει τις ρίζες της στη συμφωνία της 1ης Ιανουαρίου, κατά την οποία η Αιθιοπία δεσμεύθηκε να αναγνωρίσει τη Σομαλιλάνδη –μια αποσχισθείσα περιοχή της Σομαλίας– με αντάλλαγμα την πρόσβαση της στην Ερυθρά Θάλασσα μέσω του εδάφους της Σομαλιλάνδης. Η Σομαλιλάνδη αυτοανακηρύχθηκε ανεξάρτητη το 1991, αλλά η ανεξαρτησία της δεν έχει αναγνωριστεί διεθνώς, ούτε από τη ‘μητέρα’ Σομαλία.

Οι συνομιλίες, που πραγματοποιήθηκαν υπό την αιγίδα της Άγκυρας, δεν κατέληξαν σε συμφωνία, όμως ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, χαρακτήρισε την πρόοδο «αξιοσημείωτη». Εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι επερχόμενες διαπραγματεύσεις, προγραμματισμένες για τον επόμενο μήνα, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια ουσιαστική εξέλιξη.

Ξεκάθαρος ο στόχος της Τουρκίας

Το διακύβευμα για την Τουρκία είναι σαφές: να καταφέρει να αναδείξει την ικανότητά της στη διαχείριση περιφερειακών συγκρούσεων, ενισχύοντας τη διεθνή της θέση και επιβεβαιώνοντας τον ρόλο της ως σημαντικός διαμεσολαβητής σε παγκόσμιο επίπεδο.

ΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάνπόλεμοςειδήσεις τώρα