Κόσμος|24.08.2024 19:37

Ναυάγιο στη Σικελία: Στο μικροσκόπιο το φαινόμενο «downburst» - Ήταν ο λόγος που βυθίστηκε το Bayesian;

Newsroom

Οι ερευνητές που εξετάζουν τη βύθιση ενός πολυτελούς γιοτ στα ανοικτά των ακτών της Σικελίας περιέγραψαν τι γνωρίζουν έξι ημέρες μετά την τραγωδία, ενώ ορισμένα από τα -μέχρι στιγμής συμπεράσματά τους- ανατρέπουν τις πρώτες εκτιμήσεις για τα αίτια της τραγωδίας. 

Επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν το Bayesian, ένα ιστιοφόρο 56 μέτρων, βυθίστηκε στον πυθμένα του ωκεανού κατά τη διάρκεια κακοκαιρίας νωρίς στις 19 Αυγούστου.

Στο μικροσκόπιο το φαινόμενο «downburst» 

Υπήρξαν εικασίες αυτή την εβδομάδα, βασισμένες σε μαρτυρίες, ότι το Bayesian βυθίστηκε από έναν υδροστρόβιλο, έναν τύπο ανεμοστρόβιλου που σχηματίζεται πάνω από το νερό.

Ωστόσο όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου και μετέδωσε το BBC, οι αρχές πιστεύουν πλέον ότι μπορεί να φταίει ένα διαφορετικό καιρικό φαινόμενο: μια καταιγίδα τύπου «downburst». Οι καταιγίδες αυτές είναι ισχυρά, πολύπλοκα και ταραχώδη φαινόμενα, με τον αέρα μέσα σε ένα σύννεφο καταιγίδας να κινείται ταχύτατα προς τα πάνω και προς τα κάτω.

Ένα «downburst» συμβαίνει όταν ο αέρας κινείται προς τα κάτω από τη βάση του σύννεφου, παράγοντας μια ισχυρή ριπή ανέμου που φυσάει προς το έδαφος. Όταν φτάνει στο έδαφος, ο άνεμος εξαπλώνεται, φυσώντας απρόβλεπτα προς τα έξω προς διάφορες κατευθύνσεις.

Τα «downbursts» είναι συνήθως βραχύβια, διαρκούν λίγα λεπτά, και μπορούν να συγχέονται με τους ανεμοστρόβιλους ή τις νεροποντές, επειδή οι ζημιές που προκαλούν μπορεί να είναι παρόμοιες.

Οι γρήγορες αλλαγές της ταχύτητας και της κατεύθυνσης του ανέμου στο πλαίσιο των καταιγίδων είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες για την αεροπορία. Έχουν κατηγορηθεί για πολλά αεροπορικά δυστυχήματα κατά τη διάρκεια των ετών, αν και ο κίνδυνος τείνει να προβλέπεται επαρκώς από τους μετεωρολόγους, επιτρέποντας στους πιλότους να τα αποφεύγουν.

θάνατοςναυάγιοκαταιγίδεςΣικελίαειδήσεις τώραΙταλία