Κόσμος|25.08.2024 07:20

Η συμφωνία Τουρκίας-Ιράκ και η αμφιλεγόμενη διευκόλυνση

Μαρία Ζαχαράκη

Έντονες επικρίσεις συνοδεύουν την ιστορική συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας που υπεγράφη μεταξύ Τουρκίας-Ιράκ στις 15 Αυγούστου για την «Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας». Το μνημόνιο επιδιώκει τη συνεργασία στην καταδίωξη των Κούρδων μαχητών στο ιρακινό έδαφος. Προβλέπει την παράδοση της τουρκικής στρατιωτικής βάσης Μπασίκα στην ιρακινή κυβέρνηση και την ίδρυση ενός κοινού στρατιωτικού κέντρου συντονισμού στο Ιράκ. Αν και η τουρκική πλευρά δείχνει ικανοποιημένη, καθώς κατάφερε να φέρει στο πλευρό της τη Βαγδάτη στο κουρδικό ζήτημα, η ιρακινή πλευρά διατυπώνει ακόμη επιφυλάξεις για την εφαρμογή της.

Η πολιτική διάσταση της συμφωνίας επισκιάζεται, ωστόσο, από τη διευκόλυνση που παρέχεται στους Ιρακινούς πολίτες στο θέμα της βίζας. Η προοπτική απόκτησης ταξιδιωτικής θεώρησης χωρίς περιορισμούς για Ιρακινούς κάτω των 15 και άνω των 50 ετών έχει προκαλέσει έντονη αντίδραση στην Τουρκία. Οι επικρίσεις στρέφονται κυρίως στο γεγονός ότι αυτή η εξέλιξη ενδέχεται να προσφέρει επιπλέον επιχειρήματα στις δυτικές χώρες για την αυστηροποίηση των διαδικασιών απόκτησης βίζας για τους Τούρκους πολίτες. «Είναι σαφές ότι αυτή η διευκόλυνση της έκδοσης θεωρήσεων για το Ιράκ θα παράσχει στις δυτικές χώρες άλλη μία δικαιολογία για να καταστήσει ακόμη πιο δύσκολη την απόκτηση βίζας για τους Τούρκους πολίτες», προειδοποιεί ο Τούρκος αναλυτής, Μουράτ Γετκίν.

3 προϋποθέσεις αποχώρησης από τη Συρία

Η Τουρκία προετοιμάζεται για μια σημαντική αλλαγή στρατηγικής στη Συρία, εξετάζοντας ακόμη και την προοπτική αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων από τη βόρεια Συρία, ικανοποιώντας έτσι έναν όρο που έχει τεθεί από τη συριακή κυβέρνηση, προκειμένου να υπάρξει συνάντηση Ερντογάν-Άσαντ και εξομάλυνση.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας, Γιασάρ Γκιουλέρ, αποκάλυψε στο Reuters τους όρους που θέτει η Άγκυρα για μία πιθανή απόσυρση. «Είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε την υιοθέτηση ενός συντάγματος, ελεύθερες εκλογές, γενική εξομάλυνση και περιβάλλον ασφαλείας, αλλά μόνο αφού γίνουν αυτά και διασφαλιστεί πλήρως η ασφάλεια των συνόρων μας, θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο σε αμοιβαίο συντονισμό», δήλωσε, επιβεβαιώνοντας την επιθυμία της Άγκυρας να να αποκαταστήσει τη σχέση της με τη Δαμασκό πάση θυσία.

ΤουρκίαΣυρίαΙράκPKKΚούρδοι