Κόσμος|25.08.2024 07:23

Ισραήλ: Επίθεση της Χεζμπολάχ τα ξημερώματα ως αντίποινα για τον Σουκρ

Newsroom

Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε η Χεζμπολάχ  κατά του βόρειου Ισραήλ με πλήγματα από αέρος. Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, περισσότερες από 300 ρουκέτες έχουν ήδη εκτοξευθεί από την πλευρά της Χεζμπολάχ, με το ισλαμιστικό κίνημα να αναφέρει πως η πρώτη φάση της επίθεσης ολοκληρώθηκε. Πρόκειται για την πιο ισχυρή επίθεση από την πλευρά του Λιβάνου από την έναρξη του πολέμου και αναμένεται τις επόμενες ώρες η απάντηση του Τελ Αβίβ

Από την πλευτά του, το λιβανικό κίνημα Χεζμπολά ανακοίνωσε πως εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του Ισραήλ με μεγάλο αριθμό drones, σε αντίποινα για τη δολοφονία ηγετικού στελέχους του στρατιωτικού του βραχίονα, του Φουάντ Σουκρ, σε ισραηλινό αεροπορικό βομβαρδισμό σε προάστιο της Βηρυτού τον περασμένο μήνα.

Το ισραηλινό συμβούλιο ασφαλείας θα συνέλθει σήμερα στις 07:00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος), ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, την ώρα που ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωνε αεροπορικούς βομβαρδισμούς. Οι σειρήνες ήχησαν έντονα για αρκετή ώρα στο Ισραήλ, ενώ οι κάτοικοι κλήθηκαν να πάνε στα καταφύγια για να προστατευτούν.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Ισραήλ

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ ανακοίνωσε πως κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στο εσωτερικό μέτωπο. «Παρατηρήσαμε προετοιμασίες της Χεζμπολά για επιθέσεις ευρείας κλίμακας εναντίον της ισραηλινής επικράτειας», ανέφερε ο ισραηλινός στρατός σε μήνυμά του συνταγμένο στα αραβικά, προορισμένο για τους κατοίκους του νοτίου Λιβάνου, που δημοσιοποίησε μέσω Telegram.

«Οποιοσδήποτε βρίσκεται κοντά σε ζώνες όπου επιχειρεί η Χεζμπολά πρέπει να φύγει αμέσως (...) για την προστασία του και την προστασία της οικογένειάς του», σύμφωνα με το κείμενο. Πρόσθεσε πως «θα κάνει αυτό που είναι απαραίτητο για να προστατεύσει τους πολίτες του Ισραήλ».

Σε βίντεο που δημοσιοποιήθηκε μέσω X, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντανιέλ Χαγκαρί τόνισε πως «μαχητικά αεροσκάφη επιτίθενται» σε θέσεις της Χεζμπολά.

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, οι πτήσεις προς και από το διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν, κοντά στο Τελ Αβίβ, ανεστάλησαν λόγω των επιχειρήσεων, ενώ ο ισραηλινός στρατός έκανε γνωστό πως ενεργοποίησε τις σειρήνες της αεράμυνας, που καλούν τους κατοίκους να σπεύσουν σε καταφύγια, στο βόρειο τμήμα της χώρας, στα σύνορα με τον Λίβανο

Η κλιμάκωση της κρίσης

Οι ανταλλαγές πυρών ανάμεσα στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και το σιιτικό κίνημα που υποστηρίζεται από το Ιράν είναι στην πράξη καθημερινές από την επομένη του ξεσπάσματος του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, με έναυσμα την άνευ προηγουμένου έφοδο του στρατιωτικού βραχίονα του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου.

Οι φόβοι για περαιτέρω στρατιωτική κλιμάκωση, το ξέσπασμα ολοκληρωτικού πολέμου, εντάθηκαν μετά τον θάνατο του Φουάντ Σουκρ, ηγετικού στελέχους του στρατιωτικού βραχίονα της Χεζμπολά, σε ισραηλινό βομβαρδισμό σε νότιο προάστιο της Βηρυτού, κι αυτόν μερικές ώρες αργότερα του Ισμαήλ Χανίγια, του ηγέτη της Χαμάς, στην Τεχεράνη. Το Ιράν και η Χεζμπολά κατηγόρησαν το Ισραήλ για τον φόνο κι ορκίστηκαν να πάρουν εκδίκηση.

Από την 8η Οκτωβρίου, έχουν σκοτωθεί πάνω από 600 άνθρωποι στην Λίβανο, κυρίως μαχητές της Χεζμπολά, αλλά και 131 άμαχοι, ανάμεσά τους και δημοσιογράφοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου. Στην άλλη πλευρά, στο Ισραήλ και στο κατεχόμενο και προσαρτημένο συριακό υψίπεδο του Γκολάν, έχουν σκοτωθεί 23 στρατιωτικοί και 26 άμαχοι, κατά επίσημα ισραηλινά δεδομένα.

επίθεσηΙσραήλΧεζμπολάχειδήσεις τώρα