Κόσμος|25.08.2024 09:12

Επίθεση στη Γερμανία: Ποιος είναι ο 26χρονος που συνελήφθη - «Είμαι αυτός που ψάχνετε»

Newsroom

Αργά το βράδυ του Σαββάτου παραδόθηκε ο 26χρονος Ίσα Αλ Χ, δηλώνοντας στους αστυνομικούς που εκτελούσαν περιπολία, ότι ο ίδιος είναι ο δράστης της επίθεσης με μαχαίρι στο Ζόλινγκεν της Γερμανίας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Bild, ο  Ίσα Αλ Χ, φέρεται να προσέγγισε τους αστυνομικούς και να τους είπε, «είμαι αυτός που ψάχνετε». Τα ρούχα του ήταν λερωμένα με αίμα. Κατά την αιματηρή επίθεση στο φεστιβάλ, έχασαν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι πέντε.

«Έχουμε υπό κράτηση τον ύποπτο που αναζητούμε»

Γύρω στα μεσάνυχτα του Σαββάτου ο υπουργός Εσωτερικών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Χέρμπερτ Ρόιλ, ανακοίνωσε πως, «έχουμε υπό κράτηση τον ύποπτο που αναζητούμε όλη μέρα».

Ποιος είναι ο 26χρονος

Ο Ίσα αλ Χ., σύμφωνα με το Der Spiegel, γεννήθηκε στη συριακή πόλη Ντέιρ Εζούρ κι έφθασε στη Γερμανία τον Δεκέμβριο του 2022. Ζήτησε άσυλο στο Μπίλεφελντ κι έναν χρόνο αργότερα έλαβε «επικουρική προστασία», την οποία εξασφαλίζουν συχνά πρόσφυγες από χώρες όπου μαίνονται εμφύλιες συρράξεις. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο ύποπτος είναι σουνίτης μουσουλμάνος, ο οποίος, όμως, ως τώρα δεν είχε απασχολήσει τις αρχές ως εξτρεμιστής ισλαμιστής. 

Νωρίτερα, την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) το οποίο σε ανακοίνωσή του έκανε λόγο για «εκδίκηση για τους μουσουλμάνους στην Παλαιστίνη και αλλού». Για την ώρα οι Αρχές δεν έχουν καταλήξει σε επιβεβαίωση της σχέσης του ΙΚ με τον δράστη της επίθεσης στο Ζόλινγκεν.

Λίγες ώρες πριν ο 26χρονος παραδοθεί στις Αρχές, η μονάδα ειδικών επιχειρήσεων της αστυνομίας SEK εισέβαλλε σε κέντρο φιλοξενίας προσφύγων και συνέλαβε έναν 36χρονο ύποπτο. «Δεν ήταν αυτός που είχαμε στο στόχαστρό μας» δικευκρίνισε, στη συνέχεια, ο Χέρμπερτ Ρόιλ.

Γερμανίαεπίθεση με μαχαίριΠαλαιστίνηΙσλαμικό Κράτοςύποπτοςειδήσεις τώρα