Κόσμος|25.08.2024 13:10

Επίθεση στη Γερμανία: Στην εισαγγελία η υπόθεση για εξέταση «τρομοκρατίας» - Το παρελθόν του δράστη

Newsroom

Στην Ομοσπονδιακή Γενική Εισαγγελέα, «με την υποψία τρομοκρατίας», διαβιβάστηκε η υπόθεση της επίθεσης με μαχαίρι στο Ζόλινγκεν της Γερμανίας, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τρία άτομα να χάσουν την ζωή τους και άλλα οκτώ να τραυματιστούν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εισαγγελίας στην Καρλσρούη, ο 26χρονος Σύρος Ίσα αλ Χ., ο οποίος παραδόθηκε χθες το βράδυ στην αστυνομία και ομολόγησε την πράξη, ερευνάται για τριπλή ανθρωποκτονία, πολλαπλές απόπειρες ανθρωποκτονίας και συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «Ισλαμικό Κράτος». Θα οδηγηθεί σήμερα ενώπιον του ανακριτή του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου, ο οποίος θα αποφασίσει σχετικά με την προφυλάκισή του.

Το αίτημα ασύλου και η απέλαση

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «WELT», ο 26χρονος Σύρος έφθασε στην Γερμανία το 2022 μέσω Βουλγαρίας, όπου και θα έπρεπε να υποβάλει αίτηση χορήγησης ασύλου.

Εκείνος ωστόσο ζήτησε άσυλο στο Μπίλεφελντ και λίγους μήνες αργότερα καθορίστηκε η ημερομηνία της απέλασής του, για τις αρχές του 2023. Ο Ίσα αλ Χ. κρύφτηκε και επανεμφανίστηκε στις αρχές έξι μήνες αργότερα.

Γιατί βρέθηκε στο Ζόλινγκεν

Επειδή η προθεσμία απέλασης είχε λήξει, έλαβε καθεστώς «επικουρικής προστασίας» και εγκαταστάθηκε σε κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στο κέντρο του Ζόλινγκεν. Η γερμανική αστυνομία διεξήγαγε από την πρώτη στιγμή έρευνες στο κέντρο και στο δωμάτιο του υπόπτου βρήκε την θήκη του μαχαιριού που χρησιμοποίησε για τις επιθέσεις.

 «Είμαι αυτός που ψάχνετε»

Αργά το βράδυ του Σαββάτου παραδόθηκε ο 26χρονος Ίσα Αλ Χ, δηλώνοντας στους αστυνομικούς που εκτελούσαν περιπολία, ότι ο ίδιος είναι ο δράστης της επίθεσης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Bild, ο  Ίσα Αλ Χ, φέρεται να προσέγγισε τους αστυνομικούς και να τους είπε, «είμαι αυτός που ψάχνετε». Τα ρούχα του ήταν λερωμένα με αίμα. Κατά την αιματηρή επίθεση στο φεστιβάλ, έχασαν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι πέντε.

«Έχουμε υπό κράτηση τον ύποπτο που αναζητούμε»

Γύρω στα μεσάνυχτα του Σαββάτου ο υπουργός Εσωτερικών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Χέρμπερτ Ρόιλ, ανακοίνωσε πως, «έχουμε υπό κράτηση τον ύποπτο που αναζητούμε όλη μέρα».

επίθεσηΓερμανίαεπίθεση με μαχαίριΙσλαμικό Κράτος