Κόσμος|25.08.2024 21:25

Επίθεση Χούθι στο τάνκερ Sounion: Για τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή προειδοποιούν οι ΗΠΑ

Newsroom

Για σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην Ερυθρά Θάλασσα από το χτύπημα των ανταρτών Χούτι στο πλοίο με ελληνική σημαία Sunion, προειδοποιεί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με ανακοίνωση που εξέδωσε.

Το πλοίο, που χτυπήθηκε την Τετάρτη (21/8) ανοιχτά του Λιμένα Χοντάιντα, μετέφερε 150.000 τόνους αργού πετρελαίου και είχε τελικό πορισμό την Κόρινθο. 

Μεγαλύτερη καταστροφή και από αυτή που προκάλεσε το ναυάγιο του Exxon Valdez

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκφράζουν τη βαθιά τους ανησυχία για τις επιθέσεις των Χούτι εναντίον του πετρελαιοφόρου MT DELTA SOUNION. Οι συνεχιζόμενες επιθέσεις των Χούτι απειλούν να προκαλέσουν τη διαρροή ενός εκατομμυρίου βαρελιών πετρελαίου στην Ερυθρά Θάλασσα, ποσότητα τέσσερις φορές μεγαλύτερη από αυτήν της καταστροφής του Exxon Valdez. Παρότι το πλήρωμα έχει εκκενωθεί, φαίνεται ότι οι Χούτι είναι αποφασισμένοι να βυθίσουν το πλοίο και το φορτίο του στη θάλασσα», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τονίζει ότι με τις συνεχόμενες επιθέσεις «οι Χούτι αποδεικνύουν ότι είναι διατεθειμένοι να καταστρέψουν τη βιομηχανία αλιείας και τα περιφερειακά οικοσυστήματα από τα οποία εξαρτώνται οι Υεμενίτες και άλλες κοινότητες της περιοχής για την επιβίωσή τους, όπως επίσης υπονομεύουν τη διανομή ζωτικής ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω των απερίσκεπτων επιθέσεών τους. Καλούμε τους Χούτι να σταματήσουν άμεσα αυτές τις ενέργειες και προτρέπουμε τα υπόλοιπα έθνη να αναλάβουν δράση για την αποτροπή αυτής της περιβαλλοντικής καταστροφής».

Η βύθιση του Exxon Valdez ανοιχτά της Αλάσκας το 1989 θεωρείται μια από τις χειρότερες περιβαλλοντικές καταστροφές στην ιστορία των ΗΠΑ.

Από την πλευρά της η ευρωπαϊκή αποστολή προειδοποίησε την Πέμπτη πως το σκάφος, που είναι πλέον ακυβέρνητο, εγείρει «κίνδυνο για τη ναυσιπλοΐα και το περιβάλλον», ενώ, μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη ενημέρωση για τις ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προβεί η ελληνική κυβέρνηση.

ΗΠΑΣτέιτ ΝτιπάρντμεντΧούτιειδήσεις τώρα