Κόσμος|26.08.2024 07:55

Τουρκία: Επίδειξη ισχύος Ερντογάν από το νέο του «παλάτι» στο Μαντζικέρτ

Μαρία Ζαχαράκη

Στο καινούριο «Κατακόκκινο Παλάτι» στο Αχλάτ της ανατολικής Τουρκίας, εκεί που δόθηκε η μάχη του Μαντζικέρτ, έγινε την Κυριακή (25/8) η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για πρώτη φορά εδώ και 21 χρόνια εκτός Άγκυρας.

Επίδειξη ισχύος στο νέο παλάτι του Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος βρέθηκε στο Αχλάτ της ανατολικής Τουρκίας μαζί με τον εταίρο του, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, και όλοι οι υπουργοί για να τιμήσουν την 953η επέτειο της Νίκης τη Μαντζικέρτ, συνδέοντας την νίκη των Σελτζούκων κατά των Βυζαντινών το 1071 με τις σύγχρονες φιλοδοξίες της Τουρκίας.

«Από εδώ και στο εξής, θα συνεχίσουμε το έργο μας με πολυδιάστατο τρόπο για να διατηρήσουμε την πνεύμα του Μαντζικέρτ ζωντανό», τόνισε χαρακτηριστικά.

Υπογράμμισε τη σημασία του Αχλάτ ως σημείο αναφοράς και εξήγησε ότι η διεξαγωγή του υπουργικού συμβουλίου εκεί αποδεικνύει την προτεραιότητα που δίνει η κυβέρνησή του στη διατήρηση αυτής της κληρονομιάς.

Τι είπε ο Ερντογάν

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας από το Αχλάτ, ανακοίνωσε την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας μέσω του έργου «Ατσάλινος Θόλος» και αναφέρθηκε στη συνεχιζόμενη ανάπτυξη του υποβρυχίου PIRIREIS, το οποίο θα ενισχύσει τη ναυτική αποτροπή. Αναφέρθηκε επίσης και στην υποστήριξη της Τουρκίας προς τον παλαιστινιακό σκοπό, φιλοξενώντας τον πρόεδρο Αμπάς στην τουρκική εθνοσυνέλευση.

Επιπλέον, ο Ερντογάν γιόρτασε το 10ο έτος της θητείας του στην προεδρία με τα εγκαίνια του Διεθνούς Αεροδρομίου Τσουκούροβα, το οποίο θεωρείται σημαντική επένδυση για την τουρκική οικονομία. Ο Τούρκος πρόεδρος δεν παρέλειψε να επικρίνει την αντιπολίτευση, κατηγορώντας την για παρεμπόδιση κάθε βήματος προόδου της χώρας.

«Έχουμε τον ισχυρότερο στρατό στην ισορία μας»

Μετά τη συνεδρίαση μίλησε κι ο Τούρκος πρόεδρος, λέγοντας ότι η Τουρκία διαθέτει πλέον τον μεγαλύτερο «στόλο» και στην Πράσινη Πατρίδα.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε τον ισχυρότερο στρατό για την προστασία της Πράσινης Πατρίδας στην ιστορία μας, με 27 αεροσκάφη, 105 ελικόπτερα και περισσότερα από 5 χιλιάδες χερσαία οχήματα», είπε, καλώντας σε αυξημένη προσοχή για την πρόληψη πυρκαγιών και ζητώντας εθνική ενότητα και συνείδηση.

ΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάνειδήσειςειδήσεις τώρα