Κόσμος|26.08.2024 12:42

Ναυάγιο στη Σικελία: Για ανθρωποκτονία από αμέλεια ερευνάται ο καπετάνιος

Newsroom

Η εισαγγελία της Σικελίας συνεχίζει την έρευνα για ανθρωποκτονία εξ αμελείας μετά το ναυάγιο του γιοτ Βayesian του Βρετανού μεγιστάνα της τεχνολογίας Μάικ Λιντς, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους επτά άνθρωποι ανάμεσά τους ο ίδιος και η 18χρονη κόρη του.

Διευκρίνισε εξάλλου ότι ο καπετάνιος και το πλήρωμα του Bayesian δεν είναι υποχρεωμένοι να παραμείνουν στην Ιταλία μέχρι την ολοκλήρωση της έρευνας, η οποία θα διαρκέσει καιρό.

Ερωτηθείς γιατί ο καπετάνιος του σκάφους δεν κρατείται στη χώρα για να απαντήσει σε βασικά ερωτήματα που έθεσε η έρευνα, ο Καρτόζιο λέει ότι μια πρόσφατη νομική μεταρρύθμιση επιτρέπει την κράτηση κάποιου μόνο εάν υπάρχουν αποδείξεις για «πιθανή ευθύνη» και αναφέρει ότι «αξιολογούν και εκτιμούν όλα τα στοιχεία», ζητώντας «τη μέγιστη δυνατή συνεργασία» από όλους τους εμπλεκόμενους.

Τι αναφέρει το ναυτικό δίκαιο

Το ναυτικό δίκαιο αναθέτει στον καπετάνιο την πλήρη ευθύνη για το πλοίο και το πλήρωμα, καθώς και για την ασφάλεια όλων των επιβαινόντων. Οι εισαγγελείς στην Ιταλία έχουν ήδη ανακρίνει τον Κάτφιλντ, ο οποίος, όπως είπαν, ήταν «εξαιρετικά συνεργάσιμος». Αυτό έρχεται μετά από συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι Ιταλοί εισαγγελείς το Σάββατο, όπου αποκαλύφθηκε ότι τα θύματα δεν μπόρεσαν να διαφύγουν, καθώς ενδέχεται να κοιμόντουσαν. Είχαν σκαρφαλώσει στη μία πλευρά του πλοίου, όταν βυθιζόταν, αναζητώντας θύλακες αέρα σε μια απελπισμένη προσπάθεια επιβίωσης, με τη Χάνα να πεθαίνει μόνη της σε μια καμπίνα.

Στο Παλέρμο, ο Καρτόζιο δεν απέκλεισε τις κατηγορίες για ανθρωποκτονία. Μια γραμμή έρευνας που επιδιώκεται από τους εισαγγελείς είναι αν τα εννέα επιζώντα μέλη του πληρώματος σήμαναν συναγερμό πριν διαφύγουν. Ο εισαγγελέας υποσχέθηκε να εξακριβώσει την ευθύνη κάθε μέλους του πληρώματος, καθώς προειδοποίησε: «Για μένα, είναι πιθανό ότι διαπράχθηκαν αδικήματα - ότι θα μπορούσε να πρόκειται για ανθρωποκτονία. Είπε ότι υπήρχαν «συμπεριφορές που δεν ήταν απολύτως εντάξει σε σχέση με την ευθύνη που είχε ο καθένας», πριν προσθέσει: «Θα μπορούσε πράγματι να τίθεται θέμα ανθρωποκτονίας. Αλλά αυτή είναι η αρχή της έρευνας, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτα απολύτως».

Να ανασυρθεί το ιστιοφόρο

Την ίδια στιγμή, ο Καρτόζιο, δήλωσε στους δημοσιογράφους σε μια διάσκεψη κοντά στο σημείο του ναυαγίου: «Ίσως θέλετε να μάθετε πού ανασύραμε τις σορούς των θυμάτων. Μπορώ να σας πω… ότι το πλοίο βυθίστηκε και βρέθηκε στη δεξιά πλευρά του στον βυθό της θάλασσας. Είναι αρκετά σαφές ότι οι άνθρωποι προσπαθούσαν να βρουν καταφύγιο στις καμπίνες στην αριστερή πλευρά και βρήκαμε τα πρώτα πέντε πτώματα στην πρώτη καμπίνα στην αριστερή πλευρά και το τελευταίο πτώμα στην τρίτη καμπίνα στην αριστερή πλευρά».

«Υπήρχαν έξι καμπίνες: τρεις στην αριστερή πλευρά και τρεις στη δεξιά πλευρά. Βρήκαμε τις σορούς στο ψηλότερο σημείο του πλοίου που πήγαινε προς την επιφάνεια», την αριστερή πλευρά του δηλαδή. Ένα άτομο είχε βάρδια στο πιλοτήριο όταν συνέβη η καταστροφή. Έχουν πάρει συνέντευξη και δεν υποχρεούνται να παραμείνουν στην Ιταλία - αλλά οι Αρχές λένε ότι αναμένουν να συνεργαστούν πλήρως με την έρευνα», σημείωσε.

Σικελίαεισαγγελείςειδήσειςκαπετάνιοςειδήσεις τώρα