Κόσμος|26.08.2024 21:08

Η Ρωσία εξαπέλυσε «μία από τις μεγαλύτερες επιθέσεις από την αρχή του πολέμου» - Στα καταφύγια χιλιάδες Ουκρανοί

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά

Η Ρωσία εξαπέλυσε μία από τις μεγαλύτερες αεροπορικές επιθέσεις της στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια του πολέμου μέχρι στιγμής, δήλωσε ο επικεφαλής της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας. Τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν καθώς πύραυλοι και μη επανδρωμένα αεροσκάφη εκτοξεύτηκαν σε περισσότερες από τις μισές περιοχές της Ουκρανίας τη Δευτέρα.

Σοβαρό πλήγμα

Οι υποδομές ηλεκτροδότησης επλήγησαν, προκαλώντας εκτεταμένες διακοπές ρεύματος, καθώς ολόκληρη η χώρα τέθηκε σε κατάσταση συναγερμού για αεροπορικές επιδρομές και ειδοποιήθηκε να καταφύγει.

Η Ρωσία επιβεβαίωσε ότι εξαπέλυσε επιθέσεις κατά των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας - μία από τις μακροχρόνιες τακτικές της - και δήλωσε ότι χτυπήθηκαν όλοι οι στόχοι της.

Το μπαράζ των επιθέσεων με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη άρχισε σε όλη τη χώρα κατά τη διάρκεια της νύχτας και συνεχίστηκε μέχρι το πρωί της Δευτέρας.

Σύμφωνα με τον Mykola Oleshchuk, τον διοικητή της πολεμικής αεροπορίας της Ουκρανίας, η Ρωσία εκτόξευσε 127 πυραύλους και 109 επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Από αυτούς, η Ουκρανία κατέρριψε 102 πυραύλους και 99 μη επανδρωμένα αεροσκάφη, δήλωσε στο Telegram.

Ο κ. Oleshchuk χαρακτήρισε το συνδυασμένο πλήγμα «την πιο μαζική αεροπορική επίθεση».

Προηγουμένως, μια επίθεση τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν 158 πύραυλοι και μη επανδρωμένα αεροσκάφη είχαν εκτοξευθεί κατά της Ουκρανίας, είχε θεωρηθεί η μεγαλύτερη επίθεση μέχρι σήμερα.

Ενώ ο κύριος στόχος αυτής της επίθεσης ήταν οι ενεργειακές υποδομές, ήταν επίσης μια προσπάθεια της Μόσχας να πλήξει τα αποθέματα της Ουκρανίας σε έναν άλλο βασικό παράγοντα: το ηθικό.

Οι Ουκρανοί έχουν πλέον μεγαλύτερη αισιοδοξία από την πρόσφατη επιτυχή εισβολή των στρατευμάτων τους βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος στην περιοχή του Κουρσκ.

Με τα χτυπήματα της Δευτέρας, η Ρωσία σκόπευε να επαναφέρει τους απλούς ανθρώπους στην Ουκρανία στη γη με ένα χτύπημα - υπενθυμίζοντάς τους, αλλά και στους πολιτικούς στις δυτικές πρωτεύουσες, ότι το Κρεμλίνο εξακολουθεί να έχει το πάνω χέρι σε αυτόν τον πόλεμο.

Το μήνυμα της Μόσχας ήταν να μην κάνετε κανένα λάθος, η Ρωσία μπορεί ακόμη να προκαλέσει δυστυχία στον ουκρανικό πληθυσμό όποτε το επιλέξει.

Δεκάδες τραυματίες

Περίπου 15 περιοχές της Ουκρανίας αποτέλεσαν στόχο των χτυπημάτων της Ρωσίας, δήλωσε ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμιγκάλ - χρησιμοποιώντας όπλα όπως μη επανδρωμένα αεροσκάφη, πυραύλους κρουζ και υπερηχητικούς πυραύλους.

«Υπάρχουν τραυματίες και νεκροί», δήλωσε ο κ. Shmygal στην εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης Telegram.

Δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν, ενώ μεταξύ των νεκρών περιλαμβάνονται:

Δύο άνδρες - ένας ηλικίας 69 ετών και ένας άλλος ηλικίας 47 ετών - σκοτώθηκαν σε ξεχωριστές επιθέσεις στην περιοχή του Ντνιπροπετρόφσκ, δήλωσε ο τοπικός κυβερνήτης Sergiy Lysak. Άλλοι τραυματίστηκαν, συμπεριλαμβανομένου ενός 14χρονου κοριτσιού, πρόσθεσε

Ένας άνδρας σκοτώθηκε όταν χτυπήθηκε το σπίτι του στη Ζαπορίζια, δήλωσε ο κυβερνήτης της περιοχής

Ο δήμαρχος του Λούτσκ δήλωσε ότι ένα άτομο σκοτώθηκε όταν χτυπήθηκε μια «εγκατάσταση υποδομής». Πέντε άλλοι τραυματίστηκαν και τα περισσότερα μέρη της πόλης δεν είχαν τρεχούμενο νερό, πρόσθεσε.

Στο Ιζιούμ στην περιοχή Χάρκοβο, ένας άνθρωπος σκοτώθηκε σε πυραυλική επίθεση, δήλωσε ο επικεφαλής της περιοχής

Και στην περιφέρεια Zhytomyr στη δυτική Ουκρανία, μια γυναίκα έχασε τη ζωή της μετά από πυραύλους που έπληξαν σπίτια και κτίρια υποδομής, δήλωσε ο κυβερνήτης.

Δεκάδες τραυματίες

Περίπου 15 περιοχές της Ουκρανίας αποτέλεσαν στόχο των χτυπημάτων της Ρωσίας, δήλωσε νωρίτερα ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμιγκάλ - χρησιμοποιώντας όπλα όπως μη επανδρωμένα αεροσκάφη, πυραύλους κρουζ και υπερηχητικούς πυραύλους.

«Υπάρχουν τραυματίες και νεκροί», δήλωσε ο κ. Shmygal στην εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης Telegram.

Δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν, ενώ μεταξύ των νεκρών περιλαμβάνονται:

Δύο άνδρες - ένας ηλικίας 69 ετών και ένας άλλος ηλικίας 47 ετών - σκοτώθηκαν σε ξεχωριστές επιθέσεις στην περιοχή του Ντνιπροπετρόφσκ, δήλωσε ο τοπικός κυβερνήτης Sergiy Lysak. Άλλοι τραυματίστηκαν, συμπεριλαμβανομένου ενός 14χρονου κοριτσιού, πρόσθεσε.

Ένας άνδρας σκοτώθηκε όταν χτυπήθηκε το σπίτι του στη Ζαπορίζια, δήλωσε ο κυβερνήτης της περιοχής

Ο δήμαρχος του Λούτσκ δήλωσε ότι ένα άτομο σκοτώθηκε όταν χτυπήθηκε μια «εγκατάσταση υποδομής». Πέντε άλλοι τραυματίστηκαν και τα περισσότερα μέρη της πόλης δεν είχαν τρεχούμενο νερό, πρόσθεσε.

Στο Ιζιούμ στην περιοχή Χάρκοβο, ένας άνθρωπος σκοτώθηκε σε πυραυλική επίθεση, δήλωσε ο επικεφαλής της περιοχής

Και στην περιφέρεια Zhytomyr στη δυτική Ουκρανία, μια γυναίκα έχασε τη ζωή της μετά από πυραύλους που έπληξαν σπίτια και κτίρια υποδομής, δήλωσε ο κυβερνήτης.

Οι σοβαρές ζημιές στις υποδομές

Οι επιθέσεις προκάλεσαν σοβαρές ζημιές στις υποδομές, με διακοπές ρεύματος σε πολλές πόλεις - συμπεριλαμβανομένου του Κιέβου - και διακοπή της παροχής νερού.

Ένας από τους εναπομείναντες σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής - ένα υδροηλεκτρικό εργοστάσιο βόρεια του Κιέβου - ήταν ένας από τους τελευταίους στόχους. Οι ζημιές εξακολουθούν να αξιολογούνται.

Η Ρωσία έχει βάλει στο στόχαστρο τις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας από πολύ νωρίς στην πλήρους κλίμακας εισβολή της, η οποία ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022.

Τους τελευταίους μήνες έχει ανανεώσει την εκστρατεία επιθέσεων στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, προκαλώντας συχνές διακοπές ρεύματος σε ολόκληρη τη χώρα.

Τον Ιούνιο, ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ρωσία είχε καταστρέψει τη μισή ηλεκτροπαραγωγική ικανότητα της χώρας του από τότε που άρχισε να χτυπά τις ενεργειακές εγκαταστάσεις της στα τέλη Μαρτίου.

Η Ουκρανία αγοράζει ενέργεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, αυτό δεν είναι αρκετό και γι' αυτό τις περισσότερες ημέρες, η χώρα έχει προγραμματισμένο πανεθνικό μπλακ άουτ για την προστασία κρίσιμων αναγκών, όπως νοσοκομεία και στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε ότι επιτέθηκε σε εγκαταστάσεις ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, καθώς και σε χώρους αποθήκευσης δυτικών όπλων.

«Χτυπήθηκαν όλοι οι καθορισμένοι στόχοι, με αποτέλεσμα να προκληθούν διακοπές ρεύματος και να διακοπεί η σιδηροδρομική μεταφορά όπλων και πυρομαχικών στην πρώτη γραμμή του μετώπου», ανέφερε.

Αλλαγή του κλίματος

Ήταν μια χρονιά με άσχημα νέα στο πεδίο της μάχης για το Κίεβο, με τη Ρωσία να κερδίζει συνεχώς έδαφος στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς.

Υπήρξαν προβλήματα με την κινητοποίηση και αναφορές ότι η Ουκρανία ξεμένει από άνδρες.

Όμως, μετά την αιφνιδιαστική εισβολή της Ουκρανίας στο Κουρσκ, τα βίντεο με τους στρατιώτες να υψώνουν την ουκρανική σημαία πάνω από τα ρωσικά χωριά που είχαν καταλάβει έδωσαν την απαραίτητη ώθηση στο ουκρανικό ηθικό.

Και έδειξαν στη Δύση ότι το Κίεβο εξακολουθεί να είναι ικανό να διεξάγει σύνθετες, τολμηρές και -το σημαντικότερο- επιτυχημένες επιθέσεις.

Τη Δευτέρα, ο κ. Ζελένσκι κάλεσε τους δυτικούς συμμάχους, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας, της Αμερικής και της Γαλλίας, να αλλάξουν τους κανόνες τους και να αφήσουν την Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τα όπλα της για να χτυπήσει βαθύτερα στο εσωτερικό της Ρωσίας.

Η Ουκρανία επιτρέπεται να χρησιμοποιεί ορισμένα δυτικά όπλα για να πλήξει στόχους εντός της Ρωσίας - αλλά όχι όπλα μεγάλου βεληνεκούς.

Και είπε ότι «θα μπορούσαμε να κάνουμε πολύ περισσότερα για την προστασία ζωών» εάν οι ευρωπαϊκές αεροπορικές δυνάμεις συνεργάζονταν με την αεράμυνα της Ουκρανίας.

Επίσης, τη Δευτέρα, η Ουκρανία προσπάθησε να επιτεθεί σε ένα διυλιστήριο πετρελαίου στο Γιαροσλάβλ, μια πόλη βορειοανατολικά της Μόσχας, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της περιοχής. Δεν έχουν αναφερθεί θύματα ή ζημιές.

Και το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε ότι κατέστρεψε εννέα μη επανδρωμένα αεροσκάφη πάνω από την περιοχή του Σαράτοφ, η οποία απέχει 560 μίλια (900 χιλιόμετρα) από τα ουκρανικά σύνορα.

πόλεμοςΡωσίαΟυκρανίαειδήσεις τώρα