Κόσμος|27.08.2024 07:23

Συγκλονιστικές εικόνες από την Ουκρανία - Χιλιάδες στα καταφύγια, τραγουδούν για την ελευθερία

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Ουκρανία - Χιλιάδες στα καταφύγια, τραγουδούν για την ελευθερία (AP) gallery
Ουκρανία - Χιλιάδες στα καταφύγια, τραγουδούν για την ελευθερία (AP) gallery
Ουκρανία - Χιλιάδες στα καταφύγια, τραγουδούν για την ελευθερία (AP) gallery
Ουκρανία - Χιλιάδες στα καταφύγια, τραγουδούν για την ελευθερία (AP) gallery
Ουκρανία - Χιλιάδες στα καταφύγια, τραγουδούν για την ελευθερία (AP) gallery

Σε συναγερμό βρίσκεται η Ουκρανία για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα.

Βομβαρδιστικά και drones της Ρωσίας πετούν προς την κατεύθυνση της Ουκρανίας, προειδοποίησαν τις πρώτες πρωινές ώρες οι ουκρανικές αρχές, κηρύσσοντας συναγερμό για αεροπορικές επιδρομές σε μεγάλο μέρος της χώρας, την επομένη μαζικών ρωσικών πληγμάτων εναντίον ενεργειακών υποδομών.

«Η ουκρανική πολεμική αεροπορία επιβεβαιώνει την απογείωση (βομβαρδιστικών Τουπόλεφ) Tu-95MS από την αεροπορική βάση Ένγκελς (σ.σ. της νοτιοδυτικής Ρωσίας). Πύραυλοι ενδέχεται να εισέλθουν στον ουκρανικό εναέριο χώρο σε περίπου δυο ώρες», ανέφερε γύρω στις 04:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) η ουκρανική πολεμική αεροπορία μέσω Telegram, προσθέτοντας κατόπιν πως κατευθύνονται επίσης στο έδαφός της drones.

Εκρήξεις στο Κίεβο

Δυο άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Κρεβί Ρι (κεντρική Ουκρανία) σε ρωσικό πλήγμα εναντίον πολιτικής υποδομής, ανέφεραν νωρίτερα τοπικοί αξιωματούχοι. Δημοσιογράφοι του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς μεταδίδουν πως ακούστηκαν τρεις σειρές εκρήξεων στο Κίεβο· παραμένει άγνωστο αν επρόκειτο για καταρρίψεις στόχων ή πλήγματα. «Μην αψηφάτε τους συναγερμούς, αναζητήστε καταφύγιο», προειδοποίησε η πολεμική αεροπορία μέσω Telegram τους πολίτες.

Συγκλονίζουν οι εικόνες από το μετρό

Σημειώνεται ότι η Ρωσία έχει εντείνει τις επιθέσεις της δραματικά στο ουκρανικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας από τον Μάρτιο, ενώ πρόκειται για στρατηγική που ακολούθησε από νωρίς στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.

Όπως μετέδωσε το BBC, οι επιθέσεις με πυραύλους και drones έπληξαν περισσότερες από τις μισές περιοχές της χώρας, ενώ εκρήξεις ακούστηκαν σε αρκετές πόλεις, συμπεριλαμβανομένου του Κιέβου με τους κατοίκους να σπεύδουν στα καταφύγια. Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες από το μετρό του Κιέβου, με τους συγκεντρωμένους πολίτες να τραγουδούν για την «ελευθερία» της χώρας τους.

«Μεγάλες ζημιές στον ενεργειακό τομέα»

Τη Δευτέρα (26/8), η Ρωσία εκτόξευσε περισσότερους από 200 πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, με αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον επτά ανθρώπων και σημαντικές ζημιές σε ενεργειακές υποδομές, σε μια επίθεση που χαρακτηρίστηκε η «πιο μαζική» επίθεση όλου του πολέμου από τον αρχηγό του γενικού επιτελείου αεροπορίας της Ουκρανίας, τον Μικόλα Όλεστσουκ.

Η ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε 102 από 127 πυραύλους που εκτοξεύθηκαν από τη Ρωσία και 99 από τα 109 drones που εξαπολύθηκαν, ανέφερε ο επικεφαλής της αεροπορίας Όλεστσουκ μέσω Telegram.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Ντένις Σμίχαλ υπέστησαν καταστροφές υποδομές σε 15 περιφέρειες, ενώ ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναγνώρισε πως προκλήθηκαν «μεγάλες ζημιές στον ενεργειακό τομέα».

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν καταδίκασε την «εξωφρενική» επιδρομή αυτή της Ρωσίας με ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του, υποσχόμενος ότι οι ΗΠΑ θα στείλουν κι άλλο ενεργειακό εξοπλισμό για να βοηθήσουν την Ουκρανία να αποκαταστήσει το ενεργειακό της δίκτυο. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι τα πλήγματά του τη Δευτέρα έπληξαν «όλους τους καθορισμένους στόχους» στις κρίσιμες ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας.