Κόσμος|27.08.2024 14:00

Τουρκία: Επιμένει στην «αποθήκευση» των S-400 για να πάρει τα F-35

Μαρία Ζαχαράκη

Η αντιπολιτευόμενη τουρκική εφημερίδα Τζουμχουριέτ επαναφέρει στο προσκήνιο ρεπορτάζ, που ανακυκλώνει τα σενάρια γύρω από τους ρωσικούς S-400 και το μέλλον της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35.

Αναθερμαίνονται τα σενάρια

Με πρωτοσέλιδο τίτλο «Διερεύνηση προθέσεων για τα F-35», η Τζουμχουριέτ έρχεται να επιβεβαιώσει τα σενάρια που κυκλοφορούν από τον Ιανουάριο του 2024, όταν η επίσκεψη της υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ, έδωσε νέα ώθηση στις φήμες περί οριστικής αποθήκευσης ή ακόμη και μεταφοράς των S-400 σε τρίτη χώρα.

Ήδη, από τον Ιανουάριο, ρεπορτάζ του ΟΡΕΝ TV / Ethnos.gr είχαν αναφέρει ότι η Άγκυρα έχει καταθέσει προτάσεις στην Ουάσιγκτον για να «τακτοποιήσει τον μπελά» που λέγεται S-400, ώστε να επανενταχθεί στο πρόγραμμα των F-35.

Σήμερα, η Τζουμχουριέτ επανέρχεται στο θέμα, τονίζοντας ότι η Τουρκία επιμένει στην αποθήκευση των S-400 υπό αμερικανική επιθεώρηση, ενώ κι οι ΗΠΑ από την πλευρά τους επιμένουν αντίστοιχα πως το μπαλάκι για το «πιο ακριβό παλιοσίδερο» -όπως είχε χαρακτηριστεί το 2021 από τον πρώην αντιπρόεδρο του CHP, Ενγκίν Οζκότς- ανήκει αποκλειστικά στην Τουρκία.

Η Τουρκία θέλει να αποκτήσει υπεροχή έναντι της Ελλάδας

Σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο της Τζουμχουριέτ, «η Τουρκία, η οποία θέλει να αποκτήσει υπεροχή στην αεροπορική ισχύ έναντι της Ελλάδας, εξετάζει διάφορες επιλογές για να κλείσει το κενό στον στόλο της πολεμικής της αεροπορίας».

Στην Άγκυρα συζητείται ότι η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, ζήτησε από τις ΗΠΑ μια μοίρα F-35 και μια μοίρα F-35B και αναφορικά με τα αντιαεροπορικά συστήματα S-400 ρωσικής κατασκευής πρότεινε το εξής: «Εμείς τα βάζουμε σε κουτιά (αποθήκες) και εσείς τα επιθεωρείτε».

Όπως είναι γνωστό, τα αντιαεροπορικά συστήματα S-400, τα οποία αγοράστηκαν από τη Ρωσία δαπανώντας 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια και τα οποία προκάλεσαν κρίση με τις ΗΠΑ, βρίσκονται ακόμη σε αποθήκες.

Ένας ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής πρεσβείας στην Άγκυρα, με τον οποίο επικοινώνησε η Τζουμχουριέτ δεν αρνήθηκε τους ισχυρισμούς, λέγοντας ότι: «Το μπαλάκι τώρα βρίσκεται στο γήπεδο της Τουρκίας. Οι προϋποθέσεις για την αγορά των F-35 από την Τουρκία είναι γνωστές» είπε, υπενθυμίζοντας τους όρους της Ουάσιγκτον για τις πωλήσεις των F-35 και αυτό που είχε βέβαια πει κι ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα, Τζεφ Φλέικ, σε συνέντευξή του τον Ιούνιο στο Reuters.

Αποθήκευση, η πιο «αθόρυβη» λύση

Οι ΗΠΑ έχουν θέσει εδώ και καιρό τον όρο ότι η Τουρκία «θα πρέπει να βρει μια λύση για τους S-400», προκειμένου να επανενταχθεί στο πρόγραμμα των F-35, στον αμερικανικό Τύπο συνεχίζουν να βρίσκουν απήχηση οι απόψεις ότι η Άγκυρα θα μπορούσε να πουλήσει τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας σε μια τρίτη χώρα, αναγνωρίζει η Τζουμχουριέτ.

Οι επιλογές των χωρών που ακούγονται κατά καιρούς, αρκετές: Από τα Κατεχόμενα της Κύπρου μέχρι το Αζερμπαϊτζάν και τώρα το Πακιστάν και η Ινδία.

Η Άγκυρα με δηλώσεις του ίδιου του υπουργού Άμυνάς της διαψεύδει κατά καιρούς όλα τα σενάρια και ειδικά της μετακίνησης των S-400 σε άλλη χώρα, καθώς κάτι τέτοιο θα την ευτέλιζε στα μάτια της κοινής της αλλά και της διεθνούς γνώμης και θα θύμωνε και τη Ρωσία.

Γι’ αυτό και η πρόταση της ‘αποθήκευσης’ -με την πιστοποίηση μάλιστα των ΗΠΑ- φαίνεται να αποτελεί την πιο ‘αθόρυβη’ και πολιτικά λιγότερο κοστοβόρα λύση για την Άγκυρα, αλλά οι ΗΠΑ δεν φαίνεται ακόμη να την έχουν δεχτεί...

ΤουρκίαΗΠΑS-400F-35ειδήσεις τώρα