Κόσμος | 27.08.2024 20:13

Χουριέτ: Ο Άσαντ δεν απαιτεί απόσυρση τουρκικού στρατού από τη βόρεια Συρία - Πράσινο φως για συνάντηση με Ερντογάν

Μαρία Ζαχαράκη

Το ζήτημα της συνάντησης μεταξύ Ερντογάν-Άσαντ ξαναεμφανίζεται στο προσκήνιο των τουρκικών μέσων, τα οποία ωστόσο δημιουργούν ένα αντιφατικό μωσαϊκό ως προς τις προθέσεις της άλλης πλευράς, δηλ. της Δαμασκού σχετικά με την συζητούμενη εξομάλυνση.

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Χουριέτ προσπάθησε σήμερα να διαψεύσει τα όσα αναφέρθηκαν από αντιπολιτευόμενα μέσα, που είχαν βασιστεί σε πληροφορίες από το συριακό πρακτορείο SANA και Reuters, ότι οι προσπάθειες για τη βελτίωση των σχέσεων, σύμφωνα με δηλώσεις του Μπασάρ Αλ Άσαντ στο κοινοβούλιο, δεν έχουν αποφέρει αποτελέσματα, παρά τις προσπάθειες των Ρωσίας, Ιράν και Ιράκ ως διαμεσολαβητών. Ο Άσαντ υπογράμμισε ότι η αποκατάσταση των σχέσεων προϋποθέτει την αντιμετώπιση των αιτιών που τις κατέστρεψαν, επιμένοντας στην απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων από τα κατεχόμενα εδάφη της βόρειας Συρίας.

Η διάψευση της Χουριέτ

Ωστόσο, η Χουριέτ έρχεται να παρουσιάσει μια διαφορετική εικόνα. Στο πρωτοσέλιδό της σήμερα, υποστηρίζει ότι ο Άσαντ είναι έτοιμος για συνομιλίες χωρίς την αποχώρηση των τουρκικών δυνάμεων ως προϋπόθεση. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της, ο Άσαντ, μιλώντας στο συριακό κοινοβούλιο, έδωσε το πράσινο φως για διαπραγματεύσεις σε ανώτατο επίπεδο, χωρίς να θέτει ως προαπαιτούμενο την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων.

Μυστικές υπηρεσίες και το σενάριο της εξομάλυνσης

Παράλληλα, φιλοκυβερνητικά μέσα αναφέρουν ότι οι επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας, της Συρίας, της Ρωσίας και του Ιράν ενδέχεται σύντομα να συναντηθούν για να προωθήσουν την εξομάλυνση των σχέσεων. Το δημοσίευμα της Daily Sabah επισημαίνει πως η πρώτη συνάντηση μπορεί να πραγματοποιηθεί εφόσον το συριακό καθεστώς εγκαταλείψει την επιμονή του για την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων.

Εντούτοις, η βεβαιότητα των τίτλων επισκιάζεται από την αναφορά ότι οι βασικές προτεραιότητες της Άγκυρας περιλαμβάνουν την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, την επιστροφή των προσφύγων και την ασφάλεια των συνόρων, θέτοντας την αποχώρηση των τουρκικών δυνάμεων σε δεύτερη μοίρα.

Αμερικανική ανησυχία για την προσέγγιση Άγκυρας-Δαμασκού

Αντίθετα, τα δυτικά μέσα, όπως το BBCTurkce, τονίζουν τη δυσφορία των ΗΠΑ απέναντι στην εξομάλυνση των σχέσεων Τουρκίας-Συρίας. Οι ανησυχίες τους επικεντρώνονται στην πιθανή στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών με τη συμμετοχή της Ρωσίας, που θα μπορούσε να επηρεάσει την αμερικανική παρουσία στην περιοχή.

Περίπλοκο τοπίο

Η πραγματικότητα είναι ότι το ζήτημα των σχέσεων Άγκυρας-Δαμασκού βρίσκεται σε ένα σύνθετο στάδιο, όπου τα μέσα ενημέρωσης και οι πολιτικοί παίκτες εκατέρωθεν χειρίζονται τις πληροφορίες με τρόπο που εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους. Η εικόνα που παρουσιάζεται είναι τελείως αντιφατική και η αλήθεια, όπως συχνά συμβαίνει, κρύβεται στις λεπτομέρειες.

ΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΣυρίαΜπασάρ αλ Άσαντειδήσεις τώρα