Κόσμος|28.08.2024 18:10

Άξονας Τουρκίας-Κατάρ στην αεροπορική συνεργασία: Τούρκοι πιλότοι θα εκπαιδεύονται σε Rafale

Μαρία Ζαχαράκη

Η Τουρκία προσπαθεί μέσα από συνεργασίες με την πολεμική αεροπορία άλλων χωρών να αυξήσει την αεροπορική της ισχύ, που πλέον στρέφεται ανοιχτά κατά της Ελλάδας.

Πρόσφατα υπέγραψε πρωτόκολλο με το Κατάρ για τη σύσταση ενός κοινού στόλου πολεμικών αεροσκαφών και η συνεργασία αυτή επισημοποιήθηκε με την επίσκεψη του αρχηγού της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, Ζιγιά Τζεμάλ Καντίογλου, στην αεροπορική βάση Dukhan του Κατάρ, που βρίσκεται σε απόσταση 70 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα Ντόχα. Εκεί, ο Καντίογλου συναντήθηκε με τον ομόλογό του Casim bin Mohammed al-Mannai και έλαβε πληροφορίες σχετικά με τις δραστηριότητες της κοινής μοίρας.

Εκπαίδευση Τούρκων πιλότων σε Rafale

Με την ίδρυση της πολεμικής αεροπορίας του Κατάρ τον Ιούλιο του 2024, οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις είχαν στείλει 6 μαχητικά αεροσκάφη F-16 στο Κατάρ.

Μετά από αυτή την κίνηση, αυξήθηκε ο αριθμός των Τούρκων στρατιωτών στο στρατόπεδο Tar?k bin Ziyad που αποτελεί το κέντρο της Κοινής Διοίκησης Τουρκίας-Κατάρ. Αμέσως μετά, 2 από τα περιπολικά πλοία κλάσης TUZLA του τουρκικού Ναυτικού στάλθηκαν στο Κατάρ, αφού απέπλευσαν από τον ναύσταθμο στις 26 Ιουλίου.

Σε όλες αυτές τις εξελίξεις τώρα προστέθηκε και η σύσταση του μεικτού αεροπορικού στόλου Τουρκίας-Κατάρ. Οι Τούρκοι πιλότοι των F-16 θα εκτελούν κοινές πτήσεις με τα μαχητικά αεροσκάφη Rafale, Eurofighter Typhoon και F-15 που διαθέτει η πολεμική αεροπορία του Κατάρ. Η εκπαίδευση αυτή των Τούρκων πιλότων σε Rafale δημιουργεί μια νέα δυναμική στην περιοχή.

Το στρατηγικό βάθος της συνεργασίας

Το Κατάρ, με τα 36 αεροσκάφη Rafale που διαθέτει, ενισχύει τη στρατιωτική του παρουσία μέσω της συμμετοχής στις ασκήσεις Anadolu Kartal? (Αετός της Ανατολίας) στην Τουρκία. Η συμμετοχή αυτή είχε πυροδοτήσει έντονες αντιδράσεις στον ελληνικό Τύπο, σχολιάζει η τουρκική εθνικιστική ιστοσελίδα TRHaber, έχοντας πάντα στραμμένα την όποια εξοπλιστική κίνηση κάνει η Τουρκία προς την Ελλάδα πλέον. Ο ελληνκός τύπος -προσθέτει- κατηγόρησε το Κατάρ ότι «ξεκλειδώνει τα μυστικά των Rafale στην Τουρκία».

Το Κατάρ διαθέτει επίσης την απαραίτητη άδεια για την ανάπτυξη των 36 αεροσκαφών που διαθέτει στο δυναμικό του, σε τουρκικές αεροπορικές βάσεις. Ο κανονισμός για την ανάπτυξη αεροσκαφών και στρατιωτικού προσωπικού του Κατάρ στην Τουρκία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως με την έγκριση του Τούρκου προέδρου Ερντογάν τον Απρίλιο του 2022.

«Η εξέλιξη αυτή είχε προκαλέσει την αντίδραση της Ελλάδας, η οποία είχε παραγγείλει 24 μαχητικά αεροσκάφη Rafale (18+6) από τη Γαλλία», αναφέρει το δημοσίευμα, προσθέτοντας ότι «η Αθήνα, η οποία έχει παραλάβει μέχρι στιγμής 18 αεροσκάφη Rafale, ανησυχεί ότι σε περίπτωση ενός πολέμου τα αεροσκάφη του Κατάρ θα χρησιμοποιηθούν εναντίον ελληνικών στόχων. Ο μεικτός στόλος Τουρκίας-Κατάρ, ο οποίος εγκαινιάστηκε στη Ντόχα, είναι σημαντικός όσον αφορά τον συντονισμό των αεροσκαφών των δύο χωρών».

Θωράκιση απέναντι στο Ισραήλ

Η ενίσχυση των στρατιωτικών δεσμών μεταξύ Τουρκίας και Κατάρ αποκτά ιδιαίτερη σημασία σε ένα ευρύτερο γεωπολιτικό πλαίσιο. Η παρουσία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στο Κατάρ αντιμετωπίζεται ως μέτρο ασφάλειας ενάντια στις αμερικανο-ϊσραηλινές απειλές κατά του Ιράν, με το TRHaber να σημειώνει ότι τα τουρκικά στρατεύματα θα συμβάλουν στη σταθερότητα της περιοχής σε περίπτωση περιφερειακού πολέμου.

ΤουρκίαRafaleΙσραήλσυμφωνίαΜέση ΑνατολήΚατάραεροσκάφητουρκικά F-16ειδήσεις τώρα