Κόσμος|29.08.2024 05:00

Ιαπωνία: Έχει κάνει 650 καταδύσεις για να βρει τα απομεινάρια της συζύγου του που σκοτώθηκε το 2011 στο τσουνάμι

Newsroom

Εδώ και 13χρόνια ένας άνδρας από την Ιαπωνία κάνει καταδύσεις για να βρει τη σορό της συζύγου, η οποία είναι ένα από τα θύματα του τσουνάμι που έπληξε τη χώρα το 2011.

Ο 67χρονος Yasuo Takamatsu προσπαθεί να εκπληρώσει την τελευταία της επιθυμία, επιστρέφοντας τα απομεινάρια της στο σπίτι τους.

Τα τελευταία 13χρόνια έχει κάνει τουλάχιστον 650 καταδύσεις στο σημείο όπου εθεάθη τελευταία φορά η σύζυγος του. Το ζευγάρι παντρεύθηκε το 1988 και απέκτησε δύο παιδιά. Ζούσαν ευτυχισμένοι σε μία παραθαλάσσια πόλη 70 χιλιόμετρα από την Sendai.

Όταν στις 11 Μαρτίου του 2011  το τσουνάμι έπληξε τη βορειοανατολική Ιαπωνία, ο Takamatsu επέστρεφε στο σπίτι του, από μία γειτονική πόλη, όπου είχε μεταβεί για αφήσει την πεθερά του στο νοσοκομείο. Τα παιδιά τους, που ήταν στο σχολείο, σώθηκαν, αλλά η σύζυγος του Yoko, που ήταν στην τράπεζα όπου εργαζόταν δεν τα κατάφερε.

Παρασύρθηκαν από τα κύματα και δεν βρέθηκαν ποτέ

Ο διευθυντής της τράπεζας έλαβε ειδοποίηση ότι τσουνάμι θα σηκώσει κύματα έξι μέτρων, έτσι εκκένωσε  τους 13 υπαλλήλους στην ταράτσα, η οποία βρισκόταν σε ύψος 10 μέτρων. 

Τελικά, τα κύματα που προκάλεσε το τσουνάμι ήταν μεγαλύτερα των 15 μέτρων. Μόνο 4 άτομα σώθηκαν, οι υπόλοιποι, συμπεριλαμβανομένης της Yoko, παρασύρθηκαν από τα κύματα και δεν βρέθηκαν ποτέ.

Στο τελευταίο μήνυμα που του έστειλε έγραφε: «Είσαι καλά; Θέλω να πάω σπίτι». Δύο χρόνια αργότερα, η ομάδα διάσωσης έδωσε στον Takamatsu το κινητό της που το  είχαν ανακτήσει από τα ερείπια. Λειτουργούσε ακόμα και ο Takamatsu βρήκε ένα άλλο μήνυμα που δεν είχε σταλεί σε εκείνον: «Το τσουνάμι είναι τεράστιο». Ο ίδιος έχει χάσει την ελπίδα πως η σύζυγος του μπορεί να βρεθεί ζωντανή αλλά θέλει έστω να βρει ότι έχει απομείνει από αυτή. 

Ιαπωνίατσουνάμικαταδύσειςειδήσεις τώρα