Κόσμος|28.08.2024 22:45

Μετά την υποχρεωτική χρήση μάσκας, ήρθε η υποχρεωτική... απαγόρευση: Ποια κομητεία υιοθέτησε τέτοιον νόμο

Newsroom

Νομοσχέδιο που... απαγορεύει τη χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους, εκτός από περιπτώσεις θρησκευτικής, υγειονομικής ή πολιτιστικής ανάγκης, υπογράφθηκε στην κομητεία Νασάου στο Λονγκ Άιλαντ της Νέας Υόρκης.

Πρόκειται για την πρώτη απαγόρευση χρήσης μάσκας στις ΗΠΑ, που τέθηκε άμεσα σε ισχύ, με στόχο την αύξηση της δημόσιας ασφάλειας.

Το παραπάνω μέτρο λήφθηκε ως απάντηση στα «αντισημιτικά περιστατικά, που συχνά διαπράττονται από άτομα που φορούν μάσκες» και ο νέος νόμος θεωρείται πως «θα εμποδίζει τους βίαιους διαδηλωτές να κρύβουν την ταυτότητά τους».

Ο Ρεπουμπλικάνος νομοθέτης της κομητείας Μάζι Πίλιπ, που εισήγαγε το νομοσχέδιο, δήλωσε στην Washington Post ότι οι φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές χρησιμοποιούν μάσκες για να κρυφτούν «και να εκφοβίσουν την εβραϊκή κοινότητα».

Η παραβίαση του νόμου θα τιμωρείται με φυλάκιση και πρόστιμο

Μάλιστα, η παραβίαση του νέου νόμου τιμωρείται με φυλάκιση έως και ενός έτους και πρόστιμο 1.000 δολαρίων. Εξαιρούνται τα άτομα που φορούν μάσκες «για λόγους υγείας, ασφάλειας, θρησκευτικούς ή πολιτιστικούς σκοπούς». Υπέρ του μέτρου ψήφισαν και οι 12 Ρεπουμπλικάνοι του νομοθετικού σώματος, ενώ οι επτά Δημοκρατικοί απείχαν.

Ο νέος νόμος, ωστόσο, παραβιάζει τον νόμο για τους Αμερικανούς με Αναπηρίες, τον νόμο περί αποκατάστασης και τον νόμο της Νέας Υόρκης, καθώς στερεί από τα ΑμεΑ «την ίση πρόσβαση στη δημόσια ζωή στην κομητεία Νασάου», όπως υποστηρίζουν οι ενάγοντες ομαδικής αγωγής που κατατέθηκε αμέσως μετά την ψήφιση.

ΗΠΑνομοσχέδιομάσκαΝέα Υόρκηχρήση μάσκαςειδήσεις τώρα