Κόσμος|29.08.2024 12:11

Νεκρά ψάρια στον Βόλο: Θέμα στα διεθνή ΜΜΕ οι τραγικές εικόνες - «Πλημμύρισε το λιμάνι»

Newsroom

Τον γύρο των διεθνών ΜΜΕ κάνουν οι εικόνες με τα νεκρά ψάρια στο λιμάνι του Βόλου. Τα διεθνή ΜΜΕ παραθέτουν εικόνες από την κατάσταση που επικρατεί στο λιμάνι, ενώ αναφέρονται στην ανησυχία των ντόπιων για τον αντίκτυπου που θα έχουν στην οικονομία και την υγεία.

«Τουριστικό λιμάνι στην Ελλάδα πλημμύρισε με εκατοντάδες χιλιάδες νεκρά ψάρια» γράφει ο Guardian, επικαλούμενος ρεπορτάζ του Reuters και του AFP.

«Τα πτώματα των ψαριών που επιπλέουν σχημάτισαν ένα ασημί στρώμα πάνω από το λιμάν. Η έντονη δυσοσμία ανησύχησε τους κατοίκους και τις αρχές, που έσπευσαν να τα συλλέξουν πριν η οσμή φτάσει στα κοντινά εστιατόρια και ξενοδοχεία» αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Η περιοχή εκτείνεται σε χιλιόμετρα. Δεν είναι μόνο κατά μήκος της ακτής, αλλά και στο κέντρο του Παγασητικού Κόλπου», δήλωσε ο δημοτικός σύμβουλος Στέλιος Λιμνιός στο Reuters.

«Τα νεκρά ψάρια θα είναι η καταστροφή μας»

«Την Τετάρτη, μηχανότρατες τράβηξαν δίχτυα για να συλλέξουν τα ψάρια, τα οποία στη συνέχεια ξεφορτώθηκαν στο πίσω μέρος φορτηγών. Οι αρχές ανέφεραν ότι πάνω από 40 τόνοι έχουν συλλεχθεί τις τελευταίες 24 ώρες».

«Η κατάσταση με αυτά τα νεκρά ψάρια θα είναι η καταστροφή μας», δήλωσε επίσης ο Στέφανος Στεφάνου, πρόεδρος του τοπικού συλλόγου εστιατορίων και μπαρ. «Ποιος επισκέπτης θα έρθει στην πόλη μας μετά από αυτό;»

«Το να κλείσουμε το φράγμα τώρα δεν βοηθά»

«Νεκρά ψάρια καλύπτουν τουριστικό λιμάνι στην Ελλάδα», είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ του Reuters. Στον δημοσιογράφο Αλέξανδρο Αβραμίδη μιλούν μεταξύ άλλων ντόπιοι επιχειρηματίες που εκφράζουν τον φόβο τους για τον αντίκτυπο που θα έχει στον τουρισμό.

«Ο Δημοσθένης Μπακογιάννης, 33 ετών, που είναι ιδιοκτήτης εστιατορίου σε παραλία 10 χλμ από τον Βόλο, αναφέρει ότι ο τζίρος του μειώθηκε κατά 80% αυτό το καλοκαίρι, καθώς λιγότεροι τουρίστες ήθελαν να επισκεφθούν την περιοχή μετά τις πλημμύρες».

«Το να κλείσουμε το φράγμα τώρα δεν βοηθά», δήλωσε. «Τώρα είναι πολύ αργά, η τουριστική σεζόν έχει τελειώσει».

«Η δυσοσμία έχει θορυβήσει τους κατοίκους»

Με το θέμα καταπιάνεται και ρεπορτάζ του BBC με τίτλο «Χιλιάδες νεκρά ψάρια έχουν καλύψει λιμάνι στην Ελλάδα». «Το λιμάνι του Βόλου στην κεντρική Ελλάδα έχει καλυφθεί από νεκρά ψάρια του γλυκού νερού, που εκτοπίστηκαν κατά τη διάρκεια έντονων πλημμυρών που σημειώθηκαν πέρυσι γράφει το BBC.

«Τα ψάρια πιστεύεται ότι παγιδεύτηκαν σε μια λίμνη γλυκού νερού που τριπλασιάστηκε το μέγεθος της μετά τις πλημμύρες στην περιοχή της Θεσσαλίας. Τα νερά της λίμνης έχουν υποχωρήσει σημαντικά, αναγκάζοντας τα ψάρια να κατευθυνθούν προς τη θάλασσα, όπου δεν μπορούν να επιβιώσουν.Χιλιάδες ασημένια σώματα κάλυψαν το λιμάνι, δημιουργώντας μια δυσοσμία που έχει θορυβήσει τους κατοίκους και τις αρχές», συμπληρώνει.

Βόλοςλιμάνιψάριαειδήσεις τώρακακοκαιρία Daniel