Κόσμος|29.08.2024 13:22

Κρίσιμη συνάντηση του Τούρκου ΥΠΕΞ στο άτυπο συμβούλιο Gymnich: Μήνυμα διαλόγου από την ΕΕ

Μαρία Ζαχαράκη

Με ιδιαίτερη έμφαση προβάλλεται σήμερα στα πρωτοσέλιδα των φιλοκυβερνητικών τουρκικών εφημερίδων η συμμετοχή του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, στο άτυπο συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Gymnich). Τόσο η Hurriyet όσο και η Milliyet αναδεικνύουν τη σημασία της πρόσκλησης προς τον Τούρκο ΥΠΕΞ, με τίτλους όπως: «Ο Fidan πηγαίνει στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες // Πρόσκληση Gymnich για πρώτη φορά μετά από 5 χρόνια» και «Ο Fidan στις Βρυξέλλες για το Gymnich // Κρίσιμη καμπή στις σχέσεις με την ΕΕ», αντίστοιχα.

Το ζήτημα απασχολεί επίσης τις εσωτερικές σελίδες άλλων φιλοκυβερνητικών εκδόσεων μικρότερης κυκλοφορίας, όπως η Posta, η Yenibirlik και η Dirilis Postas?, οι οποίες δίνουν έμφαση στην επιστροφή της Τουρκίας σε αυτό το ευρωπαϊκό φόρουμ μετά από πέντε χρόνια, καθώς και στη διάθεση της ΕΕ για αναζωογόνηση των διμερών σχέσεων. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η αγγλόγλωσση Daily Sabah, με κεντρικό πρωτοσέλιδο τίτλο «Turkiye returns to EU meeting after 5 years».

Τα δημοσιεύματα, βασιζόμενα στις πληροφορίες που δημοσιοποιήθηκαν χθες από φιλοκυβερνητικά μέσα, αναπαράγουν την επίσημη θέση της Τουρκίας, όπως αυτή θα παρουσιαστεί στην ΕΕ από τον ΥΠΕΞ Φιντάν. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη σαφή θέση της Τουρκίας για το Κυπριακό, καθώς και στην συνάντηση του Φιντάν με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη, στις Βρυξέλλες. Η αντιπολιτευόμενη ιστοσελίδα Τ24 είναι η μόνη που υπογραμμίζει με σαφήνεια τη σημασία αυτής της συνάντησης, χωρίς όμως να προσθέτει περαιτέρω πληροφορίες.

Η πρόσκληση και η συμμετοχή του Τούρκου ΥΠΕΞ στο Gymnich, μετά από πέντε χρόνια απουσίας, χαρακτηρίζεται από τα δημοσιεύματα ως «κρίσιμη», ενώ παράλληλα παρουσιάζεται ως ένδειξη αναζήτησης διαλόγου από την πλευρά της ΕΕ. Σύμφωνα με αναλυτές, η Άγκυρα ελπίζει πως η συνάντηση αυτή θα προετοιμάσει το έδαφος για την επικείμενη αναθεώρηση των αποφάσεων του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της 15ης Ιουλίου 2019 και το άνοιγμα των διαύλων θεσμικού διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών.

ΤουρκίαΕυρωπαϊκή ΈνωσηΓιώργος Γεραπετρίτηςειδήσεις τώραΧακάν Φιντάν