Κόσμος|30.08.2024 06:00

Χιλιάδες μαχητές έπαιξαν ντοματοπόλεμο στους δρόμους του Μπουνιόλ - Εντυπωσιακές εικόνες

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
φεστιβάλ ντομάτας/AΠΕ-ΜΠΕ
φεστιβάλ ντομάτας/AΠΕ-ΜΠΕ
φεστιβάλ ντομάτας/AΠΕ-ΜΠΕ
φεστιβάλ ντομάτας/AΠΕ-ΜΠΕ
φεστιβάλ ντομάτας/AΠΕ-ΜΠΕ
φεστιβάλ ντομάτας/AΠΕ-ΜΠΕ

Επέστρεψε στους δρόμους του Μπουνιόλ το φεστιβάλ της ντομάτας.  Επτά φορτηγά μοίρασαν 150 τόνους ντομάτες στους «μαχητές», πολλοί εκ των οποίων πήγαν στη μικρή πόλη, κοντά στη Βαλένθια, ειδικά για το φεστιβάλ. 

«Αγαπάμε τις ντομάτες! Για αυτό αποφασίσαμε να έρθουμε εδώ και περάσαμε υπέροχα», είπε η Τέιλορ, από την Αυστραλία, σημειώνοντας ότι η ίδια και οι φίλοι της τώρα «θα μαγειρέψουν σπαγγέτι για να συνοδεύσουν τη σάλτσα».

Συμμετείχαν πάνω από 22.000 άνθρωποι

Φέτος συμμετείχαν στο φεστιβάλ περισσότεροι από 22.000 άνθρωποι. Η έναρξη της «μάχης» κηρύχθηκε μόλις ένας από τους συμμετέχοντες κατάφερε να ανέβει στο στύλο, που οι διοργανωτές είχαν πασαλείψει με σαπούνι και να αρπάξει το ζαμπόν που κρεμόταν από την κορυφή.

Οι συγκεκριμένες ντομάτες καλλιεργούνται ειδικά για το φεστιβάλ και είναι τόσο ώριμες που δεν θεωρούνται κατάλληλες για κατανάλωση. Οι επισκέπτες πληρώνουν 15 ευρώ για να συμμετέχουν. 

Η έμπνευση για το φεστιβάλ προέρχεται από έναν καβγά που ξέσπασε στην πόλη το 1945. Τότε μία ομάδα εφήβων, που προσπαθούσαν να δουν από κοντά μια παρέλαση, έριξε κάτω έναν από τους συμμετέχοντες. Τότε πολλοί παριστάμενοι άρπαξαν ντομάτες από έναν κοντινό πάγκο και τις χρησιμοποίησαν ως αυτοσχέδια πυρομαχικά, μέχρι που παρενέβη η αστυνομία για να αποκαταστήσει την τάξη.

Την επόμενη χρονιά νέοι του χωριού έκαναν «αναπαράσταση» της μάχης και μάλιστα κάποιοι από αυτούς έφεραν τις δικές τους ντομάτες. Τη δεκαετία του 1950, υπό τον δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο, η εκδήλωση απαγορεύτηκε για μερικά χρόνια αλλά ξανάρχισε το 1959, αφού τέθηκαν ορισμένοι κανόνες. 

φεστιβάλΒαλένθιαντομάταειδήσεις τώρα