Κόσμος|29.08.2024 19:10

Τουρκικά ΜΜΕ: Πώς σχολιάζουν τη συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν

Μαρία Ζαχαράκη

Ο τουρκικός τύπος ασχολήθηκε με τη συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν στις Βρυξέλλες, επικεντρώνοντας κυρίως στη στήριξη της Ελλάδας προς την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.

Τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας, όπως η Τζουμχουριέτ, η Τουρκιγέ και η Χουριέτ, έδωσαν έμφαση στις δηλώσεις του Γεραπετρίτη περί υποστήριξης της τουρκικής ευρωπαϊκής προοπτικής, ενώ το ειδησεογραφικό πρακτορείο Αναντολού μετέφερε την είδηση με κεντρικό τίτλο: «Ο ΥΠΕΞ Γεραπετρίτης δήλωσε πως υποστηρίζουν την ευρωπαϊκή πρόοδο της Τουρκίας».

Οι τουρκικές ιστοσελίδες TRT και SonDakika επισήμαναν ότι η συνάντηση αυτή αποτέλεσε μια ευκαιρία για τη συζήτηση των σχέσεων Τουρκίας-ΕΕ και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Ενδεικτικά:

Αναντολού

«Μιλώντας σε δημοσιογράφους πριν από την άτυπη σύνοδο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες, ο κ. Γεραπετρίτης επεσήμανε τη σημασία της συμμετοχής του ΥΠΕΞ Φιντάν στη σημερινή σύνοδο. Ο κ. Γεραπετρίτης δήλωσε ότι είναι κρίσιμης σημασίας το γεγονός ότι ένας Τούρκος υπουργός Εξωτερικών συμμετέχει σε αυτή τη συνάντηση μετά από 5 χρόνια διακοπής. Τονίζοντας ότι η συνάντηση θα είναι μια ευκαιρία να συζητηθούν οι σχέσεις Τουρκίας-Ευρώπης, ο κ. Γεραπετρίτης είπε: “Η Ελλάδα είναι κατά βάση υπέρ της προόδου της Τουρκίας στην Ευρώπη”. Ο κ. Γεραπετρίτης δήλωσε ότι θεωρεί εξαιρετικά σημαντικές τις προσπάθειες επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού με πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών και ότι θα συζητήσει τα θέματα αυτά με τον κ. Φιντάν σε διμερή συνάντηση στο πλαίσιο της συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις Βρυξέλλες».

Τζουμχουριέτ

Η δήλωση της Ελλάδας για την Τουρκία: Υποστηρίζουμε την πρόοδο προς την ΕΕ

Τουρκιγέ

Στήριξη για την ΕΕ από την Ελλάδα στην Τουρκία

Χουριέτ

Μήνυμα από τον Έλληνα υπουργό στην Τουρκία

Χαμπερλέρ

Η Ελλάδα στηρίζει την πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ

TRT

Η διπλωματία του υπουργού Φιντάν στις Βρυξέλλες

«Διμερείς συναντήσεις του Φιντάν / Ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργο Γεραπετρίτη στις Βρυξέλλες, την πρωτεύουσα του Βελγίου, όπου συμμετείχε στην άτυπη συνάντηση υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ)».

AnkaHaber

Ο υπουργός Εξωτερικών Φιντάν συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Γεραπετρίτη στις Βρυξέλλες

SonDakika

O ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν συναντάται με τον Έλληνα ΥΠΕΞ

T24

Ο υπουργός Εξωτερικών Φιντάν συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργο Γεραπετρίτη στις Βρυξέλλες

τουρκικά ΜΜΕΓιώργος Γεραπετρίτηςειδήσεις τώραΧακάν Φιντάν